Начало » Новини » Коментари
26.03.2021 г.

За младите фермери, които имат право на директни плащания през 2021 г.

Кампания за директните плащания 2021 г.
За младите фермери, които имат право на директни плащания през 2021 г.

sinor

Всеизвестно е, че допълнителното подпомагане за млади фермери по линия на директните плащания се дава само на земеделци с навършени 40 години. Или, ако през 2021 г. вие кандидатствате за първи път по Схемата за млади земеделски стопани, за да ви допуснат до това плащане, трябва да сте роден през 1981 г.

Има обаче някои особености, така че субсидирането е допустимо и при надхвърляне на тази възраст. Ако кандидатите са заявили участие по директните плащания през миналата 2020 г., те остават допустими за подпомагане по схемата до 5-та година от създаване на стопанството си, дори ако през 2021 г. са надхвърлили бариерата от 40 години. В този случай те задължително трябва да заявят участие по схемата за млади фермери и в заявлението си за тазгодишната кампания, независимо от това, че са на 41 години, поясниха от министерството на земеделието.

Сериозен проблем в подпомагането досега беше второто изискване, при което кандидатите за млади фермери задължително трябва да са създали стопанстнвото си най-много пет години преди кандидатстването, независимо че отговарят на критерия възраст под 40 години. Този критерий беше сериозна пречка за мнозина млади земеделци, чиито стопанства бяха създадени примерно преди десетина години. Именно затова и в преговорите по новата селскостопанска политика Европейският парламент предложи подпомагането да раздели - за млади фермери и за нови фермери, така че ограничението от 5-те години за съществуване на фирмата би отпаднало и младите фермери с по-голям стаж като земеделци да имат право на европейското субсидиране по линия на директните плащания. Специално в българските условия това ограничение попречи на редица реални стопани да получат допълнителен стимул да развива земеделието.

През минали години кандидати за субсидиране са задавали и въпроса дали млад земеделски стопанин, кандидатствал по схемата за млади земеделски стопани първо като физическо лице, но през следващата година е променил формата на стопанството си като юридическо лице, да продължи да получава допълнително плащане за млад фермер. Добрата новина е, че в този случай съществува приемственост, така че бенефициентът-юридическо лице може да продължи да получава подпомагането по Схемата за млади земеделски стопани за остатъка от периода до 5 г. от създаването за пръв път на земеделско стопанство като физическо лице.

Наръчник за директните плащания за 2021 г.

На въпроса какви допълнителни изисквания има към младите фермери, за да получат това финансиране, от министерството припомнят, че ако кандидатстват за първи път през 2021 г., те до 1 декември 2021г. трябва да представят един от следните документи за придобити професионални умения и познания - за завършено средно или висше образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина, и/или завършено средно икономическо образование със земеделска насоченост. В случай, че не разполагат с подобни дипломи, те могат да представят удостоверение за завършен курс от минимум 150 часа или свидетелство за получена степен на професионална квалификация в областта на селското стопанство. Ето и кодовете на професионалната квалификация - код 621 „Растениевъдство и животновъдство“ и код 3451203 „Земеделско стопанство“ или професионално направление с код 640 „Ветеринарна медицина“.

Удостоверението трябва да бъде издадено от някоя от следните институции - професионално училище, професионална гимназия, професионален колеж или център за професионално обучение, които следва да притежават лиценз, че имат право да обучават по специалността, по която е издадено удостоверението, а за центровете за професионално обучение (ЦПО) се изисква и да бъдат вписани в Регистъра на лицензираните ЦПО към Националната агенция за професионално образование и обучение.

За младите фермери, които имат право на директни плащания през 2021 г.
37429
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
ДФЗ
Одобрени са 382 проекта за стартова помощ на млади фермери
Действия преди изборите на нов парламент
Еврокомисията ще отчита гласа на младите хора за политиките в ЕС
369 проекта на млади фермери и фамилни стопанства преминават на следващ етап на оценка в ДФЗ
Нови политики
Европарламентът с нов проект за лесен достъп до земя и заеми за млади фермери
Ето защо има изоставане по индикативния график
Фонд „Земеделие” днес ще нареди плащанията за младите фермери
Още промени в наредба 3
Условията за приемственост в помощта за младите фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини