Начало » Новини » Страната
26.07.2021 г.

Ако сте тръгнали на лов за бабушки, вземете си грах

Можете да заложите на консервиран или пресен, но трябва задължително да подхраните преди да хвърлите въдицата
Ако сте тръгнали на лов за бабушки, вземете си грах

Ако сте тръгнали на лов за бабушки, вземете си грах, казват рибари, цитирани от НЛРС - Съюз на ловците и риболовците в България. Според рибарят Ивелин Спасов през лятото бабушките често са капризни. На ранина те могат да пощипнат предложения бял червей, може набързо да се натрупа актив, но покаже ли се слънцето, настроението им бързо се променя. Започват да пипат вяло и колкото повече напича, толкова по-изнервящо кълват, докато по обяд вече окончателно излизат от играта.

Зарибиха разградски язовир с едногодишни шаранчета

Опитните риболовци, които не са съгласни с активно време само от час-два на ранина, винаги са готови да импровизират, допълва той. Алтернативи има, предимно в посока на някои примамки от тестен или зърнен произход. Можете да заложите на дребно топче омесен хляб, тесто, кус-кус, зрънце варено жито. На сладката царевица да се отдели специално внимание, понеже е доказана стръв за подборен улов на по-едри бабушки. Даже с нея вероятно ще се яви и конкуренция от каракуди и платики.

На граха обаче сякаш не се обръща особено внимание, а е навсякъде по магазините. Авторът съветва да изберете грах в стъклен буркан, защото можете да видите качеството на зърната. В затворена кутия не е ясно какво можете да купите. Добре е зрънцата грах да са по-дребни, понеже обемните може да се окажат прекалено голяма хапка за бабушки от средна големина.

С един стандартен буркан грах на разположение ще имате достатъчно количество и да поръсите на няколко пъти по шепа в хранителното петно. Това не означава обаче да се откажете от традиционната фирмена захранка, просто с добавката ще накарате рибите да свикнат с тази храна.

Граховите зрънца са меки и лесно за нанизват на куката, дори да не е особено едра. За улов на бабушки няма как да ползвате повече от №14, а още по-добре да е и по-малка, коментират още рибари. Не е задължително острието да се показва, може и да остане скрито в зрънцето. Линията се прогонва така, че стръвта да слезе в непосредствена близост до дъното, където вече има презентирана храна. На пресен грах в млечна зрелост също може да се опитва и дори ще е по-добре. Но в твърде малък период през лятото ще се намери на пазара. Друга възможност е пакетираната в замразено състояние.

В Европа грахът е признат за лятна стръв за бабушки, така че няма причина и у нас да се наложи, въпреки че не е сред приоритетите в  рибарската гилдия.

Ако сте тръгнали на лов за бабушки, вземете си грах
15681
 

Последни материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини