Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.06.2021 г.

Формиране на пипера в четири стъпки

Сега е моментът
Формиране на пипера в четири стъпки

sinor

Пиперът е храстовидна култура, която се нуждае от добра вентилация, за да се избегне развитието на болести. За високораслите сортове формирането е задължително, защото ако издънките не се премахнат, растенията трудно се справят с изхранване на плодовете. Когато лятото е топло и дъждовно, страничните разклонения на пипера са много активни в развитието си – това прави премахването им задължително.

Етап първи

До определен момент пиперът расте в едно стъбло, но след достигане на височина 20-25 см (в зависимост от сорта) започва да се разклонява – образува няколко издънки. Първият цветен бутон (наричат го коронен) се образува на това място. За по-добро развитие на растенията той се отстранява, но ако сортът не е хибриден и искаме семена за възпроизводство, тогава на няколко растения  оставяме този първи цвят. Плодовете от този цвят дават най-качествени семена.

Формирането на пипера трябва да стартира началото си при достигане на височина над 30-35 см.

Етап втори – отстраняване на излишните разклонения

Пиперът се формира в две или три разклонения, като естествено се оставят най-силните, а другите се отстраняват. Останалите разклонения от първи порядък се наричат скелетни и те формират храста.

Как да помогнем при пожълтяване на листата на пипера

Скелетните издънки съвсем скоро също започват да се разклоняват и в основата им се образуват цветните бутони. С тях постъпваме аналогично – прищипваме слабите над бутона и първия лист. Това е задължително, защото той подхранва разположения под него плод.

Храстът се формира първо с главно стъбло (щамб), следват разклонения от първи порядък, разклонения от втори порядък и основни скелетни разклонения.

С всички последващи разклонения се постъпва по същия начин, като прищипваме по-слабите над първия лист. На всяко разклонение се появяват цветни бутони, а впоследствие и завръзи. Тези, които са на стъблата се запазват, а в междувъзлията се отстраняват. На всяко растение се оставят около 15-25 плода.

Етап трети – отстраняване на безплодните разклонения и долните листа

Безплодните разклонения се образуват под главното, а там следва да се отстранят и долните листа. Те не участват в изхранването на завръзите, но черпят хранителни вещества и изпаряват вода. Отстраняването на болните и повредени листа е задължително.

Листата на основното стъбло се отстраняват тогава, когато първите завръзи достигнат техническа зрелост.

Когато плодовете от вторите китки се развият, тогава се отстраняват листата под тях. По аналогичен начин се постъпва с всички останали листа. Последното премахване се прави около 15-20 дни преди прибиране на последната реколта и приключване на сезона. Растенията трябва да останат в покой.

Желателно е да не се отстраняват повече от 2-3 листа наведнъж.

Образуването на звръзи, тяхното развитие и съзряване зависи от много фактори, но е важно да се знае, че пиперът е светлолюбива култура – нуждае се от открито и проветриво място, защото е възможно да цъфти, но да не образува завръзи.

Етап четвърти – прищипване на скелетните връхчета

Когато пиперът е образувал достатъчно плодове, тогава се пристъпва към тази операция, за да се преустанови растежа и формирането на нови завръзи, с което растенията насочват силите си към изхранване на съществуващите. Това трябва да бъде съобразено и с жремето за приключване на сезона.

Много важно е да знаем, че болни и изоставащи в развитието си растения не се формират, защото по този начин няма да им помогнем, а само ще влошим състоянието им.

За формирането на пипера трябва да помислим още при засаждането му на постоянно място, защото схемите на засаждане също влияят върху количеството и качеството на реколтата и това мероприятие може да се окаже незаобиколим проблем.

Формиране на пипера в четири стъпки
13241
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Практика
Съвместимост на зеленчуковите култури в оранжерията
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини