Начало » Новини » Коментари
12.03.2021 г.

Малките предприятия, до които през 2020 г. не стигнаха обезщетенията за Ковид, ще ги получат тази година

Нормативни промени
Малките предприятия, до които през 2020 г.  не стигнаха обезщетенията за Ковид, ще ги получат тази година

sinor

С поправки в наредба 2, която регламентира прилагането на мярка 21 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани и малки и средни предприятия, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от COVID-19“, министерството на земеделието посочва точно как ще се разпределя бюджетът тази година, а в преходните разпоредби на документа се коригират и текстове, свързани с прилагането на наредба 4 за биологичните производители. Новите промени са качени за обсъждане и по тях земеделците могат да представят своите становища до 11 април тази година.

Ще припомним, че по мярка 21 бяха фиксирани три направления за компенсиране на стопаните – подмярка 21.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1“ – за земеделски стопани, извършващи дейност в секторите „Растениевъдство“, „Животновъдство“ (говеда, биволи, овце и кози) и/или „Пчеларство“; подмярка 21.2 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 2“ – за земеделски стопани, извършващи дейност в сектор „Растениевъдство“ за селскостопански култури, различни от тези в приложение № 1, и/или сектор „Животновъдство“ (свине и птици) и подмярка 21.3 „Извънредно временно подпомагане за малки и средни предприятия (МСП) и признати групи и организации на производители COVID 3“ – за микро-, малки и средни предприятия, преработващи селскостопански продукти, включени в Приложение I към Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), и признати групи и организации на производители.

С корекциите в наредбата се посочва, че тази година обезщетения ще се дават само на регистрирани земеделски стопани, кандидатствали за подпомагане по схемите за директни плащания през Кампания 2020 г., но които нямат подадено заявление за подпомагане в рамките на предходния прием по мярката през 2020 г. или тези, които са подали заявление, но не са получили подпомагане в рамките на предходния прием по мярката през 2020 г.

По отношение на бюджета, с който стопаните ще разполагат през 2021 г., припомняме, че на последното заседание на мониторингория комитет на ПРСР министерството на земеделието осигури техническо преразпределяне на средства, така че ресурсът, разполагаем по подмерки 21.1 и 21.2 да бъде увеличен до 44 461 947 евро (37 792 655 евро средства от ЕЗФРСР), а ресурсът, разполагаем по подмярка 21.3, да бъде приравнен до 3,9 млн. евро публични средства (3,3 млн. евро от ЕЗФРСР).

В предишния прием по подмярка 21,3, проведен от 26 октомври до 13 ноември 2020 г., бяха пуснати остатъчни средства в размер на 3,7 млн. евро. В рамките на приема постъпиха 211 заявления, от които са одобрени 194. Изплатен е ресурс по над 170 от тях в размер на 2,9 млн. евро, което означава, че има остатък от 800 хил. лв.

Новите текстове гласят още, че за допустимите за подпомагане кандидати размерът на финансовата помощ е в зависимост от:

1. установената допустима за подпомагане площ със съответната земеделска култура от приложение № 1 за Кампания 2020 и/или

2. броя на установените допустими за подпомагане животни от съответния вид за Кампания 2020.

Ползвателите на помощта, които имат професионална интернет страница, са длъжни в периода от изплащане на помощта до 31 декември 2021 г. да публикуват информация на своите страници за полученото подпомагане от европейския земеделски фонд.

В преходните разпоредби на наредба 2 са вписани промени и в наредба 4 за прилагане на мярка 11 за „Биологично земеделие”.

И още нормативни промени за биопроизводството

Те са предизвикани от постъпило писмо от фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция с искане за нови корекции н наредба 4, които да уредят ясно стартирането на процедура от ДФЗ-РА по прекратяване на ангажименти и съответно прилагане на разпоредбите на чл. 15, при констатирано неспазване на изискванията от страна на кандидатите по мярката, предвидени в чл. 33, ал. 1, т. 3 от Наредба № 4 от 2015 г. В писмото се посочва, че с оглед издаваните административни актове това е необходимо да бъде изрично записано, а не да се извлича по тълкувателен път. В тази връзка с  Преходните и заключителни разпоредби на НИД на представеният проект на наредба се прави допълнение в чл. 15, ал. 3, т. 3 на Наредба № 4 от 2015 г. за прилагане на мярка 11 „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

Малките предприятия, до които през 2020 г.  не стигнаха обезщетенията за Ковид, ще ги получат тази година
12948
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
През 2023 г. и 2022 г.
Фонд „Земеделие” одобри 3,5 млн. лева за обезщетяване от природни бедствия
Фонд „Земеделие”
Още 3,8 млн. лв. са преведени за щетите от градушки и наводнения
С писмо до Войчеховски България иска да отпадне таванът за подпомагане
Кабинетът гласува 43,5 млн. лв. допълнителна помощ за малките и средни фермери
Управителен съвет ДФЗ
Компенсациите от 22,1 млн. лева за природни бедствия ще се платят до 27 октомври
Срещи с бранша
Вътев: Има вероятност до края на септември фермерите да получат компенсации за природните бедствия
Срещи с бранша
Агроведомството е поискало по-голям бюджет за обезщетения на овощарите през 2023 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини