Начало » Новини » Коментари
28.07.2021 г.

Зам. министър Събев май не знае, че на земеделците им обещават напояване от 20 години

Тема с продължение
Зам. министър Събев май не знае, че на земеделците им обещават напояване от 20 години

sinor.bg

Половин ден след вчерашната видеоконферентна среща между браншовите организации и зам. министъра на земедлието Георги Събев от пресцентъра на ведомството съобщават какво точно е обещал служебният експерт на фермерите. Поводът за срещата беше неспособността на този екип да защити пред Брюксел един от най-важните проекти за българските земеделци -  този за възстановяване поне на основните съоръжения в „Напоителни системи” – магистралните връзки и помпените станции. Като този път браншът не иска и да чуе как подготвените близо 850 млн. лв. в Плана за възстановяване е можело да бъдат откраднати, защото онази власт, прочута досега със схемите си за източване на евросредства, вече е в опозиция.

Затова и в срещите си със служебния кабинет земеделците настояват проектът в Националния план за възстановяване и устойчивост да бъде върнат – дори с цената на сериозна ревизия. Просто защото без напояване и без това изчезващият сектор на плодовете и зеленчуците тотално ще потъне.

На този фон звучи твърде наивно обещанието на служебния зам. министър Събев, който обяснил, че през следващия програмен период (който, забележете, ще започне през 2023 г., а самото одобрение на проектите ще стане най-рано 2025 г.) с европейски средства щяло да се финансира и възстановяването, и създаването на нови напоителни съоръжения, като помощта можела да достигне до 80 - 100%.

Да обещаваш за пореден път финансиране за водните структури, но не сега, а в необозримо бъдещето, при положение че фермерите са обръгнали от неосъществени досега стратегии, които им се предлагат от 20 години - това е или пълно невежество, или резултат от натиск на хора с интереси, далечни от тези на земеделците! Историята от последните десетилетия помни и обещания за стратегии на Световната банка, последната от която беше през 2016 г., и за подпомагане през ПРСР. Но нито едно правителство досега не задели национални средства поне частично да закърпи положението в многострадалното предприятие "Напоителни системи".

Затова не можем да приемем точните обяснения, които Събев е дал пред земеделските производители при вчерашната среща. Публикуваме част от съобщението, представено от пресцентъра, където Събев дава своите обяснения:

„Бяхме в постоянен контакт с Централното координационно звено. Имахме сериозни индикации за съображения от страна на ЕК и, че проектът в този му вид от 847 млн. лева с 265 обекта, няма да получи финансиране поради големия му отпечатък върху околната среда. Ако се подобри структурата на  тези 265 обекта, то площите за напояване по оценка на „Напоителни системи“ ще се увеличат с 249 %, което ЕК тълкува като риск от сериозен натиск върху околната среда и естествените процеси. Това, което направихме на различни етапи през месеците юни и юли, е да търсим различни формули, с които този негативен ефект да бъде намален“, уточни Георги Събев.

По думите му от „Напоителни системи“ ЕАД са намалили списъка с обектите през месец май от 265 обекта на малко над 200, с което обаче кумулативният натиск върху околната среда остава.

Събев съобщил още, че по Механизма за възстановяване и устойчивост за всички сфери от икономиката се предвижда финансиране по два начина – чрез  безвъзмездна финансова помощ, като на България в това направление се падат малко над 6 млрд. евро и възможност за получаване на заем, на стойност малко над 4 млрд. евро.

„Предходното правителство е взело като решение да се кандидатства само за безвъзмездна финансова помощ. Това обаче, което много други държави членки като Гърция, Румъния, Италия и Словения са направили, е да кандидатстват с проекти, както за безвъзмездна финансова помощ, така и чрез заем. Трябва да се знае, че за да се предостави финансиране, включително чрез заеми, има изисквания за дигитализация и екологизация. Това означава, че и при финансиране чрез заем, тези изисквания не отпадат “, посочи заместник-министърът. Финансирането  по този механизъм  ще се осъществява съгласно регламент от нов тип. „В него е заложено средствата по мерки  да се предоставят за онези проекти, които отговарят на целите на ЕС за екологизация и дигитализация.

Синор.бг ще продължи да ви информира за срещите на бранша по темата. Днес те ще дискутират проблема с вицепремиера Атанас Пеканов.

Зам. министър Събев май не знае, че на земеделците им обещават напояване от 20 години
14782
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Въпреки радостта на овощарите от обилния цъфтеж
Проблемите с водата и липсата на работна ръка застрашават реколтата от плодове
Не е ясно какви критерии са приети за напояването по 4,1
Със 17-то изменение на ПРСР 2014-2020 ще се преразпределят още 100 млн. лв.
Твръде закъсняло
В края на мандата се опитват да довършат наредбата за язовирите
Министър Вътев: Реализацията на проектите за възстановяване на хидромелиоративната система в страната се движи по план
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини