Начало » Важно за фермера » Животновъдство
23.08.2021 г.

И със закон ще принудят личните ферми да се регистрират без такси

Нов Закон за ветеринарномедицинската дейност
И със закон ще принудят личните ферми да се регистрират без такси

sinor.bg

До 20 септември всички браншови организации в животновъдството ще дават своите предложения по новия Закон за ветеринарномедицинската дейност, чийто проект е качен за обсъждане на страницата на министерството на земеделието и който ще регламентира контрола във фермите след 2021 г. Към проекта има и въпросник за оценка на въздействието на новия закон върху малките и средни предприятия, който трябва да бъде попълнен от фермерите.

Целта на новия закон е да намали бюрократичните процедури за малкия бизнес, като отпадат ветеринарните проверки в „личните стопанства“, където се отглеждат животни за консумация от домакинствата. Според новия закон регистрацията на тези обекти ще става само чрез подаване на заявление от съответния животновъд, без да се плащат държавни такси. Припомняме, че тези норми бяха разписани още през миналата година, когато след АЧС кризата агроминистерството реши да стимулира семейните стопанства, в които се отглеждат прасета, да се регикстрират доброволно в БАБХ, без да плащат такси. И досега обаче в регистъра на агенцията десетки хиляди лични ферми не фигурират в списъците, така че контролният орган БАБХ продължава да не води на отчет тези дворове.

В бъдещия закон ще се въведат и допълнителни инструменти за по-високата квалификация на ветеринарните лекари при оценката за тяхната дейност, съобщават от агроминистерството. Те ще бъдат оценявани от самите фермери за това дали тяхната работа е извършена съобразно въведените изисквания - придобиване на специалност, създаване и интегриране в работата им на протокол за предприемане на действия при поява на незаразни болести, както и изпълнение на ежедневните им дейности съгласно принципите на добрата ветеринарномедицинска практика.

Таваните в следващия програмен период

Предвид бързия растеж на търговията от разстояние на живи животни с неясен произход и здравен статус ще се регламентират специфични изисквания към такъв вид търговия, както и критерии за осъществяването на ефективен контрол чрез средства за комуникация от разстояние при спазване на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия и на подзаконовите нормативни актове по прилагането им.

Предвижда се доставчикът на услуги на търговия от разстояние на домашни любимци, управляващ средство за комуникация от разстояние, да се регистрира по определена процедура, като регистрацията да е безсрочна, но да подлежи на заличаване при определени обстоятелства.

Във всяка община ще се създадат събирателни пунктове за събиране на умрели животни, а също и на странични животински продукти (СЖП) след клане, които са извършвани в лични стопанства. Целта е да отпадне задължението на хората да търсят начин за тяхното унищожаване и обезвреждане, а за това да се грижат кметствата.

С регламентацията на кое точно място ще се събират посочените СЖП ще намалят случаите на безконтролното им изхвърляне навсякъде и ще се повиши ангажираността на обществото за опазването на околната среда, тъй като всеки пункт ще бъде одобряван съгласно съответните критерии.

Чрез определянето на процедура ще се регулира използването на гробищни паркове в случай на смърт на домашни любимци от техните собственици.

С новия закон се адаптират и промените в европейския регламент, който задължава собствениците на животни да събират данни за продажбата и употреба на антимикробни ветеринарномедицински прапарати (ВЛП), свързано с изискванията на Европейския зелен пакт до 2030 г да се намалят с 50% продажбите на антибиотици и други лекарства за животните.

За целта ще се въведе хармонизиран дигитализиран модул за събиране, анализ и съхраняване на данни. Обсъжда се предписаните (употребени) количества ВЛП и медикаментозни фуражи да се генерират с електронни рецепти, чрез които ще се извършва продажба на тези продукти от търговци на едро и дребно на собственици на животни и те да се въвеждат от РВЛ. Включването на възможност за вписване на резултати от направените антибиотикограми ще допринесе за употребата на подходящите антимикробни средства и за подобряване на здравния статус на животните.

Освен употребата на антимикробни препарати се обмисля модулът да позволява вписване и проследяване на вноса, производството, търговията и съхранението на по-широк кръг лекарства и медикаментозни фуражи, както и приложението им върху животните. Така прилагането на системата ще доведе до по-ефективен контрол върху употребата на ветеринарлни лекарства, а това от своя страна ще допринесе за по-добра информираност и адекватна политика за контрол на употребата им, се посочва в мотивите към новия закон.

(Какво друго ще съдържа новият закон, очаквайте в следващ текст)

И със закон ще принудят личните ферми да се регистрират без такси
31894
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Народно събрание
Парламенът прие дълго обсъжданите промени в закона за земята
Заседание на земеделската комисия
Предлагат солари да се строят върху терени, които 3 поредни години пустеят
Позиция
Аграрната камара твърдо стои зад промените в закона за земята
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини