Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.05.2021 г.

Внимание, златки!

За стопаните на овощни и цветни градини
Внимание, златки!

През месец май вниманието на стопаните на овощни и цветни градини може да бъде привлечено от бръмбари, които блестят на слънчевата светлина, а в зависимост от ъгъла и силата на осветяване цветът на бръмбарите варира от тъмнозелен със златист оттенък до матов и бронзов. Бръмбарите летят до края на лятото.

През втората половина на май по овощните видове (ябълка, ягодоплодни) и цветята (божур, ирис, роза и др.) може да бъде намерена възрастната форма (т. нар. имаго) на обикновената златка - Cetonia aurata. Тя се храни с пъпките на растенията.
Ларвите на обикновената златка не са опасни, защото не нападат подземните части на живите растения, включително корените. Те живеят в растителните остатъци, гниеща дървесина, оборски тор и др.. Те летят от май до август.

Описаният вид е родствен на някои от представителите на сем. Листороги бръмбари: априлски, майски и юнски, но не бива да бъде бъркан с тях.

 

Жизненият цикъл на златката продължава две години. В началото на вегетацията излиза старото презимувало поколение. След оплождането женската снася яйца в гниеща органична маса и скоро след това умира. Новото поколение се излюпва след 10 – 12 дни. Ларвите са бели, извити като буквата „С”. Крачетата са в предната част тялото, което в края е удебелено. Ларвите презимуват в мястото на хранене. Образуването на какавидата е в средата на новото лято. Ларвите образуват камерка (пашкул) от слепени почвени частици и остатъци от извержения.

По опасна е черната златка, която е систематично различен вид - Capnodis tenebrionis. Възрастното насекомо е по-едро от това на обикновената златка. Дължината му може да надхвърли 3 см. Покривните крила (надкрилки, елитри) са тъмни с метален блясък. По тях има надлъжни бразди. В края са стеснени и заострени. Ларвата е гръбно-коремно сплесната, без същински крака и с бледожълт цвят. Главата е малка, силно втикната в преднегръда. Ларвата е с ясно начленено тяло. Възрастната ларва е гола, без власинки, с дължина 60-65 мм. Какавидата е бледожълта с дължина до 3,5 см.

Вредни са както възрастните, така и ларвите на черната златка. Много опасна е ларвата,  която се вгризва и дълбае ходове в корените на дърветата и основата на стъблата. Застрашени са: вишната, зарзалата, прасковата, сливата, черешата и др. Вредителят може да бъде намерен в цяла България, но по-често в южната част на страната. Неговото развитие продължава над година. Зимуват ларви и възрастни. Възрастните се появяват през втората половина на пролетта и са активни до късна есен.

Предотвратяването на щетите от златките и др. бръмбари включва система от мероприятия, спазването на която е важно предвид ограничените възможности за химическа защита и скрития живот на ларвите. Системата включва: избор на място за нови градини и разсадници, редовно обследване за появата и популационната плътност на вредителите. Обследването за възрастните е улеснено предвид възможността за стръскване на дърветата, от които възрастните падат и могат да бъдат събрани и механично унищожени. Подходящи за това са сутрешните часове и при облачно време.

Изборът на инсектициди трябва да става след консултация със специалист по растителна защита, който да определи продукта, както и начина за неговата ефикасна и безопасна употреба.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”, София

Внимание, златки!
39970
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини