Начало » Пазари » Маслодайни култури
15.04.2021 г.

В Украйна умуват за ограничаване на износа на слънчогледово масло

В Украйна умуват за ограничаване на износа на слънчогледово масло

Информационните агенции съобщават, че  Кабинетът на министрите на Украйна  е готов с нов проект на постановление  за ограничаване на износа на слънчоглед и слънчогледово масло. В  новата редакция идеята за ограничаване на износа с високи мита е заменена с квотния принцип за ограничаване на износа. Според неофициални данни квотния принцип за ограничаване на износа ще се прилага от 1 май до края на 2020/21 г.

През сухата 2020 г. реколтата от пшеница в Ихтиманско е ударила таван от 600 кг на декар

Търговците коментират, че обемите на квотите, според новия проект на постановлението за издаване на лицензии за износ на слънчогледово масло, все още е неизвестен, но самата процедура е ясна. Издаването на лицензии за износ на слънчогледово масло ще се извършва въз основа на заявленията на субектите на външноикономическата дейност, които се подават в Министерството на икономиката в рамките на 15 календарни дни след публикуване на информацията за започване на регистрацията на заявленията на официалния сайт на Министерството.

„Обемът на слънчогледовото масло при издаден лиценз за износ на субект на външноикономическа дейност, не може да е по-голям от 20 на сто  от обема,  който е реализирал същия този субект  през 2020 г. с  изключение за кандидатите, които са извършили вътрешни продажби на пакетирано и бутилирано  слънчогледово масло в размер най-малко 5 хиляди тона на месец в рамките на 4 месеца, предхождащи датата на подаване на заявлението за издаване на лиценз“, се казва в документа.

Според местните анализатори намеренията на правителството да лимитира износа са били буквално посрещнати на нож от страна на производителите на слънчогледово семе и най-вече на производителите и износителите на слънчогледово масло.

От украинската асоциация на  производителите на растителни масла са категорични, че „предложението на правителството за въвеждане на квоти и лицензиране за износ на слънчогледово масло през 2021 г. могат да доведат, до много тежки  последици за бранша, до спиране на значителен брой от маслодобивните заводи, особено със среден и малък капацитет, поради невъзможност за експедиране на слънчогледово масло и соев шрот  за износ (вътрешният пазар консумира само 10% от общото производство на слънчогледово масло), неизпълнение на сключените форуърдни договори, намаляване на приходите в държавния бюджет, нарастване на социалното напрежение в обществото и  стачки на колективите от предприятията”.

Цената на слънчогледовите семена на вътрешния пазар се е увеличила повече от два пъти от август 2020 г. до март 2021 г. Освен това цените на слънчогледовите семена на вътрешния пазар, значително надвишават световните нива , отбелязват  експертите. Тази седмица, на фона на ограничено предлагане изкупните цени на слънчогледа в Украйна се повишиха до 23 500-24 000 UAH / т или $ 840-855 / t (с ДДС) с доставка до завода . Но производителите задържат продажбите в очакване на възстановяване на цените до нивото от 25-26 000 UAH / т.

Вчера и Украинската зърнена асоциация  (УЗА) излезе  с остра критика към правителствения проект и категорично подкрепи становището на Укролияпром.  

Пазарът на суровото  слънчогледово масло в Украйна реагира с покачването на цените до $ 1570-1585 / т FOB, в сравнение с $ 1490-1505 / т FOB в началото на месеца и $ 605-710 / т на 14.04.20 г.

В Украйна умуват за ограничаване на износа на слънчогледово масло
14079
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
На 22 април трябваше да се изплати украинската помощ за ограсъла
Меглена Плугчиева: Под въпрос са много плащания за фермерите
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини