Турция продължава да увеличава производството и износа на череши, сочат данни на Турския статистически институт (TURKSTAT), цитирани от „Анадолската агенция”.
През 2020 г. реколтата от череши в страната е нараснала с 9,1% спрямо 2019 г. до 724 994 тона, като за последните 5 години този ръст достига 20,9%. Основните производители на череши в Турция са провинциите Измир със 108 495 тона, Коня с 64 086 тона, Бурса с 55 652 тона и Маниса с 50 934 тона.
Износът на череши в стойностно изражение през миналата година е нараснал с 21,7% спрямо 2019 г. зо 223,71 млн. долара, като увеличението за последните 5 години е съвсем малко по-голямо след слабите 2017-та и 2018 г. В количествено изражение износът на череши от Турция отчита ръст от 8,4% през 2020 г. спрямо 2019 г. до 87 253 тона.
През миналата година Турция е изнесла череши за 62 страни, като основни клиенти са Германия с покупки за 90,6 млн. долара, Русия с 51,8 млн. долара и Австрия с 13,6 млн. долара.