Начало » Новини » Интервю
15.06.2021 г.

Мачуганов: Ковид кризата удари планирания износ на люцерна за Китай

Преди жътвата
Мачуганов: Ковид кризата удари планирания износ на люцерна за Китай

sinor

Освен с традиционните зърнени култури семейната ферма на Димитър Мачуганов от ловешкото село Летница „АЖД Агро” от години развива производството на люцерна, чийто износ в преработен вид все повече расте. Ковид пандемията обаче изцяло преобръща бизнес стратегията на мениджъра, след като подписаните преди две години дългосрочни договори за износ с Китай са провалени.

А причината е в трикратното оскъпяване на морските превози, предизвикани от силното активизиране на търговията между САЩ и Китай през последната година. „Никога не съм предполагал, че цената на един контейнер продукция от България за Китай ще достигне 6 хиляди щатски долара, при 1,8-2 хил. долара в началото на 2020 г.”, посочи пред Синор.бг Димитър Мачуганов. Обратната дестинация от Китай към България е достигнала още по-голям ценови пик, като превозът само на един контейнер вече струва 12 хил. долара, при 3 200 дол. преди кризата.

Всичко това е наложило цялостна промяна в експортната стратегия на компанията, при която досега се е разчитало основно на източните пазари. Ще припомним, че през април 2020 г. фирмата на Мачуганов сключи договор с Al Dahra Holding за износ на сушена люцерна за Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Успоредно с експорта за емирствата „АЖД Агро” пренасочва търговията си и към по-близки до България държави, защото люцерната остава високо котирана стока. Мачуганов припомни, че „протеинът в люцерната не може да се замени като качество и свойства с нито една друга протеинова култура, която се отглежда в света, затова и тя е сред най-търсените суровини в животновъдството”.

Именно затова и новите пазари на българската продукция са държави като Кипър, Турция, Саудитска Арабия и др.

Земеделецът продължава да усъвършенства производството, като в бъдеще ще търси търговски ниши и на пазара в Европа, където се търси високо качество. „Досега сме имали опит с износ на по-малки количества за Германия, Швейцария, Френция и Швеция”. Работим върху нов продукт, които очакваме да намери добро търсене в тези държави”, посочи още Мачуганов.

За Димитър Мачуганов отглеждането на люцерна е не само личен бизнес, но и кауза за запазване на традиционните за страната земеделски продукти, каквато е тази протеинова култура. Затова и той приобщава свои колеги зърнопроизводители, които имат интерес към отглеждането на люцерна, да увеличават площите си. Успоредно с това се правят и обучителни срещи за спазване на агротехниките, така че да не се допускат провали заради сложността на отглеждането на растенията.

Изборът за тази култура

„Организираме срещи с колеги, които имат интерес към люцерната. Вече имаме последователи, които отглеждат между 2 хиляди и 5 хиляди декара с люцерна и се надяваме броят им постепенно да нараства”, посочи още фермерът. Страната ни има над стогодишна история в гледането на тази култура и независимо от трудностите при отглеждането й, тя би могла да стане основен бизнес за мнозина, още повече че Европа насърчава инвестициите в протеинови култури, добави Мачуганов.

По отношение на прогнозите си за пшеничената реколта фермерът посочи, че след бума в световните цени, който наблюдавахме до неотдавна, очаквано следва спад и това е нормален ход на фона на състоянието на есенниците. „Заради лабилното време е трудно да прогнозираме как точно ще приключи жътвата, но очакванията ни са за значително по-висока реколта от тази през миналата година”, обясни Димитър Мачуганов.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Мачуганов: Ковид кризата удари планирания износ на люцерна за Китай
29299
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Спасени са 4 декара лозов масив и 2 декара овощна градина
Пожар изпепели 800 бали слава и 150 бали люцерна в Сливенско
БАБХ
Активни преговори за отваряне на износа на българска люцерна за Южна Корея
Стойността на нанесените щети се изяснява
Пожар унищожи 360 бали слама и 70 бали сено в Кубратско
Важно
И още за многогодишните сидерати
Кражба на люцерна спести коситбата на собственника
Овесът и люцерната са открити у крадците
Разкриха кражба на 250 бали земеделска продукция в Пазарджишко
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини