Начало » Новини » Коментари
27.05.2021 г.

И тази година несъвършенствата в системата ИСАК поставят „в шах” земеделците

Ето защо биофермерите се отказват от субсидии
И тази година несъвършенствата в системата ИСАК поставят „в шах” земеделците

sinor

На 31 май изтича срокът, в който земеделските производители могат без санкции да коригират неточности и грешки в заявленията си по директните плащания. Затова и производители от Нова Загора се обърнаха към министерството и фонд „Земеделие” за помощ, тъй като в последния ден от законния срок за подаване на документите си, който тази година беше 17 май, изведнъж са научили, че нямат правни основания за част от арендните си договори, които са многогодишни и през миналите години по тях не е излизала грешка в Идентификационната система за администрация и контрол (ИСАК).

Самите фермери вече седма година обработват едни и същи сертифицирани биологични площи и това се доказва от многобройните проверки на терен, които различни институции извършват - Технически инспекторат - Ямбол, с последваща проверка от Инспектората в София, от зам. министъра на МЗХГ и директора на дирекция ,,Биологично земеделие", които са посетили стопанството през миналата година, от областните и регионални земеделски служби плюс сертифициращата организация, която всяка година инспектира площите минимум 2 пъти, съпроводено с проби, които са без отклонения от всички показатели.

И никога при тези проверки не сме се оказвали в нарушения. Единствените проблеми обаче идват от ИСАК, която всяка година се оказва несъвършена”, посочват в писмото си до министерството земеделците.

Затова и те са решили да заявят по-малко биологично сертифицирани площи, защото  при 4-те различните дни, през които тази година са очертавали, системата е давала различна информация, заяви пред Синор.бг биофермерката Руска Бонева. Тази година при първото очертаване са заявили трайните си насаждения. При второто вече са очертали всички площи, но не са успели да приключат, защото е излязла фактическа грешка. При третото посещение не всички сертифицирани площи е можело да се заявят като биологични. И на 17 май, в последната възможна дата, системата съобщила, че някои от трайните ни сертифицирани насаждения са без правно основание, въпреки че са със сключен многогодишен аренден договор.

Проблеми с очертаването и през 2017 г.

„Разбираме положението на служителите от общинските и областни земеделски служби, които работят извънредно и в почивни дни, за да ни обслужат, но те не могат да разрешат грешките, допуснати в ИСАК въпреки желанието им”, посочват още земеделците. И припомнят, че „редица служители, ИТ- специалисти, юристи и прокурори са заявявали, че системата ИСАК  е несъвършена от 2015 г. и че тя всеки момент дава променливи данни, защото са й зададени неправилни параметри, които да изпълнят определени цели”.

Като пример те дават случай как по мярка 11 ,,Биологично земеделие" при наличие на грешки не се изписва несъответствието като номер на парцел и площ, както при други видове грешки. „Това не е ли мотив /капан/ за санкциониране на някои биологични оператори, защото не може да се види грешката, ако съществува? Някои служители не  правят разлика между биологична дейност на една и съща площ и очертаване или заявяване на парцел, и това става мотив за санкции”, посочват фермерите в писмото си.

За да бъде разрешен проблемът, на 26 май експерти от министерството на земеделието и фонда се срещнаха с представител на биостопанството, пострадало от поредните неуредици и разминавания между данните за правните основания и фактическото състояние на очертаваните площи.

И случаите през 2017 г.

Синор.бг потърси мнението на експертите от министерството. Ето и отговорът, който получихме.

„През кампания 2021 г. земеделските стопани могат да заявят площи/животни/пчелни семейства, с които са изпълнявали ангажимент по мярка 11 "Биологично земеделие" до 2020 г. Те трябва да бъдат включени в нов ангажимент - едногодишен или двугодишен в съответствие с Наредба 4 от 2015 г. за прилагане на мярка 11 "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г.,  действаща и приложима за кампания 2020 г.

Параграф 24 от преходните и заключителните разпоредби на наредбата урежда, че Параграф 19 от преходните и заключителните разпоредби на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 4 се прилага само за кампания 2020 г.

Предвид изискването новите ангажименти от 2021 г. да бъдат с описаната по-кратка продължителност, изключение е предвидено единствено за поетите нови петгодишни ангажименти през 2020 г., които следва да приключат през 2024 г. Възможността за започване на нов ангажимент следва да отчита различната продължителност, предвидена в изискванията, които трябва да бъдат от 1 до 3 г. По този не може да бъде спазен първоначално одобреният 5 годишен ангажимент през 2020 г. За тази цел през Кампания 2021 г. земеделските стопани могат да разширят поетите ангажименти през 2020 г.

Относно  изпълнявания ангажимент на земеделския стопанин и намаляването на заявените биосертифицирани площи, трябва да бъде проверен от ДФЗ, като от там се съобразят с конкретни данни от подаваните през годините заявления”.

След днешната среща във фонд „Земеделие” ще стане ясно по какъв начин може да се поправи допуснатата грешка.

Екатерина Стоилова

И тази година несъвършенствата в системата ИСАК поставят „в шах” земеделците
18228
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Руска и украинска пшеница нова реколта вече се предлага за износ по около $200/т
Търговия
Руската пшеница губи позициите си на международния пазар
Изчерпване на руските запаси
Египет предпочете украинската и румънската пшеница пред руската
Търговия
В Москва се провежда 16-то заседание на българо-руската комисия за сътрудничество
Пазари
Египет купува руска пшеница при доста по-ниски цени от предишните търгове
Прогнози
Експортните котировки на руската и украинската пшеница падат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини