Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.03.2021 г.

Синджента пуска в продажба новия широкоспектърен инсектицид с ефект „2 в 1“ – Минекто Алфа

Нова генерация инсектицид от Синджента
Синджента пуска в продажба новия широкоспектърен инсектицид с ефект „2 в 1“ – Минекто Алфа

Минекто Алфа е инсектицид както за листно, така и за почвено приложение, който действа системно, чрез абсорбиране през корена и листата. Той действа основно чрез поглъщане и в по-малка степен чрез контакт, осигурявайки отлична ефективност в борбата с множество вредители при зеленчуци като белокрилка, трипс, нощенки и тута абсолюта.

Инсектицидът се откроява с бърз първоначален ефект, дълго последействие при почвено приложение, пълна съвместимост с полезните насекоми и е позициониран като едно от най-устойчивите и високоефективни решения в зеленчуковите културите. Уникалната формулация на Минекто Алфа има допълнителен ефект, действащ като индуктор на защитните сили на растението, което му дава допълнителна защита, като подтиска появата и развитието на основните вирусни заболявания TSWV (бронзовост) и TYLCV (жълто листно завиване), които се предават чрез смучещи насекоми (трипс и белокрилка).

Минекто Алфа е формулиран на базата на две абсолютно нови за българския производител активни вещества. Активното вещество циантранилипрол осигурява инсектицидното действие, а антивирусният ефект срещу TSWV и TYLCV е следствие от действието на веществото Ацибензолар-S-метил

Какъв е маханизмът на действия на Минекто Алфа и с какво той е уникален в контрала на основните неприятели при зеленчуковите култури?

Циантранилипрол е модулатор на рианодиновия рецептор. Свързва се с рианодиновия рецептор в мускулните клетки и причинява необратимо отваряне на калциевия канал. Това води до поток на калциеви йони от вътрешността към цитоплазмата, които причиняват мускулна парализа, спиране на храненето и смърт на насекомото. Цинатранилипрол действа основно при поглъщане, като ефектът срещу първите ларвни стадии се проявява след само няколко часа.

Ацибензолар S метил е активатор на защитния механизъм на растението, който естествено подобрява устойчивостта му срещу патогени.

Той се отличава с бързо абсорбиране от растенията след приложение, като се транслоцира много добре, както акропетално в новите листа, така и базипетално в долните листа и корена.

Антивирусното действие се проявява в случаите на предаване на вируси (TSWV & TYLCV), когато защитният механизъм на растението е активиран. Тогава растението реагира незабавно срещу вируса, като предава информация за некроза в клетките в близост до инфекцията, което намалява репликацията и разпространението на вируса в растението

Със своето системно придвижване в растението Минекто Алфа проявява отличен контрол срещу основните гризещи и смучещи неприятели при зеленчуковите култури. Дългото последействие и антивирусната (TSWV и TYLCV) активност го позиционира, като един от най-надеждните и сигурни инсектициди в началото на произвоствения цикъл. Тъй като продуктът се прилага почвено и листно, той много лестно може да бъде използван в различни растително-защитни схеми.

Минекто Алфа е регистриран в България срещу трипс, белокрилка, видове нощенки и тута абсолюта при домати, пипер (почвено) и салати.

Подробна информация за дозите и момента на приложение на Минекто Алфа, може да намерите на сайта на Синджената  https://www.syngenta.bg/product/crop-protection/minecto-alfa

Синджента пуска в продажба новия широкоспектърен инсектицид с ефект „2 в 1“ – Минекто Алфа
25733
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Далновидното решение за първо третиране в житни култури
Иновативни сортове от Синджента обещават успешна реколта в зеленчукопроизводството през 2024 г.
Салатата Канариоле е търсена от потребители и производители и през лятото
Новият сорт Виго за ефективна борба със зелената мозайка
Syngenta и Four Growers Inc. създават бъдещето на производството на домати
Роботизираното реколтиране на домати позволява по-бързи иновации в земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини