Начало » Пазари » Маслодайни култури
10.04.2021 г.

Русия вдига митото за износа на слънчоглед и въвежда плаваща ставка при олиото

С поредната мярка за стабилизиране на цените на вътрешния пазар
Русия вдига митото за износа на слънчоглед и въвежда плаваща ставка при олиото

Премиерът на Руската федерация Мишаил Мишустин утвърди постановления, с които се въвеждат промени в митата върху износа на слънчоглед и слънчогледово олио извън територията на сттраните от Евроазиатския икономически съюз с цел стабилизиране на цените им на руския пазар, съобщи електронното издание Oilworld.

От 1 юли 2021 г. до 31 август 2022 г. включително всеки изнасян тон слънчоглед от Русия ще се облага с мито от 50% върху декларираната цена, но не по-малко от 320 долара. С предишно постановление по този въпрос, публикувано в края на декември 2020 г., митото върху износа на слънчоглед от Русия от 9 януари до 30 юни тази година бе увеличено до 30%, но не по-малко от 165 долара на тон, от действащите дотогава 6,5%, но не по-малко от 9,75 евро на тон.

С тогавашното постановление и при аналогични срокове и стойности бе увеличено митото върху износа на рапица от дотогава действащите 6,5%, но не по-малко от 11,5 евро на тон. Сега срокът на действие на 30-процентното мито върху износа на рапица, но не по-малко от 165 долара на тон, се удължава до 31 август 2022 г.

Колкото до олиото, от 1 септември тази година до 31 август 2022 г. се въвежда плаващо мито върху износа му в размер на 70% от разликата между базовата цена от 1000 долар за тон и средната цена за месец, като тази разлика се намалява със стойността на коригиращ коефицциент от 50 долара за тон. За установяването на средната месечна цена на министерството на селското стопанство на Русия е наредено да извършва постоянно наблюдение на пазара на олио, а информацията за стойността ѝ ще се публикува на официалните уебсайтове на държавните органи. В момента в Русия се изпробва подобен вариант за износа на пшеница след 2 юни.

В края на март министърът на икономическото развитие на Русия Максим Решетников обяви, че от 1 юли ще бъде въведено „забранително” мито върху износа на слънчоглед и плаващо при износа на олио, съобщи тогава електронното издание Финмаркет. „Логиката е следната – митото върху износа на слънчоглед ще има на практика забранителен характер, вземайки предвид, че слънчогледът не достига. Мощностите на заводите за производство на слънчогледово олио са значително по-големи, отколкото наличностите от слънчоглед в момента, затова имаме интерес всичко да бъде преработено в страната”, обясни Ршетников. Той обеща, че средствата от събираните мита при износа на слънчоглед ще бъдат върнати на фермерите под формата на субсидии, а мито върху износа на олио няма да бъде въвеждано преди 1 септември.

Промените в митническата политика са част от комплекса от мерки за стабилизиране на цените на основни хранителни стоки в Русия, разработени от правителството по нареждане на президента на страната Владимир Путин. Сред тях са инструменти в подкрепа на мелничарите и хлебарите, субсидии за производителите на захар и слънчогледово олио, споразумение с участниците на вътрешния пазар за ниски цени на последните 2 продукта и усъвършенстване на системата за наблюдения на пазара. Мерките бяха предприети, след като през декември 2020 г. Путин се възмути от повишаването на цените на основни хранителни стоки в Русия вследствие на силното поскъпване на зърнените и маслодайните култури на международните пазари. Оттогава управляващите в страната търсят начини за препазване на вътрешния пазар от колебаният в цените на зърното и растителните масла на борсите. 

Русия вдига митото за износа на слънчоглед и въвежда плаваща ставка при олиото
18097
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини