Начало » Важно за фермера » Пчеларство
14.04.2021 г.

Основната вина за смъртността на пчелите се стоварва върху стопаните

Резултати
Основната вина за смъртността на пчелите се стоварва върху стопаните

sinor

През март Българската агенция по безопасност на храните провери 26,5% от общия брой пчелни семейства в страната в търсене на причините за нарастващата смъртност през изминалата зима. Резултатите са доказали смъртност на 44 107 пчелни семейства, съставляващи 15,9% от проверените кошери. И макар че най-потърпевши от този феномен са самите пчелари, според инспекторите основната причина за гибелта на семействата била неправилното им отглеждане от страна на стопаните. А всички знаем, че всеки пчелар трябва да има договор с ветеринар, чиято работа е да го съветва за правилното отглеждане на полезните насекоми.

Време е да подготвите бизнес плановете по подмярка 4,1

Отчетът на проверките сочи, че най-висока е смъртността в областите Кърджали , Разград, Бургас, Силистра и Велико Търново.

Данните от извършените проверки показват още, че малко повече от половината пчелни семейства са загинали заради липса на достатъчни хранителни запаси или лошо зазимяване от страна на стопаните.

И само 6 611 пчелни семейства, или около 15 % от проверените, са отпаднали заради болести по пчелите. За установяване на причинителя на заболяванията са взети над 80 проби от пчели, изследвани в Националната референтна лаборатория „Болести по пчелите“ към НДНИВМИ в София. Резултатите от изследванията доказват наличие на „нозематоза” и „вароатоза” в част от отпадналите пчелни семейства.

По този повод вчера в министерството на земеделието е имало експертна среща на работната група, сформирана да изготви научно-експертен анализ на причините за повишената смъртност на пчелни семейства. В нея участват широк кръг от представители на научните среди от Селскостопанска академия (ССА), Тракийския университет в гр. Стара Загора, Аграрния университет в Пловдив, Лесотехническия университет, Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и експерти от специализираните дирекции в МЗХГ.

Освен анализ на причините за смъртността на пчелите на експертите е възложено до 14 май 2021 г. да предложат конкретни действия и мерки за тяхното ограничаване. Председател на работната група е директорът на ЦОРХВ проф. д-р Георги Георгиев.

На първото заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка, проф. Георгиев апелира за комплексен анализ на ситуацията с пчелите в страната, който да даде цялостната картина за причините за смъртността. Той отбеляза, че, за да се вземат необходимите мерки, трябва да се проследи и дейността и на тези от пчеларите, при които липсва или е регистрирана незначителна смъртност при пчелите. „Добрият опит е най-важният“, категоричен бе проф. Георгиев.

Научните специалисти са обсъдили и възможността да бъде изготвено ръководство с добри практики за опазване на пчелните семейства. Обсъждано е икакви ветеринарни грижи трябва да бъдат прилагани към пчелните семейства. Експертите подчертаха необходимостта от постоянен мониторинг от страна на пчеларите върху дейността на пчелните семейства. Резултатите от работата на комисията ще бъдат представени в официален доклад на ръководството на МЗХГ и на пчеларската общност.

Основната вина за смъртността на пчелите се стоварва върху стопаните
53090
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини