Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.04.2021 г.

Какво влияе върху вкуса на ягодите

Полезно
Какво влияе върху вкуса на ягодите

sinor

Вкусовите качества на ягодите дълги години са занимавали  научните среди. Няколко проучвания съобщават за разлики в химичния състав на плодовете на основата на управленски практики. Битува мнението, че биологичното отглеждане повишава съдържанието на захари и аскорбинова киселина в плодовете, а използването на оптимални дози азотни вещества влошава вкуса, намалява сладостта и качеството.

И все пак, какво точно влияе върху вкуса на ягодите

Основните предположения са, че вкусовите качества са повлияни от вида на хранителните вещества – минерални или органични и от температурите на въздуха по време на развитие на плодовете.

Чай за разсада

Покривните култури, подобряващи оздравяването на почвата, също са сред предлаганите методи за управление и оптимизиране на качеството на ягодите. Изследванията, проучващи ефектите на микробните добавки показват, че при третираните растения се повишава количеството на фенолите и  добивите, но няма пряко влияние върху вкусовите качества.

Плодовете на един и същ сорт ягоди в отделните години при един и същ начин на отглеждане могат да показват различна степен на изменчивост в качествените характеристики, което се определя предимно от времето.

Всеки сорт ягоди има своите характеристики и се влияе по различен начин от температурите – някои са по-стабилни както през годината, така и в отделните години. Разбираемо е, че метеорологичните условия и особено температурите влияят върху захарите и киселинността на плодовете.

Провеждани са експерименти за влиянието на мулча (слама или фолио) върху захарите и вкусовите качества, но не е установена зависимост.

Какви изводи могат да се направят в резултат на многобройните експерименти върху степента на изменчивост на качествените и количествени характеристики на ягодите:

1. Използването на минерални торове  и химични препарати в допустими количества не влияе негативно върху вкусовите качества на ягодите, но има положителен ефект върху добивите.

2. Покривните култури и биостимулантите повлияват благоприятно оздравяването на почвата и поддържане на  екосистемата но нямат забележим ефект върху вкуса.

3. Основно влияние върху количествата плодови захари и киселини оказва температурата между цъфтежа и узряването на плодовете, но не е еднозначно за различните сортове.

4. Водещо значение има податливостта на сортовете към управленските практики и изходните вкусови характеристики.

Изследването е направено от екип на американски и японски учени в продължение на три последователни години.

Какво влияе върху вкуса на ягодите
11896
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
От днес овощарите и розопроизводителите могат да заявяват помощ за зимни пръскания
Полезни съвети
Какви растения не трябва да се засаждат до ягодите
Цените обаче са по-характерни за юли, отколкото за септември
Топлата есен удължава сезона за отглежданите на открито ягоди в Полша
Заявки за подпомагане за напояването се подават до 2 октомври
Оранжерийните малини и ягоди са включени в обвързаната подкрепа
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини