Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.04.2021 г.

Кой е правилният избор на фунгицид за второ третиране при житни през пролет 2021 г.

Иван Дражев – Маркетинг маниджър Балкани и продуктов мениджър семена България Corteva Agrisciqnce™
Кой е правилният избор на фунгицид за второ третиране при житни през пролет 2021 г.

Климатичните условия, които наблюдаваме в цялата страна тази пролет са много различни от предходната, а именно – наличие на обилна почвена и атмосферна влажност и чести превалявания. От своя страна житните културите са с интензивно развитие и буйна вегетативна маса, което е отлична предпоставка за получаване на максимални добиви.

Но предвид високата почвена и атмосферна влага и съчетано с температура, очакваме  бързо развитие на силен и висок инфекциозен фон от най-важните болести.  При пшеницата, вече се наблюдават на отделни места проява на септория и кафява ръжда , а при ечемика, още от есента на места имаше наличие на мрежовидни петна, а сега те са масово налични и се развиват бързо поразявайки листната маса с повишаване на температурите.

Масово в първо пръскане бяха използвани чисти триазолови фунгициди , при които защитното действие при висок инфекциозен фон е до 12-15 дни, тоест пробивите на болести след тяхното приложение се наблюдават още от средата на Април.  

Затова, ние специалистите от Corteva Agriscience, считаме за абсолютно необходимо и задължително приложение на фунгицид в Т2, който да има предпазно и лечебно действие, както и  максимално дълъг период на защита, който да опази флаговият и подфлаговият лист, формиращи 90% от добива.

Такъв хубав ефект може да се получи само от комбиниран фунгицид, съдържащ две активни вещества с различен механизъм на действие с предпазно и лечебно действие и взаимнодопълващ се спектър на контролирани болести. Такъв фунгицид е задължителен за приложение в настоящите непредвидими метеорологични условия и висок инфекциозен фон.

Затова, нашето обосновано предложение към Вас за Т2 (второ третиране) е АЛЕГРО СК®. Фунгицид от концепцията AgCelence®, доказал се с отличната си ефикасност през дългите си годините в практиката. Съдържащ един от най-добрите триазолни и стробилуринови активни вещества, който контролира всички най-важни болести (брашнеста мана, мрежовидни петна, септориоза, видове ръжди) при пшеница и ечемик и ще Ви осигури ефикасна  и продължителна защита срещу тях.

АЛЕГРО СК® е с предпазно, контактно, системно и лечебно действие. Притежава силно изразен зелен физиологичен ефект, който стимулира и удължава процеса на фотосинтезата на растението за по дълго време, като това позволява по-добро развитие на културата във важните фази за наливане на зърното, като краен резултат се получава и по-висок добив.

Нашата препоръка за доза на приложение в Т2 (второ третиране) на АЛЕГРО СК®  е 90 мл/дка, приложен превантивно или при поява на първи единични признаци на болест, или най-късно до 5% нападната листна повърхност. Предвид това, че климатичните условия са изключително благоприятни за развитие на болести – приложете АЛЕГРО СК® превантивно, за да сте спокойни.

* Алегро® и AgCelence® са регистрирани търговски марки на BASF

Кой е правилният избор на фунгицид за второ третиране при житни през пролет 2021 г.
10954
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Продължение
Как правилно да смесваме продуктите за растителна защита
Смесването на пестицидите пести време и средства, но трябва да става със знание и внимание
Технология за растителна защита при житни култури на Corteva agriscience™
Нов широкоспектърен фунгицид за перфектен контрол на болестите при житни култури
100% на защита с газовата фаза на Вербен®
ВЕРБЕН® – характеристика и предимства
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини