Начало » Новини » Страната
26.08.2021 г.

Селскостопанските институти могат да участват с обучения по ПРСР, смята Бозуков

Посещения
Селскостопанските институти могат да участват с обучения по ПРСР, смята Бозуков

Снимка: Министерство на земеделието

Институтите към Селскостопанска академия (ССА) трябва да се възползват от предстоящия прием по подмарка 1.2 „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това заяви министърът на земеделието Христо Бозуков при работните си срещи в област Плевен, припомняйки, че субсидиите по тези проекти покриват 100% стойността на проектите.

До края на годината се очаква да бъде обявен приемът по помярката с бюджет от близо 30 млн. лева. Допустими кандидати ще са организации, които осъществят научно-изследователска дейност или образователна дейност в областта на селското или горското стопанство, или в областта на хранителните технологии.

„Бенефициентите ще имат възможност да финансират демонстрационни дейности с практически занятия по определена тема, с цел придобиване на информация и запознаването на обучаеми в реални практически условия“, поясни министърът.

Необходимостта от усвояването на практически знания и умения за развитието на българското селско стопанство и подготвянето на квалифицирани кадри в сектора е голяма. Затова ролята на институтите става още по-важна и значима, с навлизането на новите технологии в земеделието.

„Посредством изпълнение на проектните си предложения вие ще може да представите технологии и специализирана техника за извършване на различни земеделски дейности - обработка на почвата, прибиране на реколтата, напояване, торене, използване на препарати за растителна защита; техники, методи и оборудване за определяне на качеството на продукцията; въвеждане на нови сортове (хибриди) растения или подобрена порода животни, както и специални практики,  техники и технологии или съоръжения, свързани с опазване на околната среда,  подобряване на ефективността на използване на ресурсите и прехода към нисковъглеродна и устойчива на изменението на климата икономика“, обясни земеделския министър.

По подмярката ще се финансират напълно разходи за инвестиции, за организиране и предоставяне на обучения и на и логистични разходи, свързани с провеждането им.

Бозуков е посетил и Института по лозата и виното, като се е срещнал с ръководството, дискутирайки необходимостта от инвентаризация на лозовите насаждения в страната, както и актуализирането и осъвременяване на сборниците с нормативите за засаждане и отглеждане на лозови насаждения у нас.

Сборниците се разработват от Института и са издание на МЗХГ и ССА. Министър Бозуков изтъкна, че сборници последно са преиздавани през 90-те години и не отразяват съвременните норми и тенденции в отглеждането на лозови насаждения, което дава своето отражение върху развитието на лозарска дейност.

Целта е да бъдат предприети нужните действия за осъвременяване на сборниците, което ще послужи  определяне на нови ценови стойности по мярката за „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, както и за разработването на нова методика, отговаряща на добрите практики в бранша.

Към Института по лозата и виното има изградена изба, създадена през 1892 г., където се съхранява уникална колекция вина за страната ни. Най-старото вино е на 129 години и в момента се работи по превръщането на избата в музей.

Земеделският министър проведе среща и с научния колектив на Института по фуражни култури. По време на разговорите бяха обсъдени актуални работни въпроси, както и предизвикателствата, пред които е изправена развойната  дейност в земеделието.

В рамките на посещението в Плевен министър Бозуков  разговаря и с областния управител  Марио Тодоров. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество между двете институции в посока развитие на селското стопанство в региона.

Селскостопанските институти могат да участват с обучения по ПРСР, смята Бозуков
7866
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Световни класации
Изкуствен интелект оценява вино
На фона на изключителния следпандемичен ръст в търсенето през 2022 година
Приходите от износа на вино и спиртни напитки от Франция намаляха с 6 на сто
Честит празник на лозари, винари и градинари!
Християнската църква отбелязва празника на свети Трифон
Измама с биологично вино
Европейската прокуратура запорира активи на винопроизводител за 520 000 евро
Предстоящо
Преди Трифон Зарезан в Ямбол за първи път ще има „Дни на местните вина“
До 15 декември се подават заявления по интервенциите за реклама на вина в ЕС и трети страни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини