Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
26.05.2021 г.

Нова техника изстрелва „Агримарт“ в орбитата на най-добрите земеделски компании в страната

Иновации
Нова техника изстрелва „Агримарт“ в орбитата на най-добрите земеделски компании в страната

Стефан Христов връчва ключовете от новата пръскачка на Николай Минев (вдясно) Снимка:sinor

„Земеделие се прави с бърза, точна и навременна информация. И колкото повече си информиран за това, което се случва на полето, толкова по-успешен бизнес развиваш”. Думите са на управителя на компанията за отглеждане на селскостопанска продукция „Агримарт” Николай Минев, който като представител на младото поколение е израснал с новите технологии. Затова и бизнес стратегията, на която залага, е да търси и прилага най-модерните решения в областта на техниката, необходими за снижаване на разходите и за пестеливо и екологично чисто земеделие.

Още в началото на създаването на „Агримарт” - дъщерно дружество на лидера в управлението на поземлена собственост „Агрион”, по отношение на машинния парк Минев се ориентира към един от безспорните лидери в производството на селскостопанска техника John Deere. И макар че оттогава са минали само 5 години, днес между „Агримарт” и Мегатрон”, дистрибутор на американската техника в България, отношенията са прераснали в истинско партньорство, положено върху идеята за развитие на иновативните технологии.

„Агримарт” е сред 10-те процента водещи компании, които вървят по пътя на интелигентното земеделие”, посочи генералният директор на „Мегатрон” за земеделска, голф и градинска техника Стефан Христов по повод последната инвестиция на компанията в покупка на самоходна пръскачка с марката John Deere - втората, в която компанията инвестира за последните три години.

Ще припомним, че „Агримарт” развива модерно земеделие в района на Долна Митрополия, Плевенско, където върху 50 000 дка се отглеждат предимно царевица, пшеница и слънчоглед. До този момент компанията разполага със собствена зърнобаза и с богат машинен парк, в който преобладават трактори, комбайни, пръскачка и друга техника с марката John Deere. През 2020 г. Николай Минев стана Агробизнесмен на годината, основно заради иновативните решения, които прилага на полето.

Според Стефан Христов е назряло времето „повече компании да тръгнат по пътя на „Агримарт” – с въвеждане на променливи норми на торене, които щадят природата. Европейските правила го налагат, а и със сигурност, компаниите, които вървят в тази посока, ще оцелеят, докато останалите ще имат проблеми”, категоричен е директорът на „Мегатрон”.

Самият Николай Минев обмисля варианта да се включи в оперативния център за наблюдение, който „Мегатрон” прилага от миналата година и който е достъпен за електронно наблюдение от страна на всичките машини, излезли на полето в кампанията. Центърът позволява да се правят актуални наблюдения на полетата, осигуряващи точна информация за това дали на места няма концентрация на определен вид плевел, който може да се напръска с точния за целта хербицид, вместо да се третира цялата площ. Машините John Deere също разполагат с достатъчно модерен софтуер, който подава информация при непредвидени обстоятелства, гарантиращи постоянна връзка с производителя.        

Статистиката на „Мегатрон” показва, че „за първите 4 месеца на 2021 г. България е водеща в ЕС като процент от обработваемата площ на наблюдаваната земя и ние трябва да се гордеем с това, защото по този начин земеделците вземат правилните управленски решения”, обясни Стефан Христов.

Според статистиката, България е на едно от челните места в използване на най-модерните технологии, а „Мегатрон” е в топ 5 на дилърите, които използват оперативен център с необходимия софтуер, свързващ отделните машини, чрез който фермерите електронно могат да следят всички разходи и операции.

Освен самоходната пръскачка, която „Агримарт” купува тази пролет и която ще бъде на полетата край Долна Митрополия още следващата седмица, компанията ще инвестира и в нов комбайн S780 с мощност от 500 конски сили. „С двете нови машини целим рязко да намалим разходите си, като съкратим и времето за възвращаемост на инвестицията”, посочи Минев. И допълни, че „компанията се стреми да намалява разходите и да увеличава приходите, което е в основата на бизнес стратегията им”. Само с комбайна годишно стопаните ще намалят загубите на зърно между 2 и 5%. Огромно предимство на новия комбайн е системата HillMaster за нивелиране на шасито, която не позволява разпиляването на зърното при наклонени терени.

Колкото до пръскачката, целта е с купената преди три години фермерите да използват онзи прозорец за бързо третиране на посевите в дъждовни години като тази, когато времето за пръскане се скъсява.   

 

„Пръскането може да съсипе едно стопанство, защото ако приложим скъпите препарати в неправилния момент и завали, е грехота да прахосаме напразно продукта”, посочи инж. Антон Василев, който поддържа машинния парк на “Агромарт”. С покупката на втора пръскачка те минимизират риска, още повече, че марката John Deere дава сигурност със здравината и качеството на техниката.

„Когато търсехме пръскачка, ние се насочихме към марката John Deere, защото тя предлага качество - като мощност, производителност и сигурност, защото почти не дават аварии. Освен това тези машини са изключително приложими за неравните терени около Долна Митрополия. Географският терен тук е сложен и другите марки рязко намаляват производителността си. С пръскачката R4038 John Deere обаче ние постигаме постоянна и то добра скорост, така че производителността ни се повишава с около 50%”, посочи още инж. Василев.

Освен инвестициите в техника Николай Минев инвестира и в станалите актуални агротехники, които щадят почвите. „От три години преминаваме плавно към „позеленяване” на производството – чрез директни сеитби или no till – технологията. „Не се хвърляме изцяло към безорното земеделие, а го въвеждаме на малки стъпки. В момента имаме няколко опита да въвеждаме и други технологии при слънчогледа и при царевицата – с използване на бактерии и запазване на въглерода в почвата, като намалим азотните торове. Идеята е по естествен начин чрез микроорганизми да обогатяваме почвата, защото една част от терените ни са ерозирали. А това е голям проблем, с който трябва да се справим”, заключи още Николай Минев.

Текстът подготви: Екатерина Стоилова

Нова техника изстрелва „Агримарт“ в орбитата на най-добрите земеделски компании в страната
29391
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
„Агрион“ взе голяма награда за въвеждането на иновации в селското стопанство
Агробизнесменът на годината Николай Минев: Рецептата за добро земеделие е иновации, опит и търговски нюх
Отличените в категориите
Управителят на „Агримарт” Николай Минев е агробизнесменът на 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини