Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.08.2021 г.

Лозарите са подали 104 заявления за 30,5 млн. лв. за преструктуриране на масивите

Лозарите са подали 104 заявления за 30,5 млн. лв. за преструктуриране на масивите

В рамките на двата приема по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. са приети 104 заявления за предоставяне на финансова помощ. Общата стойност на заявената инвестиция по тях е близо 30,5 млн. лева, а максимално допустимата финансова помощ – близо 27,5 млн. лева. По първия прием, проведен от 29 юли до 4 август 2021 г. се приемаха документи за финансова помощ, предвиждащи авансово плащане за 2021 г. и приключване на дейностите през финансовата 2022 г. Вторият прием се състоя от 30 юли до 12 август 2021 г. В този период се приемаха заявления за предоставяне на средства за финансовите 2022 и 2023 години.

ДФЗ предприема мерки за подобряване на дейността и прозрачността

Припомняме, че и през настоящата година се запазва увеличен размерът на финансовата помощ по мярката, а именно до 90% от стойността на одобрената инвестиция. Няма промяна и в допустимите за финансиране дейности. Подпомагат се конверсия на сортовия състав на насажденията (изкореняване, засаждане и изграждане на подпорна конструкция), промяна на местонахождението на лозята (изкореняване, засаждане и изграждане на подпорна конструкция) и подобряване на техниките за управление на лозята. Последните включват изграждане на подземни колектори за дренаж, шахти и канали за отводняване, изграждане и/или реконструкция на тераси, изграждане на автоматизирани системи за капково напояване, смяна на подпорна конструкция, изграждане на подпорна конструкция на новосъздадени насаждения и смяна на формировката.

Важни за кандидатите са изискванията за авансовото плащане, произтичащи от условията на двата приема. Кандидатите, избрали да получат аванс в рамките на финансова 2021 г. (а именно до 15.10.2021 г. вкл.) трябва да депозират заявление за авансово плащане до 1 октомври 2021 г. включително. Бенефициентите, избрали да получат аванс през финансова 2022 г., могат да депозират заявление за авансово плащане до 15 декември 2021 г., но не по-рано от 16 октомври 2021 г.

Авансовото плащане за всички кандидати е размер на до 80% от договорената финансова помощ. За целта, след сключване на договорите с ДФ „Земеделие“, бенефициентите трябва да предоставят копия от разходооправдателни документи, доказващи, че изпълнението на инвестицията е започнало, както и оригинални банкови гаранции, учредени в полза на ДФЗ. Банковите гаранции трябва да са в размер от 110% от исканата за авансово изплащане сума. Срокът на тяхната валидност следва да не е по-малко от 4 месеца след изтичане на срока за изпълнение на всички дейности по договора.

От мярката се възползват производители, които са физически или юридически лица или група, или организация на физически или юридически лица, вписани в лозарския регистър като производители с регистрирани лозарски стопанства по реда на Закона за виното и спиртните напитки.

Максималният размер на разходите за проект или проекти, подадени от един кандидат в рамките на един прием, е до 1,5 млн. лв. Максималният размер на всички разходи по проекти, подадени от един кандидат за целия период на Националната програма, е 4,5 млн. лв. Максималният размер на разходите по проект или проекти, подадени от групи или организации в рамките на един прием, е 3 000 000 лв., като в него се включват и проекти, подадени от членовете на групата или организацията.

Лозарите са подали 104 заявления за 30,5 млн. лв. за преструктуриране на масивите
8099
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Обновена
Кога ще се платят парите за необлагодетелстваните райони (НР)
Обсъждани Промени в Наредба № 6
Разширяват се зоните за интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”
ДФЗ одобри 84 млн. лева за хуманно отношение към свине и птици
Информация
Окончателният допустим слой на площите е обнародван, обжалващите да се обадят в ДФЗ
ДФЗ
Пуснати са 154 милиона лева преразпределително плащане за първите 300 декара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини