Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.02.2021 г.

Минералните торове – ползи и вреди

Позхранване
Минералните торове – ползи и вреди

sinor

През последните години отношението ни към минералните торове се е променило значително. От една страна се води шумна кампания за пълно отхвърляне на „химията“, а от друга човечеството се нуждае от производството на по-голямо количество храни. Интензивното подхранване, целящо получаване на по-високи добиви, може да доведе до натрупване на токсични вещества в продукцията и до замърсяване на почвата и водите.

Идеални ли са отганичните торове

Разпространено е убеждението, че екологичните продукти се произвеждат без използване на минерални торове. Отдавна е известно, че растенията извличат от почвата хранителните вещества само под формата на прости соли, разтворени във вода или много слаби киселини. Това означава, че всички органични торове – оборски тор, хумус, компост, пепел или торф, могат да осигурят на растенията необходимите хранителни вещества само в условията на минерализация, представляваща превръщане на сложните органични съединения в прости соли. Това превръщане се осъществява посредством бактерии и други микроорганизми, обичайно живеещи в почвата и органичните торове. При благоприятни условия те се размножават бързо и осигуряват разграждането на внесените органични торове. Този процес отнема известно време и това обяснява дългосрочния ефект или по-скоро последействието им, засягащо няколко години.

Минерално торене и какво трябва да знаем за него

Минералните торове съдържат хранителни вещества, които са в  достъпна за растенията форма. Най-често те са във водоразтворима форма и се абсорбират много бързо. Натрупването на съединения, вредни за хората, каквито са нитратите, може да се получи само при излишък от азотни торове. Важно е да знаем, че при определени условия, например липсата на достатъчно светлина в оранжериите, нитратите могат да се натрупват даже при внасяне на много малки количества оборски тор.

Убедителен пример за отглеждането на зеленчукови култури с използване само на минерални торове е методът на Митлайдер. Той се основава на балансирано въвеждане на основни за растенията хранителни вещества с добавяне на микроелементи. Това прави възможно получаването на високи добиви екологично чисти продукти практически на всякакъв тип почви.

Отдавна прилаган метод е този на хидропонното отглеждане на растения, при който върху неутрален субстрат те получават всички необходими хранителни вещества под формата на воден разтвор. Продуктите са екологично чисти, защото хранителната среда е балансирана, осветеността също, а на практика няма вредители и болести, които живеят и се развиват в почвата. В този случай използването на пестициди, които също се натрупват в растенията е сведено до минимум и знаем, че те са много по-опасни от нитратите.

Неграмотното използване на пестицидите за борба с вредители, болести и плевели, възможността за прием на вредни вещества от водата и въздуха носят много повече рискове за човешкото здраве.

Оборският тор също може да бъде източник на вредни съединения и тежки метали – главно чрез събиране на фураж и паша в екологично неблагоприятни райони.

От какво се нуждаят растенията

За растежа и развитието си растенията се нуждаят преди всичко от азот, фосфор и калий, които са основните хранителни елементи. Те трябва да се внасят ежегодно на ягодоплодните, градинските и декоративни култури. В по-малки количества се нуждаят от калций, магнезий и сяра и още по-малко от желязо, манган, мед, бор, молибден, цинк, кобалт и др. Върху всички опаковки минерални торове е обозначено процентното съдържание на активните съставки. Това е най-важният показател за съдържанието на достъпните химични форми за растенията. Ако обикновеният суперфосфат съдържа 20% активно вещество двуфосфорен пентаоксид (Р2О5), то в двойния се съдържат 49%, което означава, че ще трябва да внесем почти 2,5 пъти по-малки количества.

Минералните торове – ползи и вреди
18943
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
От вчера работят цеховете за азотна киселина и амониев нитрат
Неохим възобнови производството след двумесечен престой
Споразумение между ЕП и Съвета на ЕС
Торовите заводи по електронен път ще представят данни за етикетирането
Важно за начинаещи
Точните количества оборски или минерален тор, с които да подхранвате културите
Как да преодолеем проблема
Всички хранителни вещества са внесени в почвата, а растенията гладуват
Информационна кампания 2023
Субсидиите за опрашване и за намалена употреба на торове
Технология, изпреварваща времето
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини