Начало » Новини » Интервю
07.05.2021 г.

Цял щанд със здраве от семейство Асалийски от Петричко

Фермерски фестивал
Цял щанд със здраве от семейство Асалийски от Петричко

sinor

От тази пролет на Фермерския фестивал пред министерството на земеделието в София може да си напазарувате от сергията с пресни зеленчуци на семейство Асалийски от петричкото село Първомай, чиято продукция ще ви върне към вкуса на старите български сортове зеле, тиквички или картофи.

Припомняме, че на този пазар се представят биологични производители и дребни семейни ферми, регистрирани по старата наредба 26 за директни продажби от фермата, чиято продукция е доказано проверена. Организатор е Фондация "Биоселена", която по различни проекти осигурява възможност за скъсяване на веригите от полето до трапезата.

Идеята на този пазар е стопаните всяка седмица да имат пряк досег до потребителя, за да получат реална цена за труда си, избягвайки прекупвачите по веригата от полето до трапезата. Защото за едно семейство не е никак лесно да произведе зеленчуци и плодове върху 12 декара, от които само два са с оранжерии – всичко останало е под небето, на открито.

И ако днес на щанда в София Спас Асалийски предлага прясно българско зеле, бейби картофи, краставици и тиквички, то всичко е започнало още през януари, когато семейството е заложило първите зеленчуци. Самият фермер се занимава със земеделие от 20 години. Пред Синор.бг градинарят обясни, че обикновено първият зеленчук е зелето, защото то издържа на ниски температури – до минус 10 градуса, а и по-топлата зима тази година не е попречила за реколтата, затова и сега насажденията са в отлично състояние. Успоредно с това в оранжерията е започнал с марули и репички, които през зимата е предлагал на пазара.

Докато зеленчуковото производство върви добре, големият проблем тази година ще бъде с овощните насаждения, посочва петричанинът. Защото студовете през февруари и март тежко са засегнали дръвчетата с праскови и нектарини, така че това лято производителите от Петричко почти няма да изкарат реколта.

Холандката Кирстен също посети фермерския пазар преди Гергьовден

„Докато предишните години изкарвахме от прасковите по 15-16 тона плодове, сега едва ли ще оберем и един тон”, с тревога обясни Асалийски. Затова и семейството му ще наблегне на производството на зеленчуци, така че да компенсират загубите си от прасковите.

Освен тиквичките и пресните картофи, градинарите имат и две декара с оранжерии, където в момента се берат краставици. Ще припомним, че малките семейни ферми трудно могат да инвестират големи пари в оранжерии, тъй като инвестициите за един декар са минимум 15 хиляди лева.  

Колкото до площите на открито, вече са засадени и изпитани качествени сортове домати, които се очаква да излязат на пазара още през юни. Засега стопаните се опитват да садят домати с различна зрялост, така че продукцията да се припокрива, за да си гарантират постоянни доходи.

И понеже заради срива в производството на плодове семейните ферми наистина ще се нуждаят от подкрепата на потребителите, съветът ни е да търсете пресните зеленчуци, предлагани на фермерските пазари, защото те са наистина с доказано качество. А слуховете с високите цени са силно изопачени и това може лесно да се докаже от бегло сравнение с цените на вносните зеленчуци в хипермаркетите, които през последната година достигнаха неподозирани стойности.

Екатерина Стоилова

Цял щанд със здраве от семейство Асалийски от Петричко
16439
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини