Начало » Новини » Страната
11.07.2021 г.

Храните поевтиняха в световен мащаб за пръв път от година насам

С основната заслуга на растителните масла и зърното
Храните поевтиняха в световен мащаб за пръв път от година насам

През юни бе регистрирано първото за последните 12 месеца поевтиняване на храните в света, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Индексът на цените на храните, изчисляван от организацията и отразяващ месечната промяна в стойността на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се понижи с 2,5% спрямо май до 124,6 пункта. Въпреки това стойността му е с 33,9% над тази за юни 2020 г., изтъкват от организацията. „Спадът на цените на растителните масла, зърнените култури и в по-малка степен на млечните продукти компенсира с излишък повишаването на котировките за месото и захарта през миналия месец”, се посочва в нейното съобщение.

Усреднената стойност на подиндекса за зърнените култури е намаляла с 2,6% през юни спрямо май до 129,4 пункта, но остава с 22,8% над показателя за юни 2020 г. Благоприятните прогнози в световен мащаб, както и подобряването на перспективите за реколтите в много от ключовите страни-производителки пречупиха тенденцията за ръст на цените, поддържана в най-голяма степен от сушата в Северна Америка. Цените на царевицата, които през май достигнаха най-високата си стойност от януари 2013 г., се понижиха с 5% през юни, но са с цели 72% над тези за юни 2020 г. Спадът им в Аржентина е следствие от нарасналото предлагане при излизането на новата реколта на пазара, като тя се оказа по-голяма от очакваната, а въпреки загубите от сушата в Бразилия и там новата реколта натисна цените. В САЩ царевицата поевтиня в края на месеца, когато благодарение на падналите валежи перспективите пред реколтата в част от регионите в страната се подобриха. През юни се понижиха и цените на ечемика и соргото, съответно с 2,2% и 4,9%. Световните цени на пшеницата отчетоха незначителен спад от 0,8%, но остават с 31% над стойността си от същия месец на миналата година.

При растителните масла поевтиняването е с 9,8% през юни спрямо май до 157,5 пункта, като подиндексът достигна най-ниската си стойност за последните 4 месеца. В най-голяма степен се понижиха цените на палмовото и соевото масло, както и на слънчогледовото олио. След неизменен ръст през последните 12 месеца котировките на палмовото масло през юни се понижиха основно под влиянието на очакваното сезонно увеличаване на произвежданите количества в основните износителки на фона на слабо търсене за внос. При соевото масло основната причина за поевтиняването са очакванията за по-слабо от досега очакваното търсене от производителите на биогорива в САЩ заедно с вялото търсене за внос. Цените на репичното масло обаче тръгнаха нагоре заради прогнозираното възстановяване на търсенето в ЕС при разхлабването на ограниченията за борба с разпространението на коронавируса.

Усреднената стойност на подиндекса за млечните продукти през юни е с 1% под тази за май – 119,9 пункта. Макар и с 22% над показателя за юни 2020 г., тенденцията на непрекъснато 12-месечно повишаване на подиндекса бе прекъсната, като всички видове млечни продукти отчетоха спад в цените. Най-значим бе той при маслото вследствие на рязко намалялото търсене за внос и слабото увеличаване на запасите, особено в Европа. Сухото пълномаслено мляко поевтиня заради свитите покупки от Китай и спада на търсенето от място, като предлагането за износ се запази на ниво, което е достатъчно за задоволяване на наличното търсене. Цените на сирената и обезмасленото сухо мляко се понижиха под влияние на намалялото търсене за внос и слабото увеличение на изнасяните количества от основни производствени региони.

При месните продукти подиндексът през юни се повиши с 2,1% в сравнение с коригирания за май до 109,6 пункта. От организацията уточняват, че за пореден месец се е наложило да работят и с прогнозни цени, тъй като част от данните не са постъпили навреме, а това може да доведе до значителни отклонения в стойността на подиндекса и при окончателното му изчисляване за юни. Тенденцията за ръст на цените на месните продукти се запазва за 9-ти пореден месец, като спрямо юни 2020 г. подиндексът се е повишил с 15,6%, макар да остава с 8% под максималната си стойност от август 2014 г. През юни котировките на всички месни продукти отчетоха ръст благодарение най-вече на стабилното търсене за внос в световен мащаб, както и на свитото предлагане за износ заради ниското ниво на запасите от птиче месо в САЩ, намалелият брой на поголовието от животните за клане в Бразилия и Океания и постепенното възстановяване на продажбите в сферата на общественото хранене в основни износителки. При това нарасналите доставки за редица страни от Източна Азия компенсираха спада на вноса в Китай.

Колкото до захарта, цените през юни се повишиха с 0,9% спрямо май до 107,7 пункта, като поскъпването продължава трети пореден месец. То е предизвикано от неяснотата как неблагоприятните метеорологични условия ще се отразят на реколтата в Бразилия, която е най-големият износител на захар в света. Повишаването на цените на суровия петрол и на обменния курс на бразилския реал спрямо щатския долар също даде своето отражение. Заради поскъпването на енергоносителите производителите в Бразилия предпрочитат да увеличат дела на захарната тръстика, влагана в производството на етанол, а повишаването на обменния курс на националната валута действа ограничително върху износа. Същевременно благоприятните прогнози за произвежданите и изнасяни количества захар от Индия пресичат до голяма степен общата тенденция за ръст на цените на захарта на международните пазари, предотвратявайки по.значително поскъпване.

Храните поевтиняха в световен мащаб за пръв път от година насам
5349
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини