Начало » Важно за фермера » Гори и екология
25.06.2021 г.

Иззеха над 1200 тона нелегални пестициди само за 4 месеца

В рамките на редовната годишна на акция на Европол
Иззеха над 1200 тона нелегални пестициди само за 4 месеца

Полицейската служба на Европейския съюз Европол обяви, че в рамките на 6-тата операция „Сребърна секира”, проведена от 13 януари до 25 април, са иззети 1203 тона незаконни и неотговарящи на стандартите пестициди на фона на нарасналите им продажби в интернет, съобщи електронното издание EurActiv. Арестувани са 12 души, получени са 763 сигнала за нарушения и са извършени 268 конфискации. Около 100 тона от фалшифицираните пестициди са открити при продавачи, производители и логистични компании, като още 82 тона от иззетите от тях продукти се проверяват за точния им състав.

В акцията са участвали правоприлагащи органи от 35 страни, включително всички 27 държави-членки на ЕС. Тя е била подкрепена от Службата за интелектуална собственост на ЕС, Европейската служба за борба с измамите (OLAF), Генералната дирекция за здравето и безопасността на храните към Европейската комисия (DG SANTE) и водещата асоциация за растителна защита в общността CropLife Europe.

От Европол уточняват, че търговията с незаконни пестициди обхваща всичко от нелегалния внос на фалшификати или на продукти със заблуждаващо посочен състав до незаконния внос на забранени за употреба вещества като хлорпирофос – пестицид, свързван с мозъчни увреждания, който бе сред основните цели на операцията. Главният източник на незаконната продукция остава Азия и особено нейната южна част, но от Европол изтъкват специално увеличаването на онлайн продажбите.

Заради опасностите за човешкото здраве браншът на пестицидите е строго регулиран в световен мащаб, като употребата на евтини незаконни и неотговарящи на стандартите продукти нанася сериозни щети както на човешкото здраве, така и на околната среда. В един от разкритите случаи употребата на неодобрени неоникотидни пестициди, съдържащи неразрешен продукт, е довел до намаляването на местната популация от пчели с 10%.

Според Жералдин Кюта, генерален директор на CropLife Europe, недопускането на европейския пазар на фалшифицирани и незаконни пестициди е решаващо за постигането на целите на основната политика на ЕС в областта на храните – стратегията „От фермата до трапезата”. „За да го направим, трябва да продължим да повишаваме бдителността както на фермерите, така и на законните канали за разпространение, за да гарантираме, че те отхвърлят престъпните предложения, застрашаващи устойчивото производство на храни”, категорична бе Кюта, подчертавайки същевременно важността на сътрудничеството между регулаторните органи и представителите на бранша.

Иззеха над 1200 тона нелегални пестициди само за 4 месеца
5556
 

Последни материали
Виж
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Свързани материали
Виж
Смесването на пестицидите пести време и средства, но трябва да става със знание и внимание
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
ЕК оттегля предложението за намаляване на пестицидите в ЕС
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Нормативни промени
ЦОРХВ прехвърля към БАБХ контролни функции при анализа на пестицидите в меда
Подготвят забрана за употреба на продукти за растителна защита в чувствителни райони
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини