Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.06.2021 г.

Високотехнологичните решения на „Байер” за есен 2021 г.

За първи път представени на БАТА АГРО
Високотехнологичните решения на „Байер” за есен 2021 г.

Все по-голямо предизвикателство за фермерите е да отглеждат рапица в условията на климатични промени, но това не би трябвало да ги отказва, тъй като силното търсене на рапично семе в световен мащаб и широкото му приложение в индустрията поставят тази маслодайна култура във високия ценови клас. С тези думи експертът на „Байер Кроп Сайанс“ в областта на селекциите Николай Черкезов се обърна към земеделците при първото за годината представяне на портфолиото в областта на хибридите „Декалб” за есен 2021 г., организирано по време на изложението БАТА АГРО в Стара Загора, проведено в началото на юни.

„Неотдавна самолет „Еърбъс” осъществи полет от Париж до Канада  с 16% биогориво в резервоарите , така че тенденцията за използване на биогорива ще продължи,  а при намаленото предлагане на рапица цените ще държат високи нива”, посочи Черкезов. И припомни, че актуалните световни котировки на рапицата за началото на юни 2021 г. са 532 евро на тон фобна цена, което означава, че изкупуването ще се движи около хиляда лева за тон. Колкото до очакванията за реколтата тази година Черкезов обясни, че при настоящите климатични условия средните добиви от декар в страната вероятно ще се движат около 300 килограма.

За да отговори на очакванията на земеделците за иновации, научният екип на „Байер” всяка година предлага нови хибриди, които да бъдат подходящи за различните типове почви и климатични особености в отделните региони от страната.

За „Есен 2021” експертите са подбрали 15 хибрида, от които 6 са премиери. От 15-те осем са Clearfield-технология, а останалите са конвенционални.

„Ние сме част от решението на проблемите при отглеждането на рапица, тъй като характеристиките на нашите хибриди намаляват риска от зарази или разпукване. Всички хибриди са устойчиви на фома и разпукване на шушулките, а в допълнение - някои от тях са толерантни към синя китка, устойчиви на Жълта вироза или усвоявата азота максимално ефективно”, посочи Черкезов.  

Хибридите „Декалб” са устойчиви на фома, която има есенно и пролетно проявление. Докато есенната форма се проявява само върху листата, голямото зло е стъблената фома, която засяга кореновата шийка и на практика заразените растенията загиват напълно. Семената „Декалб” се предлага с двойна устойчивост срещу патогена, комбинация от специален ген RLM7 и полигеномна резистентност.

ДК Имарет CL и ДК Екстремус са хибридите„Декалб”, които са с най-висока толерантност срещу паразита синя китка - една от големите злини за рапичните полета в Южна България през последните 10 години. Цикълът на развитие на синята китка е дълъг и кратък, като дългият започва от есента с поникване на културата и приключва с жътвата. Покълналите семена на паразита се залепват към младото рапично растение, като образува грудки, но не се появява на почвената повърхност. С развитиета на рапицата се развива и той, като появата му върху почвената повърхност се наблюдава по време на цъфтежа на културата. Краткият цикъл започва напролет и приключва също с узряването на рапицата.

Нов фунгицид на "Байер" при церивицата и соята

За ефективен контрол върху синята китка е необходимо съчетанието на толерантен хибрид, но който да бъде от технологията Клиърфийлд”, обясни Николай Черкезов. 

След 2020 година повечето от хибридите, които пускаме на пазара, са устойчиви на жълта вироза. Преносители на тази болест са въшките и в частност зелената прасковена листна въшка. Тези вектори разпространяват вируса, в резултат на което добивите може да спаднат от 5% до 40%.

"В резултат на забраната за използване на препарати от групата неоникотиноидите за третиране на семена, преминахме през период на ново предизвикателство, когато рапичните посеви в първоначалната фаза на своето развитие бяха незащитени от редица неприятели", припомни Черкезов. "От миналата година имаме решение, което се нарича Бутео старт и значителна част нашите семена през настоящия сезон ще бъдат с този продукт. Това е нов продукт, който предложихме на фермерите в България за първи път през миналия сезон. Ефективен е срещу рапичната стъблена бълха на първо място, зелена коренова муха и др.". Важно е да се каже, че Бутео Старт  не вреди на пчелите. Периодът на действие е до 4 седмици след сеитбата, като семената и младите растения са защитени от нападение.

Бутео старт е едната компонента в  Acceleron® Elite(това е търговска марка за третиране на семена която включва различни комбинации от фунгициди и инсектициди и биологични продукти).

Втората съставка е  фунгицида Сеник Голд, който пък защитава кълновете и младите растения от почвените патогени.

Млади лидери, участващи в програмата на Байер

Друга положителна характеристика на хибридите на „Декалб” е, че се отличават с максимална усвояемост на азота от почвата. При намаляване на азотните торови норми всички семена реагират по различен начин. При влажни години, когато през пролетта не може да влезе за второ торене, или пък е прекалено сухо и азотът не може да се усвои пълноценно, или в резултат на проливни валежи този важен химичен елемент се измива, при хибридите с максимална азотна усвоимост Декалб® на „Байер” това няма да се отрази значително върху добивния резултат. Но това е само допълнителна застраховка при горепосочените условия. „Рапицата си иска до 18 кг активно вещество азот, затова не препоръчваме да намалявате торовата норма”, обясни още експертът.

Обобщавайки всички иновативни достижения на компанията в селекцията на рапица, Черкезов припомни, че именно затова и хибридите „Декалб” са най-предпочитаните от фермерите, а пазарният дял  на „Байер” за страната е 33%. За Южна България той достига 45%, което означава, че от Бургас до София почти половината от рапицата е „Декалб”. А 85% от  семената, които продаваме в Южна България са Clearfield,

„Байер” е единствената селекционна компания с толкова богато портфолио, като целта е „да предложим подходящия продукт за всеки един регион, за всяка една ферма и поле в страната, съобразявайки се с почвените и климатични особености”.

Ето и характеристиките на всеки един от 15-те хибрида, които фермерите могат да избират за есенната си сеитба.

ДК Имплемент CL е най-ранният продукт като цъфтеж и прибиране. Ползата за фермера е, че с него се постига гъвкавост, която се предлага по време на жътва, защото узрява със седмица по-рано от останалите хибриди. Подходящ е за всякакви почвени типове. Проблемът е в това, че е за последна година на пазара и количествата от него са ограничени. „Но има и добра новина, защото има с какво да го заменим - това са следващите ни предложения, които са с подобен профил, гарантиращи високи добиви”, посочи Черкезов.

ДК Имув CL е първият заместител на ДК Имплемент CL, който също е ранен, с бърз растеж и начално развитие, затова може да се сее и по-късно през есента, ако това се налага в зависимост от времето.Това, което го отличава от ДК Имплемент CL е високият му добивен потенциал, нетипичен за ранен хибрид.

ДК ИМАРЕТ CL е изключително популярен поради две основни причини - пластичен е и подходящ за всички почви и форми на отглеждане. Изключително устойчив срещу синя китка. Високо маслен е, с препоръчителна посевна норма от 25-35 растения на квадратен метър.

Един от четирите нови хибриди с Clearfield технологията е ДК ИМОРТЪЛ CL - Първият ДЕКАЛБ Clearfield хибрид с устойчив на жълта вироза.  Има сходен профил с този на ДК ИМАРЕТ - средно ранен като цъфтеж и узряване. Не е податлив на ниски температури през зимата, с изключително високи добиви. Непретенциозен гъвкав хибрид. В 80% от случаите ДК ИМОРТЪЛ CL дава по-висок добив от ДК ИМАРЕТ CL.

ДК ИМПОРТЪР CL – непретенциозен хибрид, подходящ за отглеждане на бедни почви, за по-ниски торови норми и с висока толерантност на стрес от засушаване и високи температури. Потвърждение за това е фактът, че е изключително популярен в Испания, за която са типични горепосочените климатични условия.

ДК ИМИНЕНТ CL е най-късният хибрид, високотолерантен на стресови условия на отглеждане, който за последна година е на пазара и ще бъде заменен с нов.

ДК ИМПРЕШЪН CL е в зоната на средно късните хибриди, които имат високи добивни възможности. Реализира рекордни добиви над 500 кг от дка, но трябва да бъде засят на богати почви, защото е интензивен сорт.

ДК ИМПРИНТ CL е с по-големи възможности от ДК ИМПРЕШЪН CL. Късен е и като цъфтеж, и като зрялост, като може да бъде засяван и късно. Сравнението между отделните хибриди показва, че новите предложения са със 7-8% по-висок добив от досега познатите .

Ето и предложенията при конвенционалните хибриди рапица:

ДК ЕКСТРЕМУС е най-ранният хибрид като цъфтеж и зрялост и идва да смени ДК Експрешън, който през този сезон вече няма да предлагаме. Препоръчителната посевна норма е 35 до 45 растения на квадратен метър.

ДК ЕКСПЕКТЕЙШЪН е малко по-късен хибрид, устойчив на Жълта вироза, подходящ за интензивно отглеждане. При изпитването е дал 8% по-висок добив от контролата.

ДК ЕКСАЙТЕД – предложен е за първи път миналата година, първият конвенционален хибрид с устойчивост на Жълта вироза. Средно ранен е, с висок добивен потенциал.

ДК ЕКСТАЙМ – корав хибрид, устойчив на ниски температури, с висока добивност. Вероятно тази година ще му бъде последна.

Най-продаваният хибрид в Европа е ДК ЕКСЕПШЪН – с 3% дял, или над 2 милиона от площите с рапица са с този хибрид тази година. Търсенето му се дължи на най-ценното му качества гъвкавостта по отношение средата на отглеждане. За фермерите основното предимство е, че където и да го засеете, той ще даде максимума. Това е хибрид с максимална азотна усвоимост.

ДК ЕКСПАНШЪН е най-късният от старите хибриди, средно късен е интензивен продукт. С висок потенциал за натрупване на масло.

През тази година в ограничени количества се предлага и новият хибрид CWH462. Средно късен, високодобивен, впечатлява с обемните си растения, с дълги разклонения и чушки и едро зърно. Допълнително предимство е, че е устойчив на Жълта вироза и осигурява стабилни добиви.

Високотехнологичните решения на „Байер” за есен 2021 г.
9401
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Михаил Михайлов, регионален представител на „Байер Кроп Сайанс“ за Добрич
Есенните промоции на „Байер” се съчетават със застраховка рапица срещу непоникване при суша
Байер предвижда удвояване на пазарите си и въвежда регенеративно земеделие върху повече от 400 милиона акра
Промо пакетите на пазарния лидер не са за изпускане
Иновативната растителна защита от „Байер“ опазва пшеницата и в лоши години като тази
Първото издание на „Байер Агро Арена“ 2023 г. се проведе в землището на село Горна Митрополия
„Байер“ показа утвърдени формули за успешна защита на пшеница
Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
Зелен физиологичен ефект при пшеницата и ечемика
Как да получите 20 % допълнителен добив от дълго защитно действие и хармоничен, физиологичен ефект?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини