Начало » Новини » Света
24.06.2021 г.

MARS продължава да повишава прогнозата за добивите от есенниците в ЕС

Предвижданията за пролетните маслодайни култури обаче вървят надолу
MARS продължава да повишава прогнозата за добивите от есенниците в ЕС

В метеорологическия си обзор за юни експерти на Европейската агенция за наблюдение на селскостопанските ресурси (MARS) отново преразгледаха в посока на повишение прогнозата си за средните добиви от есенниците на територията на Европейския съюз, като настоящите оценки са съществено над средния резултат за последните 5 години. Задържащото се по-хладно от обичайното време в Централна Европа обуславя забавеното развитие на есенниците, но задържа необходимата влага края на пролетния и началото на летния период. Прекалено влажното време в района на Балтийско море обаче доведоха до увеличаване на вредителите и болестите по културите и ограничиха възможността за работата на машините в нивите. В северна Германия и южната част на Дания пък недостатъчната слънчева топлина през периода на цъфтеж на есенниците понижи потенциала за добив. Обилните валежи в югоизточна Испания и южната част на Черноморския регион обаче оказаха благотворното си въздейстиве върху посевите.

При меката пшеница прогнозата на експертите на агенцията за добивите в ЕС е качена до 6,01 тона от хектар от 5,91 тона от хектар в предвиждането през май. Ако тя се оправдае, добивите ще надхвърлят с 5% миналогодишните и с 6% – усреднения показател за последните 5 години. За твърдата пшеница оценката е увеличена спрямо направената през миналия месец с минималните 10 килограма на хектар до 3,57 тона от хектар, като това би означавало ръст на добивите от 3% на годишна база и от 2% спрямо средните резултати от последните 5 години.

При засетия през есента ечемик прогнозата за добивите също е коригирана в посока на повишение спрямо направената през май с минималните 10 килограма на хектар до 5,9 тона от хектар, но това би означавало увеличение с 9% спрямо миналогодишния резултат и с 5% в сравнение с усреднения показател за последните 5 години.

Колкото до рапицата, повишаването на прогнозата спрямо обявената през май е с 20 килограма на хектар до 3,23 тона от хектар. Ако предвиждането се оправдае, добивите от рапица в ЕС ще надхвърлят с 2% миналогодишните и с 6% средните за последните 5 години.

При засетите през пролетта култури прогнозата за добивите в ЕС е повишена само за зърнените култури, докато при маслодайните оценките са занижени, като експертите на агенцията изрично изтъкват неяснотата за развитието на посевите на толкова ранен етап от сезона. При ечемика предвиждането е увеличено до 4,28 тона от хектар от очаквани през май 4,17 тона от хектар. Дори при това положение обаче добивите ще останат с 5% под миналогодишните, макар и с 4% над средния резултат за последните 5 години. Експертите на MARS вече очакват добивите от царевица на ниво от 7,84 тона от хектар при 7,81 тона от хектар през май, като това би означавало ръст от 8% спрямо миналогодишните и с 1% над средния показател за последните 5 години.

Прогнозата за добивите от слънчогледа бе коригирана минимално в посока на понижение – с 10 килограма от хектар до 2,21 тона от хектар, като това е с 10% над миналогодишния резултат. Спрямо средния показател за последните 5 години обаче очакваните добиви се очертават с 3% по-ниски.

При соята понижението на предвиждането също е с минималните 10 килограма от хектар до 2,98 тона от хектар. Въпреки това се очаква добивите да нараснат с 6% спрямо миналогидишните и с 2% спрямо средния резултат за последните 5 години.

MARS продължава да повишава прогнозата за добивите от есенниците в ЕС
11015
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
За сметка на царевицата и пролетния ечемик включително и в България
Експерти повишиха прогнозата за добивите от слънчогледа и соята в ЕС
Експертите на MARS обаче вдигат прогнозите за добивите от есенниците
Метеорологичните крайности в ЕС влияят зле на посевите
Валежите в Европа задържаха значително полските дейности
MARS понижи прогнозите за добивите от мека пшеница и пролетен ечемик в ЕС
България обаче е сред страните с недостатъчно влага в почвата
Есенниците в голяма част от Европа са в добро и отлично състояние
Рапицата е единственото изключение
Експерти продължиха да понижават прогнозите си за добивите от пролетните култури в ЕС
След обявяването на нови указания на ЕК от средата на юли
Изтеглят сладоледи на Нестле и Марс от пазара в Испания заради канцерогени
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини