Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Какво влияе върху вкуса на ягодите

Полезно
Синор.БГ / 02.04.2021 г.
Какво влияе върху вкуса на ягодите

sinor

Вкусовите качества на ягодите дълги години са занимавали  научните среди. Няколко проучвания съобщават за разлики в химичния състав на плодовете на основата на управленски практики. Битува мнението, че биологичното отглеждане повишава съдържанието на захари и аскорбинова киселина в плодовете, а използването на оптимални дози азотни вещества влошава вкуса, намалява сладостта и качеството.

И все пак, какво точно влияе върху вкуса на ягодите

Основните предположения са, че вкусовите качества са повлияни от вида на хранителните вещества – минерални или органични и от температурите на въздуха по време на развитие на плодовете.

Чай за разсада

Покривните култури, подобряващи оздравяването на почвата, също са сред предлаганите методи за управление и оптимизиране на качеството на ягодите. Изследванията, проучващи ефектите на микробните добавки показват, че при третираните растения се повишава количеството на фенолите и  добивите, но няма пряко влияние върху вкусовите качества.

Плодовете на един и същ сорт ягоди в отделните години при един и същ начин на отглеждане могат да показват различна степен на изменчивост в качествените характеристики, което се определя предимно от времето.

Всеки сорт ягоди има своите характеристики и се влияе по различен начин от температурите – някои са по-стабилни както през годината, така и в отделните години. Разбираемо е, че метеорологичните условия и особено температурите влияят върху захарите и киселинността на плодовете.

Провеждани са експерименти за влиянието на мулча (слама или фолио) върху захарите и вкусовите качества, но не е установена зависимост.

Какви изводи могат да се направят в резултат на многобройните експерименти върху степента на изменчивост на качествените и количествени характеристики на ягодите:

1. Използването на минерални торове  и химични препарати в допустими количества не влияе негативно върху вкусовите качества на ягодите, но има положителен ефект върху добивите.

2. Покривните култури и биостимулантите повлияват благоприятно оздравяването на почвата и поддържане на  екосистемата но нямат забележим ефект върху вкуса.

3. Основно влияние върху количествата плодови захари и киселини оказва температурата между цъфтежа и узряването на плодовете, но не е еднозначно за различните сортове.

4. Водещо значение има податливостта на сортовете към управленските практики и изходните вкусови характеристики.

Изследването е направено от екип на американски и японски учени в продължение на три последователни години.

Какво влияе върху вкуса на ягодите
16305
 

Последни материали
Виж
Близо 1300 експерта в Турция се борят с миризливия кафяв скункс
Европарламентът предлага
Важно: При достаставки на аграрни продукти за над 4000 евро договорите са задължителни
Още от 2026 г.
Европарламентът предлага 5000 евро за дребните фермери и еко облекчения
Добри цени и стабилно търсене на черен пипер и канела
Вижте конкретните предложения!
ЕП прие позиция за опростяване на Общата селскостопанска политика
Съвети
Пукнатини по кората на овощните дървета – причини и лечение
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да се погрижим за ягодите след прибирането на реколтата
Агростатистика към 19 юни 2025 г.
И реколтата от ягоди се е сринала с над 2 хиляди тона заради студовете
Тази нощ тръгнах в 2:30 ч за борсата
Златан Караиванов: Искаме да направим кооператив на ягодата в Кричим, но има проблем
Новости
Първа реколта от ягоди в горски разсадник „Орловец“
Технологични карти за растениевъдство, конвенционално и биологично производство
В градината
През август започнете с предпазни мерки срещу фитофтора при ягодите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини