Начало » Новини » Коментари
12.08.2021 г.

Биофермери питат как да снабдяват училищата с качествени плодове

Важно за потребителите!
Биофермери питат как да снабдяват училищата с качествени плодове

sinor.bg

Собственици на биологични сливови градини от Източна България са попитали експерти във фонд „Земеделие” как да се свържат с търговци, доставящи продукти по двете училищни схеми, така че чистите и качествени плодове да стигнат бързо до българските деца. На едни от отворените телефони на ведомството обаче, читатели на Синор.бг са попаднали на не особено учтив експерт, който накратко им дал да разберат, че трябва да се оправят сами, затова и градинарите ни помолиха за съдействие.

Само ще припомним, че през 2019 година, когато браншът посочи като свой представител за заместник министър на земеделието Чавдар Маринов, единодушно беше решено два пъти в годината по двете схеми „Училищен плод” и „Училищно мляко” да бъдат изкупувани от биологични производители по 5% от плодовете и зеленчуците, които се предоставят по тези схеми.

Нормативите не задължават фонд „Земеделие” да следи дали се изпълнява това задължение, затова ние попитахме експертите за координатите на търговците, с които фермерите биха могли да се свържат, за да предложат своята реколта.

Колко пари са разплатени по училищните схеми през миналата година

От ведомството ни отговориха, че на тяхната интернет страница биофермери биха могли да намерят фирмите, снабдяващи училищата с пресни плодове и зеленчуци, защото публичният регистър е достъпен на следния адрес: https://www.dfz.bg/bg/selskostopanski-pazarni-mehanizmi/school_milk/.

Предложението на фермерите е държавната администрация да постави на своята страница и списък с биологичните градини с плодове и зеленчуци, така че доставчиците да имат право на избор. Ние като потребители обаче  бихме настоявали на видно място да се сложи списък с адресите на всички плодови и зеленчукови градини, за да се снабдяваме сами с българска стока.  

От фонда припомниха, че преди започването на всяка учебна година, в срок до 31 август на страницата на ДФЗ се публикува списък с получилите одобрение или отказ заявители за участие по схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. От изминалата учебна година 2020/2021 доставките по схема „Училищен плод“ се били увеличили от 46 на 50, като децата в училищата и детските градини щеле да получават 50 доставки на мляко и млечни продукти  и 50 на плодове и зеленчуци.

Биологично произведените продукти и био пчелен мед според администрацията се предоставят по двете европейски схеми „Училищен плод" и „Училищно мляко" от изминалата учебна 2020/2021 година. По схема "Училищен плод" се предоставят най-малко 4 различни вида плодове и/или зеленчуци месечно и най-малко 4 от доставките, но не повече от 6 са на биологично произведени плодове и/или зеленчуци за учебна година.

От Учебна година 2020/2021 е увеличен и делът на доставяните плодове и зеленчуци родно производство, като най-малко половината от доставяните плодове и зеленчуци трябва да са произведени от земеделски стопани, регистрирани по Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани, припомниха от фонда.

На този фон е странно, че производителите продължават да нямат достъп до българските деца. Синор.бг ще продължи темата, защото очевидно има огромна пропаст между това, което ни се обяснява от държавните ведомства, и действителността.

Биофермери питат как да снабдяват училищата с качествени плодове
12011
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
По схемата „Училищен плод”
Фирма осъди фонд „Земеделие“ за неплатени 766 000 лв. през 2019 г.
С активното участие на бранша
Работи се по нова стратегия за училищните схеми
По училищните схеми
Децата ще имат по-голям достъп до биологични плодове и зеленчуци от есента
Утвърдени са 5,9 млн. лева за възстановяване на ДДС по училищните схеми „Плод“ и „Мляко“
Отново актуализират цените по училищните схеми със закъснение
Защо земеделка продаде биологично отглежданите сливи за ракия вместо за българските деца
Фонд „Земеделие”
Децата отново получават плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в училищата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини