Начало » Новини » Коментари
30.06.2021 г.

Най-често допусканите грешки при проектите по ПРСР

Новото ръководство на фонд Земеделие
Най-често допусканите грешки при проектите по ПРСР

Ето какво свърши новият шеф на фонда Борис Михайлов (вдясно) Снимка: МС

В новото ръководство, което фонд „Земеделие” подготви за проектите, депозирани по различните мерки от ПРСР, фигурират полезни за фермерите детайли, които ще им помогнат в кандидатстването.

Ето и част от най-често срещаните грешки, допускани досега от фирми и земеделски стпани.

Ако проектите ви включват строително-монтажни дейности, често след издаване на разрешението за строеж или след започването на строителството, възникват промени в инвестиционните намерения. В нередки случаи по време на строителния процес се установява, че предварително изготвените количествени сметки не отговарят на реалното количество или вид на вложените материали.

В тези случай се налага да бъде подадено искане за промяна на договора, към което е необходимо да се приложат:

* Становище от правоспособно лице, с описание на възникналите промени. От становището следва да е видно дали настъпилите промени представляват съществени или несъществени изменения по смисъла на чл. 154, ал. 2 и ал. 3 от Закона за устройство на територията.

* В зависимост от вида на промените е необходимо да се приложат:

- Количествени сметки, изготвени и заверени от правоспособно лице (проектант) по съответната част, които отразяват настъпилите промени;

- Препоръчително е към искането за промяна да бъде представена заменителна таблица, която да онагледява настъпилите изменения позиция по позиция;

- Количествено-стойностните сметки и заменителната таблица следва да бъдат представени и в електронен формат (на ексел), записани на електронен носител (диск или друго), тъй като същите ще бъдат оформени като приложение към договора.

Промените следва да бъдат отразени с допълнително споразумение (анекс) към договора с избрания изпълнител (строител) и нова процедура за избор на изпълнител (съгласно схемата по точка 5.2 от настоящото ръководство). Към договора задължително следва да са приложени количествено-стойностните сметки, отразяващи актуалните количества и материали.

Грешки се допускат и при искания за промяна на избрания изпълнител или промяна в одобрен актив

Много често след подписването на договора за безвъзмездна финансова помощ се налага доставчикът на определен актив да бъде сменен, тъй като се намира в обективна невъзможност да изпълни задълженията си по договора. Възможно е и даден актив да не може да бъде доставен и това да налага замяната му с друг. В тези случай, бенефициентът е длъжен да проведе нова процедура за избор на изпълнител, съгласно приложимата наредба или условия за кандидатстване по подмярката:

Първо проверявате рефернтните цени и ако новата машина или друг актив фигурира там, подавате само една оферта. Ако обаче тя не фигурира в списъка с референтните цени, представяте най-малко три оферти.

Ръкводството беше подготвено буквално за седмица

Списъкът с референтни цени е приложение към Условията за кандидатстване по съответната мярка/подмярка (за проектните предложения подадени през ИСУН) или са достъпни на електронната страница на ДФ „Земеделие“ на следния адрес: https://www.dfz.bg/bg/prsr2014-2020/merki-podpomagane/ (за заявленията за подпомагане подадени по реда на съответната наредба).

Освен оферта към искането следва да бъдат приложени запитвания за оферти, съгласно съответното приложение към приложимата наредба или условията за кандидатстване; споразумение за прекратяване договора със доставчика, посочен в договора за безвъзмездна финансова помощ (ако има налично такова); протокол/решение за избор на доставчик/изпълнител и договор за доставка/услуга с новия доставчик/изпълнител.

Тук има важно уточнение. Бенефициентите, които определят изпълнител след провеждане на процедура за избор с публична покана (чл. 50 от Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове), при които възниква необходимост от промяна да избрания изпълнител и/или промяна на одобрен актив, следва да проведат нова процедура за избор на изпълнител по реда на Постановление № 160 от 1 юли 2016 г. за определяне правилата за разглеждане и оценяване на оферти и сключването на договорите в процедурата за избор с публична покана от бенефициенти на безвъзмездна финансова помощ от европейските структурни и инвестиционни фондове /ПМС 160/.

При искания за промяна на мястото  на извършване на инвестицията е важно да знаете, че тази промяна по своята същност би могла да представлява изцяло ново инвестиционно намерение. Ето защо е необходимо към искането за промяна да бъдат приложени:

* Обяснителна записка, констативни протоколи и др. по Ваша преценка, изготвени от правоспособни лица, които да доказват, че площите, предвидени за засаждане/застрояване са се оказали негодни за реализация на проекта;

* Документи за собственост/ползване на новите имоти, които са с минимален срок на действие, който да съответства на определения в съответната наредба или условия за кандидатстване;

* Документи и разрешителни от компетентните институции и органи (община, регионална инспекция по околна среда и водите, басейнова дирекция и/или др.), които са нормативно изискуеми.

Най-често допусканите грешки при проектите по ПРСР
12845
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Център за оценка на риска по хранителната верига
Ръководство как да изградите ферма за щурци
Решения на Министерския съвет
Сменен е Управителният съвет на Центъра за оценка на риска при храните
Фонд „Земеделие”
Има ново ръководство за рибарските проекти, които са в период на мониторинг
Съобщение
От началото на юли БАСФ е с трима нови управители
Стъпка по стъпка
Новото ръководство за кандидатстване по ПРСР е 111 страници и е на страницата на фонд „Земеделие
Новият избор приключи
Румънец е представителят на Източна Европа в ръководството на агрокомисията в Европарламента
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини