Начало » Новини » Коментари
09.06.2021 г.

Зеленчукопроизводителите са ощетени с 6 милиона лева при обвързаната подкрепа през миналата година

Как е мачкан най-уязвимият сектор в земеделието
Зеленчукопроизводителите са ощетени с 6 милиона лева при обвързаната подкрепа през миналата година

sinor

С една година закъснение производителите на зеленчуци разбраха, че през миналата година, когато се изплащаше обвързаната подкрепа за 2019 година, кабинетът на предишния министър Десислава Танева е отнел 6 милиона лева от бюджета на зеленчукопроизводителите и ги е пренасочил към Ковид мерките. Същото се е случило и с производителите на плодове, чийто бюджет обаче бил орязан само с 2 милиона лева.

Това съобщи за Синор.бг председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков след днешното заседание на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, проведен с браншовите организации. От изнесените данни се разбира, че вместо 34 милиона лева бюджетът по обзървано подпомагане за зеленчуци за 2019 г. е орязан до 28 млн. лв., а този за плодовете – от 36 на 34 млн. лв., посочи Джиков. „Ако се чудите защо тази година ставките за зеленчуци по обвързаната подкрепа бяха по-високи от миналогодишните, отговорът е иманно там, че тогава лишиха най-уязвимият бранш от полагащите му се субисидии”, отбеляза производителят на картофи.

През цялото лято на миналата година Синор.бг отразяваше сигнали на земеделци от цяла България, които искаха да разберат как точно са сформирани компенсаторните мерки Ковид 1 и Ковид 2, но по инструкции от най-високо ниво администрацията се правеше на абсолютно глуха по тези въпроси.

„Проблемът е в това, че решенията за това преразпределение на средства е ставал под натиск, защото на всичките така наречени консултации с браншовите органицаии техните представители са гласували „за”. По същото време Джиков, който беше съветник на заместник министъра на земеделието Чавдар Маринов, е бил освободен от поста със заповед на министър Танева поради факат, че е един от малцината, оспорвали решенията за орязването на обвързаната подкрепа, заяви днес председателят на асоциацията.

Директната Ковид помощ за фермерите в ЕС стига и 40%, у нас е само 8

На днешния консултативен съвет е решено да бъдат коригирани някои от действията на предишната власт, но как би се случило това, след като бюджетите са използвани по друго предназначение, не е ясно.

По-късно от министерството съобщиха, че работна група ще преразгледа начина на проверките и контролите по обвързаната подкрепа и ще разработи заедно с бранша нови условия за подпомагане по схемите. Решението е на заместник-министъра на земеделието Явор Гечев пред Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство. 

Целта е да бъдат отделени реалните земеделски стопани от тези, които само и единствено чертаят площи и получават подпомагания. „Трябва да изчистим критериите и да променим Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания“, обяснил още Гечев. И припомнил, че за да се получи подпомагане по схемата, трябва да се удостовери дали земеделският стопанин има продукция.

По време на срещата стана ясно, че от Техническия инспекторат на ДФЗ са констатирани несъответствия при голям брой заявления. Заместник-министър Гечев уточни, че част от системата не е реагирала и някои от бенефициентите са си получили средствата, а след това са били уведомени от ДФЗ с писмо, че трябва да възстановят сумата.

Вече има създадена работна група към Министерството на земеделието, храните и горите, която ще преразгледа всяка една подадена жалба  със съвместна комисия. Този път ще бъде водена от специализираната дирекция „Растениевъдство“ към МЗХГ. Фермерите ще имат възможност да предоставят всякакви документи, които доказват, че на тази площ, която е заявена за подпомагане по обвързаната подкрепа, са създадени необходимите условия, така че продукция да може да бъде добита и реализирана.

Екатерина Стоилова

Зеленчукопроизводителите са ощетени с 6 милиона лева при обвързаната подкрепа през миналата година
12230
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
Предстои да се изготвят указания за кандидатстване за помощта
ДФЗ одобри 3 млн. лева за застраховки на продукцията в сектор „Растениевъдство“
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини