Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.07.2021 г.

Засадете картофи и през лятото!

Добрите практики
Засадете картофи и през лятото!

sinor

Като едногодишни растения с къс вегетационен период картофите се развиват най-добре при умерени температури и влажен климат. Оптималната температура за добро израстване на надземните части е 16-27 градуса по Целзий, затова и те могат да се отглеждат не само с ранно, но и със средноранно и късно производство. А също и като втора култура с лятно засаждане.

Тук трябва да отбележим, че изборът на точния момент за засаждане е много важен. За всички градински култури важните периоди зависят от климатичните особености и от насоките на производство, затова следете температурите, а не датите от календара.

Културата се развива добре на аерирани, водопропускливи, правилно  структурирани и богати на органични вещества почви. Не са подходящи тежки, засолени и с високо ниво на подпочвени води терени.

Използването на качествен и здрав посадъчен материал е от изключително важно значение за реколтата. Взискателни са към светлината и при недостиг развитието на вегетативната маса е лошо, а това се отразява негативно върху реколтата.

Засушаването и преовлажняването също имат неблагоприятни последици за вегетацията – при засушаване се забавя цялостното развитие, а излишъкът на влага забавя развитието на кореновата система и клубените, но стимулира растежа на вегетативната маса.

Защо да засаждаме картофи през лятото?

При традиционното пролетно засаждане на картофите те бързо се израждат и губят своите сортови качества за два, а дори и за един сезон.

Картофите отпадат от обвързаната подкрепа в следващия програмен период

Факт е, че когато клубените се формират и съзряват в топла почва и тя е такава не само през деня, но и нощем, в тъканите на клубените бързо протичат физиологични процеси на стареене. По тази причина, когато ги прибираме за съхранение, те вече са готови за нов растеж.

До средата на зимата се наблюдава масово прорастване на кълновете, а за да се запази семенният материал до пролетта – те трябва да се отстраняват няколко пъти.

Тази процедура води до силно отслабване на семенните грудки, поради което развитието им се забавя, добивите значително намаляват и това налага подмяна на посадъчния материал.

Кога да засаждаме картофите през лятото?

Най-подходящо време за засаждане е от 15 юни до 15 юли.

При лятното засаждане на картофи има два варианта:

1. Сортовите семена да се съхраняват до юни в хранилища при  подходяща влажност и температура, за да се изключи преждевременното пробуждане на клубените.

2. Картофите се засаждат възможно най-рано - след изваждане, обикновено в края на юни, се оставят на слънце да доузреят бързо и се засаждат отново.

Засадените през лятото картофи формират реколтата в по-студена почва, тъй като нощите стават по-дълги и по-хладни. Благодарение на това при  втората реколта картофи се получава физиологично млад сортов материал, който на следващата година дава висок добив с добро  качество.

Картофите, които не са презрели, запазват способността за съхранение по-дълго време. Ако тези за семе се приберат 10-15 дни по-рано от традиционното време, тогава времето за съхранение ще се увеличи и благодарение на това посадъчният материал ще успее да се запази до лятото на следващата година, дори в обикновени складови помещения.

Реколтата от лятното засаждане може да се използва за различни цели – освен за консумация, което си е лукс през есента, те са и здрав посадъчен материал за следващата година.

Картофите за консумация се засаждат по същите схеми, както през пролетта (70х25 см), а за семена малко по-плътно (70х20). Дълбочината на засаждане на грудките зависи от почвените условия – за по-тежки почви с 5 см по-дълбоко, а за леки със 7 см.

През лятото горният слой на почвата изсъхва много по-бързо, отколкото през пролетта, а освен това се нагрява повече. По-дълбокото засаждане позволява за семенните грудки да се осигури по-влажна среда, като това не оказва влияние върху времето за поникване и развитие, тъй като почвата е добре загрята и растежът е много по-активен.

Всички останали техники и грижи по отглеждането не се различават от тези, както при традиционното пролетно засаждане.

При отглеждане на картофи като втора култура трябва да се съобразим с предшествениците (най-добри са бобовите, сем. Тиквови, зърнено-житните култури, лук, чесън и др.) и да не отглеждаме повече от три последователни реколти на едно и също място.

Засадете картофи и през лятото!
22491
 

Последни материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Закупени са само 22 500 тона от планирани 40 000 тона
Слънчогледовото и соевото масло поскъпнаха на търга в Египет
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Свързани материали
Виж
Агростатистика
Над 20-процентен спад в площите, засадени с картофи и зеле, но ръст при доматите
Полезни съвети
Какво да засадим до картофите за оптимизиране на градината
Помощта е по схемата de minimis за 2024 г.
ДФЗ отпуска 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби
Ще бъдат платени до 1200 лева на хектар с ДДС при бюджет от 2 милиона лева
От 15 май производителите на картофи кандидатстват по схемата за борба с теления червей
Ограничените запаси от миналия сезон вещаят проблеми с доставките
Времето проваля графика за засаждане на картофите в части от ЕС
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини