Начало » Новини » Страната
21.07.2021 г.

Как гръцките фермери скъсяват връзката с потребителите

Гръцки фермери споделят опит с екип от Трайкийския университет
Как гръцките фермери скъсяват връзката с потребителите

Снимки на Трайкийски университет

Ректорът на Тракийския университет доц. Добри Ярков и изследователски екип по Националната научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот” от Стопанския факултет са посетили Източна Македония и Тракия – силно развитият аграрен район на Гърция, където са обменили опит във важни сфери от производството. Заедно с колеги от областта Еврос с център град Александруполис, специалистите са посетили биоферми и са видяли опита на земеделците от южната ни съседка по така наречените „къси вериги на доставки”, като фокусът е бил върху ролята на науката в подобряването на условията за отглеждане на животните, биокултурите и храната, съобщиха от Тракийския университет.

Посетена е фермата за производство на биопродукти „Вира” в град Ферес, където семейството на Христос Капуцис успешно търси ниши в хранителната верига, без да ползва посредници при доставките на продуктите. Фермерите предлагат директно продукцията си на фермерските пазари. Те предлагат млечни продукти от овче и козе мляко, в което са добавени и различни пикантни подправки – люта чушка, риган, маслини. Предлагат още домашно приготвен катък и мляко с ориз. Сиренето на фамилията се отличава и с още нещо – то зрее минимум 90 дни, защото пазарът не допуска меки и незрели сирена.

Христос Вафиадис пък е потомствен биволовъд също от град Ферес. Трето поколение животновъд, той надгражда опита на своите предци, затваряйки веригата с откриването на собствен месарски магазин с продукти, произвеждани по стари рецепти. Произвежда пастърма по рецепта от Кападокия, донесена в Гърция с бежанците през 1922 година. Специфичен продукт на фамилията е и саздърмата само от биволско месо, получено в личната ферма, където на  биволите са създадени всички условия за натурално отглеждане, даже с кални „бани”, така нужни на животните в горещите дни.

Доцент Ярков е предложил на фермери, които са и студенти от Тракийския университет, да провеждат практика в техните стопанства. Така те заедно с трупането на опит и знания ще бъдат полезни на домакините.

В говедовъдното стопанство на фамилия Дзанидис в град Сапес пък представителите от Стара Загора са се запознали с опита на две поколения стопани да създадат местна гръцка месодайна порода, кръстосвайки европейски бици с крави от района, устойчиви на средиземноморския климат. За целта те са създали и сдружение, което следи селекцията.

Фермерите са споделили огорчението си, че нямат сериозна помощ и подкрепа от гръцката държава по отношение на срещите с представители на научните среди. Те с огромно удоволствие са приели съветите на българските специалисти. Ректорът ги е уверил, че идеята му за създаване на университетска мрежа може да използва потенциала на висшите училища в Стара Загора и Комотини. Създаването и одобрението й ще бъде обсъдено в най-скоро време с ръководството на Тракийския Университет „Демокрит” в Комотини.

Как гръцките фермери скъсяват връзката с потребителите
8691
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини