Начало » Важно за фермера » Животновъдство
03.09.2021 г.

България е произвела за пазара 55 тона овче сирене, Италия – над 12 хиляди тона

Данните са до 30 юни 2021 г.
България е произвела за пазара 55 тона овче сирене, Италия – над 12 хиляди тона

sinor.bg

Според данните на Евростат за произведеното овче сирене, за което се отпуска подпомагане в рамките на Европейския съюз, най-крупните животновъди са в Италия, Франция и Нидерландия, които за първото полугодие на тази година са осигурили за пазара съответно 12 654 т, 8 838 т и 8 022 тона. Въпреки подпомагането на родните овцевъди, статистиката показва, че страната ни е декларила едва 55 тона, пуснати на пазара през юни тази година, съобщиха от европейския сайта ag-press. По отношение на агнешкото и овче месо България изобщо не фигурира в статистиките на ЕС, което още веднъж пътвърждава печалниа извод за сивия сектор, посочван и в документи на ЕК.

В Европейския съюз има над 70 милиона овце и кози (85% овце и 15% кози), които се отглеждат основно в икономически уязвими райони като планинските. Тежките агнета (тези над 13 кг) се произвеждат в Ирландия, а тези с по-малко тегло традиционно се отглеждат в южните райони като Гърция и Италия, докато испанското и френското производство са смесени.

Политиките в България, които биха извадили дребния бизнес от ситуацията

Основните производители на кози са Гърция, Испания, Франция и Румъния. ЕС подкрепя своите земеделски производители чрез плащания за подкрепа на доходите.

Според статистиката вносът представлява 20% от потреблението на агнешко, овнешко и козе месо в ЕС. Нова Зеландия е най -големият доставчик на Общността, а това представлява около 80% от целия внос. Следват Австралия и държавите от Меркосур.

Износът на ЕС е около 10% от общото му производство, а там, където живите овце се търгуват предимно за Близкия изток и Северна Африка, овчето месо се транспортира предимно до Далечния изток.

Овчето и козето месо са обхванати от общата пазарна организация, следователно ЕС може да реши да отпусне помощ за частно съхранение, като има и правомощието да използва изключителни мерки за подпомагане на пазара, когато специфични обстоятелства означават, че се изисква обществена подкрепа, например в случаи на болести по животните или загуба на доверие на потребителите, припомнят от ЕК.

България е произвела за пазара 55 тона овче сирене, Италия – над 12 хиляди тона
24769
 

Последни материали
Виж
Ще отпадне ли забраната за манкозеб?
Обилните пролетни дъждове и мекото време вдигат добивите от есенниците
Ръстът в реколтата от зърно в Испания вещае свиване на вноса
Особено силно пострадаха черешите, кайсиите и гроздето
Пролетните студове свиха реколтата от плодове в Турция с близо четвърт
Със средно 213 килограма от декар пшеница и 274 килограма ечемик
Доста под миналогодишните са добивите от зърно в Украйна в началото на жътвата
Заради обилните валежи събитието бе отложено с около месец
Фермери и занаятчии предлагат продукцията си в 3-дневен фестивал пред НДК
Полезни съвети
Как да се погрижим за ягодите след прибирането на реколтата
Свързани материали
Виж
Секторът на дребен рогат добитък се срива
Българското месо от овце и кози е по-малко от това, което внасяме
Износът е намалял като количества, но при ръст на приходите
Вносът на овче месо във Великобритания скочи с една трета през 2024 година
Бизнесът алармира
Юлия Маджарова: Води се търговска война срещу млечния бранш!
БАБХ
Лаборатория в Хърватска изследва овчето сирене, със съмнения за примеси
Проверка показала, че е добавяно краве мляко
Държавата ще провери по сигнал четирите марки овче сирене
Оризова супа от овче месо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини