Начало » Пазари » Животинска продукция
23.04.2021 г.

Поскъпването на агнетата спря

Повишат се цените на разфасовките
Поскъпването на агнетата спря

Десетина дни преди Великден, в рамките на периода 14 – 21 април, е налице относително запазване на средните цени на едро на агнешкото месо за страната и леко повишение на стойностите при предлагането на дребно на различните разфасовки, показва последната ценова справка на МЗХГ.

Цяло агне

Търговията на едро на цяло агне се задържа на цени от 14,55 лв./кг в София до 16,79 лв./кг във Варна. Средната стойност на едро за страната е 15,46 лв./кг - с 0,3% по-ниска спрямо предходната седмица, поради поевтиняване на продукта в Плевен, Габрово, Велико Търново и Ловеч в рамките на 0,3% - 2,9%. В големите търговски вериги (ГТВ) не е отчетено предлагане на цяло агне.

От първи октомври родните мандри не могат да продават кипърското сирене „Халуми”

Цените на дребно на цяло агне в другите търговски обекти (ДТО) са в интервала от 14,25 лв./кг (Кърджали, Пазарджик, Сливен и Ямбол) до 16,60 лв./кг (Русе). В четири области продуктът се предлага с между 3,6% и 5,2% (Кърджали) по-скъпо на седмична база, вследствие на което средната стойност в ДТО за страната нараства с 1,1%, до 14,99 лв./кг.

През наблюдавания период средната цена на едро на цяло агне за страната е с 0,47 лв./кг по-висока от тази на дребно в по-малките магазини.

Агнешки бут

Цените на едро на агнешки бут продължават да се движат от 14,55 лв./кг (Сливен и Ямбол) до 18,98 лв./кг (Русе), като седмични отклонения се отчитат само в Стара Загора и Хасково – увеличение съответно с 0,6% и 2%. Средната цена на едро за страната е 16,66 лв./кг, с минималните 0,1% по-висока на седмична база.

От първи октомври родните мандри не могат да продават кипърското сирене „Халуми”

В големите супермаркети агнешкият бут се продава най-евтино в Благоевград, Кюстендил, Пазарджик и Пловдив (16,49 лв./кг), а най-скъпо – във Велико Търново и Плевен (17,75 лв./кг). Повишението на стойностите в Ловеч, Габрово, Велико Търново и Плевен в рамките на 3% - 6% води до увеличение на средната цена на този вид разфасовка в ГТВ за страната с 1,2% на седмична база, до 16,93 лв./кг.

Предлагането на агнешки бут в по-малките магазини е на цени от 14,40 лв./кг (Сливен и Ямбол) до 18,03 лв./кг (Русе). Сравнявайки с предходната седмица, в десет от областите продуктът поскъпва с между 0,6% и 4,8% (най-съществено във Велико Търново), докато единствено във Варна поевтинява, с 1,7%. Средно за страната, цената на дребно на агнешки бут в ДТО е 16,00 лв./кг, с 1,1% по-висока на седмична база.

През изтеклата седмица средната цена на дребно на агнешки бут в големите търговски вериги за страната е с 0,93 лв./кг или с 5,8% над тази в по-малките магазини.

Средно за страната, цената на едро на продукта е с 0,27 лв./кг по-ниска от тази на дребно в ГТВ и с 0,66 лв./кг по-висока от тази в ДТО.  

Агнешка плешка

Най-ниски са цените на едро на агнешка плешка в София (14,67 лв./кг), а най-високи – в Русе (16,98 лв./кг). Седмични ценови отклонения се отчитат само в две области – понижение с 3% във Варна и повишение с 0,7% в Хасково. Средната стойност на едро за страната е 15,79 лв./кг, с минималните 0,1% под нивото от предходната седмица.

В големите търговски вериги агнешка плешка може да се купи на цени от 14,49 лв./кг (Благоевград, Кюстендил и Пазарджик) до 15,49 лв./кг (Пловдив). В Бургас, Сливен и Ямбол продуктът поевтинява с по 3,2% на седмична база. Средната стойност в ГТВ за страната остава 14,87 лв./кг, при наличие на предлагане в по-малък брой области.

Цените на дребно на агнешката плешка в по-малките магазини варират от 14,15 лв./кг (Сливен и Ямбол) до 17,03 лв./кг (Русе). В девет области се отчита повишение на цените от 0,1% до 9,5% спрямо предходната седмица, което е по-чувствително в Габрово, Ловеч, Плевен и Велико Търново. Единствено във Варна продуктът поевтинява, с 1,8%. Така, средната цена на този вид агнешка разфасовка в ДТО за страната нараства с 1,5%, до 15,19 лв./кг.

През последната седмица средната цена на дребно на агнешка плешка в големите търговски вериги за страната е с 0,32 лв./кг или с 2,1% под тази в по-малките търговски обекти.

Средно за страната, цената на едро на продукта е с 0,92 лв./кг по-висока от тази на дребно в ГТВ и с 0,60 лв./кг - от тази в ДТО.

Поскъпването на агнетата спря
22493
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Българското месо е със син цвят маркировка
БАБХ обеща месец на засилени проверки на агнешко, яйца и зеленчуци
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Средната изкупна цена на агнета за страната е с 27,3% по-висока на годишна база
Внасянето на магнезий е важно при есенната обработка на почвата
Извършителят влязъл през незаключена входна врата
Откраднаха 3 агнета, 4 овце и овен от селски двор в Шуменско
Кражба на агнета завърши щастливо за животните и стопанина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини