Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.07.2021 г.

Засадете картофи и през лятото!

Добрите практики
Засадете картофи и през лятото!

sinor

Като едногодишни растения с къс вегетационен период картофите се развиват най-добре при умерени температури и влажен климат. Оптималната температура за добро израстване на надземните части е 16-27 градуса по Целзий, затова и те могат да се отглеждат не само с ранно, но и със средноранно и късно производство. А също и като втора култура с лятно засаждане.

Тук трябва да отбележим, че изборът на точния момент за засаждане е много важен. За всички градински култури важните периоди зависят от климатичните особености и от насоките на производство, затова следете температурите, а не датите от календара.

Културата се развива добре на аерирани, водопропускливи, правилно  структурирани и богати на органични вещества почви. Не са подходящи тежки, засолени и с високо ниво на подпочвени води терени.

Използването на качествен и здрав посадъчен материал е от изключително важно значение за реколтата. Взискателни са към светлината и при недостиг развитието на вегетативната маса е лошо, а това се отразява негативно върху реколтата.

Засушаването и преовлажняването също имат неблагоприятни последици за вегетацията – при засушаване се забавя цялостното развитие, а излишъкът на влага забавя развитието на кореновата система и клубените, но стимулира растежа на вегетативната маса.

Защо да засаждаме картофи през лятото?

При традиционното пролетно засаждане на картофите те бързо се израждат и губят своите сортови качества за два, а дори и за един сезон.

Картофите отпадат от обвързаната подкрепа в следващия програмен период

Факт е, че когато клубените се формират и съзряват в топла почва и тя е такава не само през деня, но и нощем, в тъканите на клубените бързо протичат физиологични процеси на стареене. По тази причина, когато ги прибираме за съхранение, те вече са готови за нов растеж.

До средата на зимата се наблюдава масово прорастване на кълновете, а за да се запази семенният материал до пролетта – те трябва да се отстраняват няколко пъти.

Тази процедура води до силно отслабване на семенните грудки, поради което развитието им се забавя, добивите значително намаляват и това налага подмяна на посадъчния материал.

Кога да засаждаме картофите през лятото?

Най-подходящо време за засаждане е от 15 юни до 15 юли.

При лятното засаждане на картофи има два варианта:

1. Сортовите семена да се съхраняват до юни в хранилища при  подходяща влажност и температура, за да се изключи преждевременното пробуждане на клубените.

2. Картофите се засаждат възможно най-рано - след изваждане, обикновено в края на юни, се оставят на слънце да доузреят бързо и се засаждат отново.

Засадените през лятото картофи формират реколтата в по-студена почва, тъй като нощите стават по-дълги и по-хладни. Благодарение на това при  втората реколта картофи се получава физиологично млад сортов материал, който на следващата година дава висок добив с добро  качество.

Картофите, които не са презрели, запазват способността за съхранение по-дълго време. Ако тези за семе се приберат 10-15 дни по-рано от традиционното време, тогава времето за съхранение ще се увеличи и благодарение на това посадъчният материал ще успее да се запази до лятото на следващата година, дори в обикновени складови помещения.

Реколтата от лятното засаждане може да се използва за различни цели – освен за консумация, което си е лукс през есента, те са и здрав посадъчен материал за следващата година.

Картофите за консумация се засаждат по същите схеми, както през пролетта (70х25 см), а за семена малко по-плътно (70х20). Дълбочината на засаждане на грудките зависи от почвените условия – за по-тежки почви с 5 см по-дълбоко, а за леки със 7 см.

През лятото горният слой на почвата изсъхва много по-бързо, отколкото през пролетта, а освен това се нагрява повече. По-дълбокото засаждане позволява за семенните грудки да се осигури по-влажна среда, като това не оказва влияние върху времето за поникване и развитие, тъй като почвата е добре загрята и растежът е много по-активен.

Всички останали техники и грижи по отглеждането не се различават от тези, както при традиционното пролетно засаждане.

При отглеждане на картофи като втора култура трябва да се съобразим с предшествениците (най-добри са бобовите, сем. Тиквови, зърнено-житните култури, лук, чесън и др.) и да не отглеждаме повече от три последователни реколти на едно и също място.

Засадете картофи и през лятото!
19614

Последни материали
Виж
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Съставени са и 3 акта за нарушения по закона за рибарството и аквакултурите
Извадиха 4 бракониерски мрежи от язовир в Севлиевско
През активния сезон, приключил на 31 октомври
Хванаха 272 случая на работа без трудов договор в селското стопанство
Свързани материали
Виж
Силното търсене вдигна двойно цените в Украйна на годишна база
Картофите в ЕС поскъпват, реколтата гние в наводнените ниви
Зехтинът поскъпна със 75% от януари 2021 г.
Евростат: цените на картофите отбелязаха зашеметяващ ръст
Зеленчукът вече е двойно по-скъп в сравнение с октомври 2022 година
Производителите на картофи в Украйна активно вдигат цените
Нормативни промени
Обновяват класите семена за картофи, сусамът влиза в списъка с маслодайни растения
Полезни съвети
Как да излекуваме почвата от фитофтора през есента
Превенцията винаги е пд-добра от лекуването
Фитофтората е болест, която може да ни остави без домати
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини