Начало » Пазари » Животинска продукция
29.08.2021 г.

Цени на яйца в страната

Цени на яйца в страната

През периода 18 – 25 август 2021 г. се наблюдават леки седмични изменения на средните цени по веригата на предлагане на яйца за страната, основно в посока на увеличение, констатират експерти на МЗХГ в последната ценова справка.

Търговията на едро с яйца - размер М е в ценовия диапазон от 0,16 лв./бр. (Силистра) до 0,22 лв./бр. (Бургас и София). В тринадесет области стойностите се повишават в рамките на 0,01 – 0,02 лв./бр. на седмична база, докато единствено в Силистра е налице понижение, с 0,02 лв./бр. Това води до нарастване на средната цена за страната с 0,01 лв./бр., до 0,19 лв./бр.

В големите търговски вериги (ГТВ) яйцата – размер М се продават на цени от 0,21 лв./бр. (Благоевград и Кюстендил) до 0,29 лв./бр. (Бургас, Разград, Русе, Сливен и Ямбол). Сравнявайки с предходната седмица, в седем от областите продуктът поевтинява от 0,01 лв./бр. до 0,03 лв./бр., най-чувствително във Видин, Враца и Монтана, а само във Варна и Добрич – поскъпва, с по 0,01 лв./бр. В резултат, средната цена за страната спада с 0,01 лв./бр., до 0,25 лв./бр.

Цените на яйца - размер L в ГТВ варират от 0,25 лв./бр. (Благоевград и Кюстендил) до 0,31 лв./бр. (Бургас, Русе, Сливен, Стара Загора и Ямбол). Седмичните ценови отклонения, отчетени в четиринадесет области, са в границите от -0,01 лв./бр. (Разград) до +0,02 лв./бр. (Варна, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Разград), предимно в посока нагоре. Така, средната цена за страната се покачва с 0,01 лв./бр., до 0,29 лв./бр.

Предлагането на яйца – размер М в другите търговски обекти (ДТО) е в ценовия интервал от 0,18 лв./бр. (Благоевград и Кюстендил) до 0,28 лв./бр. (Перник и София). В осем области цените са с до 0,03 лв./бр. (Русе) над отчетените за предходната седмица. Средно за страната, цената на яйца – размер М в този тип обекти се задържа на ниво от 0,23 лв./бр., тъй като изменението е с по-малко от 1 стотинка/бр.

Най-ниски цени на дребно на яйца – размер L в ДТО се наблюдават в Благоевград и Кюстендил - 0,21 лв./бр., а най-високи – в Перник и София - 0,30 лв./бр. Вследствие на увеличение на стойностите в седем от областите в границите от 0,01 лв./бр. до 0,02 лв.бр., най-значително в Русе и Шумен, средната цена за страната се повишава с 0,01 лв./бр. на седмична база, до 0,26 лв./бр.

През изминалата седмица средните за страната цени на дребно на яйца - размер M и L в по-малките търговски обекти са съответно с 0,02 лв./бр. и 0,03 лв./бр. по-ниски от тези в големите супермаркети. Най-голяма разлика между цените на едро и на дребно е налице за големите супермаркети в Разград – 0,09 лв./бр., а за по-малките магазини в Русе - 0,08 лв./бр. В шест области цените на дребно на яйца - размер М в ГТВ са с 0,01 лв./бр. под тези в ДТО. Подобна е ситуацията за яйцата - размер L в ГТВ в Перник и София, където те се предлагат с 0,02 лв./бр. по-евтино, отколкото в ДТО.

Маржът между цените на едро и на дребно на яйца – размер М е средно 0,06 лв./бр. за ГТВ и 0,04 лв./бр. за ДТО. Разликата между двата типа цени е най-голяма за големите супермаркети в Русе - 0,12 лв./бр., а за по-малките магазини в Силистра и Ямбол - 0,07 лв./бр. Изключение се наблюдава в ДТО в Благоевград, където цената на дребно на яйца - размер М е с 0,02 лв./бр. под тази на едро в същата област.  

Към края на м. август 2021 г. средната цена на едро на яйца - размер М за страната бележи леко увеличение на месечна база с 0,01 лв./бр.

Цени на яйца в страната
14199
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Вноса на яйца в Русия се освобождава от мито
Зехтинът поскъпна със 75% от януари 2021 г.
Евростат: цените на картофите отбелязаха зашеметяващ ръст
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
По веригата животновъдство - месопреработка
Вътев: Смисълът на Консултативните съвети е браншът да възлага задачи на администрацията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини