Начало » Новини » Коментари
24.02.2021 г.

По подмерките 4.1 и 4.2 ще участват фирми с над 3-годишна история, като съфинансирането се вдига от 35 до 85 процента

Новите правила за 2021 г.
По подмерките 4.1 и 4.2 ще участват фирми с над 3-годишна история, като съфинансирането се вдига от 35 до 85 процента

Снимка: Аспарух Йончев

За да кандидатствате по подмерките 4.1 за „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 4.2 за „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ през тази година, трябва да сте фирма с поне тригодишен опит. Това са новите критерии за подпомагане, приети на последния мониторингов комитет на ПРСР 2014-2020 г., по които ще се оценята проектите през тази и следващата година.

Интересът към това подпомагане е най-голям, като тази година ще се дават и допълнителни точки за дигитализация и въвеждане на нови еконорми в стопанствата. Ще припомним, че проектите са за модернизация и подмяната на машинния парк с нови трактори и комбайни, за оборудване на складови бази и за техника в животновъдството.

Както и досега, кандидатите по тези мерки трябва да са регистрирани земеделски производители или преработватели, като минималният стандартен производствен обем СПО на стопанството им да бъде поне 8 000 евро. Юридическите лица следва да докажат приход от земеделска дейност и/или приход от услуги, директно свързани със земеделска дейност и/или преработка на земеделска продукция и/или участие и подпомагане по схемата за единно плащане на площ и да представят бизнес план, доказващ подобряване на дейността на ЗС чрез прилагане на планираните инвестиции и дейности подробно описани в представения БП.

Индикативен график за приема тази година и планираните бюджети

Във връзка с Регламент (ЕС) 2020/2220 от 23 декември 2020 година за проектни предложения, подадени след  януари 2021 г., се прилагат и следните нови финансови условия:

За проекти с размер на заявените за подпомагане разходи до 1 милион евро финансовата помощ е в размер до 50 % от общия размер на допустимите разходи, като тя може да се увеличи на база общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи в следните случаи:

-  За инвестиции в обхвата на допълнителните средства по линия на Next Generation финансовата помощ се увеличава с до 25 %.

-  За инвестиции представени от кандидати групи и организации на производители с до 10 %;

Финансовата помощ за инвестиции в земеделска техника и общи разходи по проекта е в размер до 50%.

За проекти с размер на заявените за подпомагане разходи от един милион и едно евро до 1,5 млн. евро, включително финансовата помощ е в размер до 35% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи, като тя може да се увеличава въз основа на общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи в следните случаи:

-  За инвестиции в обхвата на допълнителните средства по линия на Next Generation финансовата помощ се увеличава с до 25 %.

-           За инвестиции представени от кандидати групи и организации на производители с до 10 %;

Финансовата помощ за инвестиции в земеделска техника и общи разходи по проекта остава в размер до 35 %.

Максималният размер на допустимите разходи за един кандидат за периоди на прием проведени след първи януари 2021 г. е в рамките на 1 500 000 евро, като максималният размер на допустимите разходи за един проект не може да надхвърля 1 500 000 евро.

Максималният размер на допустимите разходи за инвестиции в земеделска техника за един кандидат за периоди на прием проведени след 01.01.2021 г. е в рамките на 250 000 евро. Разходите за земеделска техника не се считат за инвестиции в обхвата на дейностите по Next Generation.

Новите правила за кандидатстване по подмярката 4.2 за преработка също поставят изискване фирмите да имат поне три години опит, за да представят проекти с бизнесплан, както и досега.

Промените през 2021 г. отново са във финансовите условия. За проекти с размер на заявените за подпомагане разходи до 2 000 000 евро, включително финансовата помощ е в размер до 50 % от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи, като тя може да се увеличава на база общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи в следните случаи:

- За инвестиции в обхвата на допълнителните средства по линия на Next Generation финансовата помощ се увеличава с до 25 %;

Финансовата помощ за общи разходи по проекта е в размер до 50 %.

За проекти с размер на заявените за подпомагане разходи от 2 000 001 евро до 3 000 000 евро, включително финансовата помощ е в размер до 35 % от общия размер на допустимите разходи, като тя може да се увеличи на база общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи в следните случаи:

- За инвестиции в обхвата на допълнителните средства по линия на Next Generation финансовата помощ се увеличава с до 25 %;

Финансовата помощ за общи разходи по проекта е в размер до 35 %.

Максималният размер на допустимите разходи за един кандидат за периоди на прием проведени след 1 януари 2021 г. е в рамките на 3 милиона евро, като максималният размер на допустимите разходи за един проект не може да надхвърля тези 3 милиона евро.

По подмерките 4.1 и 4.2 ще участват фирми с над 3-годишна история, като съфинансирането се вдига от 35 до 85 процента
24569
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини