Начало » Новини » Страната
03.04.2021 г.

Евтиният внос от Полша и Литва натиска цената на картофите в Украйна

Заради високото си качество те все още се продават над 20 цента за килограм
Евтиният внос от Полша и Литва натиска цената на картофите в Украйна

На украинския пазар расте предлагането на вносни картофи и това принуждава местните производители да понижават цените на своята продукция, коментират анализатори на проекта „АПК-Информ: зеленчуци и плодове”. По данни от всекидневните наблюдения на проекта цените на едро на картофите в Украйна са паднали до 7,5-9 гривни (27-32 цента) за килограм – с около 10% под нивото от края на миналата работна седмица. Причината е в ниските цени на картофите, внасяни от Полша и Литва, които се предлагат по 7 гривни (25 цента) за килограм, но при закупуване на големи количесва цената нерядко пада до 6,5 гривни (23 цента). При това трябва да се отбележи, че в момента цените картофите в Украйна вече са с 25% по-ниски, отколкото в началото на април 2020 г. А вземайки предвид достатъчно големите количества вносни картофи на пазара, украинските фермери не изключват възможността и за допълнителното поевтиняване на зеленчука.

Техниката на GRIMME Group за отглеждане на картофи, предлагана за тази година

Понижаването на цените на картофите в края на сезона не е съвсем типично за Украйна. Напротив, след пробирането на останалите в складовете партиди продукцията с ниско качество вече е продадена, картофите със стандартно качество остават все по-малко на пазара и обикновено цената им започва да се повишава рязко. През настоящия сезон обаче положението е съвсем различно.

„Както вече многократно бе съобщено, през 2020 г. в Полша бе събрана достатъчно богата реколта от картофи, а качествените показатели на продукцията остават на високо ниво дори през последните месеци от отиващия си сезон. При това вследствие на наложените карантинни ограничения полските производители не успяха да реализират планираните количества картофи на вътрешния си пазар. И тук се намеси още едно положително качество на полските производители – те не се опитват да гонят свръхпечалби и не повишават цените на своите картофи, а именно това им помогна да се задържат успешно на украинския пазар през целия селскостопански сезон 2020-2021 г. Същевременно украинските производители губят последните си надежди да продадат останалите далеч не идеални картофи на високи цени. Качеството на оставащите партиди украински картофи губи позиции с всеки изминал ден и единственият изход от положението е да започнат да предлагат отстъпки на купувачите”, коментира Александър Хорев, ръководител на проекта.

А за нас остава да се чудим защо подобен специалист е ръководител на проекта, след като цената на картофите в Полша бе паднала до 4 евроцента за килограм и производителите им вероятно си хвърлят шапките от радост да ги продават толкова скъпо в Украйна, па макар и без „свръхпечалби”. При това не бива да забравяме проблемите с реализирането на миналогодишната реколта от картофи в България и дали при тези цени конкуренцията на украинския пазар не би била достатъчно изгодна и за родната продукция. 

Евтиният внос от Полша и Литва натиска цената на картофите в Украйна
8309
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Напомняне
Утре изтича срокът за помощта в производството на картофи, орехи и гъби
Цените са с 25% по-ниски на седмична и с 11% на годишна база
Картофите от новата реколта в Украйна продължават да поевтиняват
ДФЗ
От 12 до 26 юли тече прием по de minimis за картофи, черупкови плодове и култивирани гъби
ДФз преведе над 1 млн. лева на 242 картофопроизводителя за борба с телените червеи
Фитофтората вече нападна доматите
Агростатистика
Над 20-процентен спад в площите, засадени с картофи и зеле, но ръст при доматите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини