Начало » Новини » Коментари
03.06.2021 г.

Явор Гечев: Без санкции за наддеклариране по всяка жалба, която се разглежда от агроминистерството

Наследството, оставено от предишната власт
Явор Гечев: Без санкции за наддеклариране по всяка жалба, която се разглежда от агроминистерството

sinor

Всичките нерешени случаи по заявяването на директните плащания в тазгодишната кампания ще бъдат разгледани индивидуално от експерти в министерството на земеделието, така че фермерите, подали жалба до 31 май тази година, могат да са спокойни, че няма да бъдат санкционирани за наддеклариране на площи. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Явор Гечев на среща с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), проведена вчера по инициатива на бранша.

И земеделският министър Христо Бозуков, и заместникът му Гечев съобщиха пред Синор.бг, че много преди изборите, още през март работата по правните основания в ИСАК е била блокирана от предишната администрация, в резултат на което почти до 15 май, когато изтече срокът за подаването на заявленията за директни плащания, в редица части от страната масивът с този слой не фигурираше в системата. И това рефлектира върху стопаните, които не успяха да очертаят и да нанесат съответните корекции в заявленията си в законния срок до 31 май.

Част от зеленчукопроизводителите тогава поискаха срокът без санкции да се удължи до 15 юни. Пред Синор.бг министър Бозуков съобщи, че всяко удължаване задължително трябва да се съгласува с останалите държави-членки на Европейския съюз, а това изисква време и би удължило допълнително процесът на обработка на заявленията. 

Именно поради това служебното ръководство на министерството на земеделието е решило всяка жалба да бъде разгледана поотделно, така че „всеки, който приключва заявлението си в рамките на географското местоположение на регистрираното до 31 май 2021г. в общинската служба правно основание за ползване, да няма повод за притеснение от бъдещи наказания за наддекларирани площи”. Това е обяснил Явор Гечев при вчерашната среща с представителите на НАЗ.

Жалбите и на биофермерите

Заявленията, които са качени след възможния срок за корекции, попадат в хипотезата за санкция от 1% за всеки работен ден за цялата заявена площ, припомни Гечев. „Към момента всички правни основания, които са регистрирани в общинските служби, включително и урбанизирани територии с кадастрална карта, се доставят в ИСАК. Налице са и данните за националните паркове“, допълни заместник министърът.

Предвижда се поне още едно предаване на правни основания за ползване към фонд „Земеделие“, преди кампанията да приключи. След приключването й, по данни от фонд „Земеделие“ ще се извършват допълнителни проверки по заявления за подпомагане, по които са установени наддекларирани площи.

Полагаме усилия за изчистването на всички създадени грешки. Поднасям извинението си към засегнатите стопани. Нашата цел е да не се допускат подобни ситуации като тази, която заварихме, а секторът да функционира при нормални условия”, посочи още зам.-министър Гечев.

Явор Гечев: Без санкции за наддеклариране по всяка жалба, която се разглежда от агроминистерството
18272
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Промени в Наредба 105
Последно: След 21 юли са невъзможни корекции по заявленията
Електронното заявяване работи перфектно, уверяват от ДФЗ
По график
Електронната система на фонд „Земеделие” работи от днес
Важно за земеделските стопани, потребители на СЕУ и ИСАК!
Животновъдите въвеждат данните за реализирана продукция по схемите за обвързано подпомагане по интернет
ДФЗ
Земеделците могат да приключват заявленията си в Кампания 2022
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини