Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.05.2021 г.

Подхранване на бялото главесто зеле

В практиката
Подхранване на бялото главесто зеле

sinor

Главестото зеле у нас се отглежда като ранна, средно ранна и късна култура и един от зеленчуците, които присъстват почти постоянно в любителските градини. Не трябва да се забравя, че зелето не бива да се засажда две поредни години на едно и също място. Затова е важно да знаете кои са подходящите му предшественици.

Те са от голямо значение, защото трябва да оставят почвата чиста от плевели, рохкава и със запас от хранителни вещества. Добре е зелето да се засажда след домати, патладжан, картофи, моркови, краставици и житни култури. Развива се идеално и след спанак, тиквички, салати и бобови култури – зелен грах и зелен фасул.

Сривът при зеленчуците според статистиката

Лукът обаче е лош предшественик, а не трябва да забравяме и това, че зеле не се сади два пъти на едно и също място. Причината е в това, че зелето е податливо на много болести и неприятели и остатъците способстват за развитие на голяма част  от тях, а в корените активно се размножават личинките на зелевата муха.

Подготовката на почвата преди засаждане е от голямо значение за успешно отглеждане на зеле. При есенната обработка е добре почвата да се обработи с доломитово брашно, креда или гасена вар, защото е чувствително към киселинността на почвата. Главестото зеле има повишени изисквания към хранителните вещества, защото при развитието си за кратък период образува голяма органична маса, за което са нужни високи дози азот, фосфор и калий. Нужен е и повече оборски тор – за 1 квадратен метър преди засаждане са необходими около 10 килограма ферментирал оборски тор или узрял компост, суперфосфат или калиев фосфат (2 супени лъжици) и дървесна пепел (2 чаши). Те се внасят при подготовката на почвата и зависят основно от нейните качества.

Първото подхранване се прави с азотен тор, от който зелето има най-голяма потребност в този период. Може да се внесе с поливната вода и угнил оборски тор – в практиката този метод е известен като шербетуване и са необходими около 1-1,5 кг за 1 квадратен метър. Този ефект е особено значителен тогава, когато не е извършено предварително торене с органични торове.

Второто подхранване се прави около 2-3 седмици след първото и се използва „коктейл“ от подхранващи вещества – азот, фосфор, калий. Най-добре е да бъдат разтворени във вода. Установено е, че за формиране на 10 кг продукция са необходими около 45-50 г азот, 25-28 г фосфор и 34-36 г калий (под формата на калиев сулфат или калиев хлорид). При средноранните и късни сортове и хибриди е добре да се направи и трето подхранване (около 2 седмици след второто), което способства за активното израстване на главите. Ако се използва комплексен тор е необходимо да съдържа по-висок процент калий, необходим за израстване на главите.

За получаване на качествена продукция зелето се нуждае и от редовно поливане, но заедно с това е важно да знаем, че не понася преовлажняване и заблатяване на почвата. Излишната влага блокира тазвитието и израстването на растенията. Полезно е да се съчетава поливане с оросяване.

Подхранване на бялото главесто зеле
14151
 

Последни материали
Виж
ДФЗ ще покани резервни кандидати да сключат договори за технологична и екологична модернизация
Стопаните могат да поискат анекси за удължаване сроковете за изпълнение на проектите по две процедури от ПВУ
С остатъчен бюджет от близо 67 млн. евро
През есента ще има нов прием по интервенцията за общините
Предлагат да се произведе повече етилов алкохол от зърно
Евтината пшеница накара фермерите от Полша да искат помощ от аграрното министерство
До 9 септември е отворена обществената консултация за Закона за подпомагане на фермерите
МЗХ предлага по-висок праг на гаранционно покритие по кредитите от Българската банка за развитие
35 години замърсяват природата
Държавата ще обезвреди всички залежали пестициди на старите ТКЗС-та
Решения на Министерския съвет
Вместо трима петима директори ще управляват конезавода в Шумен
Свързани материали
Виж
Важно за фермерите!
От 1 август кандидатстват по нови програми организациите, произвеждащи плодовете и зеленчуците
Практика
Подхранване за ограничаване на нитратите в зеленчуците
Цени на производител на селскостопански продукти в Германия за май 2025 г.
Цената на производител на картофи в Германия е спаднала с над 41 процента
Застраховката - ценно преимущество за земеделеца
И произвеждаме, и внасяме най-много домати
Вносът на плодове е почти два пъти по-голям от българското производство според МЗХ
Турция счупи рекорд в селскостопанското производство и се нареди в топ 7-те страни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини