Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.04.2021 г.

Какво влияе върху вкуса на ягодите

Полезно
Какво влияе върху вкуса на ягодите

sinor

Вкусовите качества на ягодите дълги години са занимавали  научните среди. Няколко проучвания съобщават за разлики в химичния състав на плодовете на основата на управленски практики. Битува мнението, че биологичното отглеждане повишава съдържанието на захари и аскорбинова киселина в плодовете, а използването на оптимални дози азотни вещества влошава вкуса, намалява сладостта и качеството.

И все пак, какво точно влияе върху вкуса на ягодите

Основните предположения са, че вкусовите качества са повлияни от вида на хранителните вещества – минерални или органични и от температурите на въздуха по време на развитие на плодовете.

Чай за разсада

Покривните култури, подобряващи оздравяването на почвата, също са сред предлаганите методи за управление и оптимизиране на качеството на ягодите. Изследванията, проучващи ефектите на микробните добавки показват, че при третираните растения се повишава количеството на фенолите и  добивите, но няма пряко влияние върху вкусовите качества.

Плодовете на един и същ сорт ягоди в отделните години при един и същ начин на отглеждане могат да показват различна степен на изменчивост в качествените характеристики, което се определя предимно от времето.

Всеки сорт ягоди има своите характеристики и се влияе по различен начин от температурите – някои са по-стабилни както през годината, така и в отделните години. Разбираемо е, че метеорологичните условия и особено температурите влияят върху захарите и киселинността на плодовете.

Провеждани са експерименти за влиянието на мулча (слама или фолио) върху захарите и вкусовите качества, но не е установена зависимост.

Какви изводи могат да се направят в резултат на многобройните експерименти върху степента на изменчивост на качествените и количествени характеристики на ягодите:

1. Използването на минерални торове  и химични препарати в допустими количества не влияе негативно върху вкусовите качества на ягодите, но има положителен ефект върху добивите.

2. Покривните култури и биостимулантите повлияват благоприятно оздравяването на почвата и поддържане на  екосистемата но нямат забележим ефект върху вкуса.

3. Основно влияние върху количествата плодови захари и киселини оказва температурата между цъфтежа и узряването на плодовете, но не е еднозначно за различните сортове.

4. Водещо значение има податливостта на сортовете към управленските практики и изходните вкусови характеристики.

Изследването е направено от екип на американски и японски учени в продължение на три последователни години.

Какво влияе върху вкуса на ягодите
15985
 

Последни материали
Виж
Павел Драганов отправи лична молба към министъра
Овцевъдът с най-награждаваното стадо отказва евтаназия заради шарка
До 15 август се подават заявления за плащане по интервенцията за застраховане на реколтата
Животните понасят болестта без щети
Проф. Дойчо Димов: Призовавам БАБХ да не бърза с унищожаването на маришките овце
Немската промишленост продължава да губи конкурентоспособност
Гърция започна строежа на нов напоителен канал от Места за 56 000 декара земя
Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари
Сложна година и за лозарите – слаба реколта и добиви, които не покриват разходите
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да се погрижим за ягодите след прибирането на реколтата
Агростатистика към 19 юни 2025 г.
И реколтата от ягоди се е сринала с над 2 хиляди тона заради студовете
Тази нощ тръгнах в 2:30 ч за борсата
Златан Караиванов: Искаме да направим кооператив на ягодата в Кричим, но има проблем
Новости
Първа реколта от ягоди в горски разсадник „Орловец“
Технологични карти за растениевъдство, конвенционално и биологично производство
В градината
През август започнете с предпазни мерки срещу фитофтора при ягодите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини