Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.03.2021 г.

И още съвети за успешно пикиране на зеленчуковия разсад

Здрави растения
И още съвети за успешно пикиране на зеленчуковия разсад

sinor

Пикирането е важна процедура, с която се цели да се създаде пространство и комфорт на младите растения, тъй като пренасянето им в индивидуални контейнери дава възможност да развият силна коренова система и добре оформена надземна част.

Има обаче и противници на пикирането, като всеки има своите аргументи.

Повечето градински култури и цветя, отглеждани от разсад, понасят добре пикирането, но има растения с крехки стъбла и коренова система – с тях трябва да внимаваме много, защото се увреждат лесно. Такива са краставиците, тиквичките, тиквите, пъпешите и много цветя. Сериозна предпазливост изисква пикирането на салатите и целината, а пиперът и патладжанът не обичат да се безпокоят нежните им корени, които се травмират лесно и растенията изостават в развитието си.

Съвети за успешно пикиране на зеленчуковия разсад

За по-добро и бързо адаптиране на растенията след пикиране е важно да се спазват няколко условия:

Обилното поливане по време на пикиране и след това може да провокира развитие на гъбични заболявания и увреждане на кореновата система. Следващо поливане се провежда не по-рано от 4-5 дни.

Висока температура след пикиране – дневните температури в първите 5-6 дни не трябва да надвишават 18 градуса по Целзий, а нощните – 15 градуса. Високите температури активират развитието на надземните части, а целта е стимулиране на кореновата система.

Силното слънце е противопоказно – първите три дни след пикиране разсадът задължително трябва да стои на сянка. Слънчевите лъчи могат да го увредят сериозно.

Излишно подхранване – в период, в който разсадът се намира в процес на адаптация към новата ситуация, не е необходимо подхранване. Независимо от факта, че в първите 7-10 дни видимо надземните части не се развиват, то това е и един от главните плюсове на операцията – започва да нараства кореновата система. Подхранването ще доведе до издължаване и изтъняване на младите растения.

Много ранно пикиране – ранното провеждане на процедурата е най-малко травматична, но на фаза 1-2 оформени същински листа е идеална възраст. Пикиране на фаза семедели неизбежно ще доведе до обратен резултат.

Късно пикиране – толкова е нежелателно, както и много ранното. Доматите и зелето са доста издръжливи и преживяват нееднократно пресаждане, но прекомерното задържане води до преплитане на корените, нараняване при пикиране и последващо продължително задържане на развитието.

При пикиране растенията не трябва да се засаждат много по-дълбоко от състоянието, в което са били – това забавя развитието.

Лоша подготовка – един ден преди пикиране почвата се овлажнява умерено, защото при изваждането на разсада от сухата пръст корените силно ще се повредят. Обилното поливане също е нежелателно. По възможност растенията трябва да се изваждат с малко пръст.

Избор на подходящ контейнер и пръст – обемът е най-добре да бъде съобразен с възрастта на растенията, а почвата с балансиран състав и качества, близки до предходните.

Торфени контейнери и още нещо

При наличие на сечене или друго заболяване корените задължително се обеззаразяват – потопяват се за 15-20 секунди в слаб разтвор на калиев перманганат.

Пикирането не е сложна процедура, но когато всичко е изпълнено правилно и после отделяме необходимото внимание и грижи, тогава ще можем да отгледаме здрав разсад с добре развита коренова система.

Положителните страни на пикирането

В някои случаи пикирането е задължително, а в други търсим предимствата. То е задължително в следните случаи:

– при поражения на част от растенията от сечене или друга болест пикираме здравите, за да ги запазим;

– при гъсто засяване в общ контейнер;

– когато трябва да забавим малко растежа.

Предимствата на пикирането са:

– развитие на добре развита и мощна коренова система;

– добре развита надземна част и здраво стъбло;

– в началния стадий на развитие контейнерите с растенията заемат малко място и обслужването е по-лесно;

– отстраняване на слабите растения.

И още съвети за успешно пикиране на зеленчуковия разсад
11243
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Правилно пикиране на доматения разсад
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Кога и как да пикираме доматите?
Разсадът загива по време на пикиране и пресаждане – основни причини и начини за защита
Аргументи за пикиране на разсада и против
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини