Начало » Новини » Коментари
19.02.2021 г.

Документите по обвързаната подкрепа за плодове, зеленчуци и по схемата за млади фермери през 2021 г.

Наръчник 2021 г. - последна част
Документите по обвързаната подкрепа за плодове, зеленчуци и по схемата за млади фермери през 2021 г.

sinor

В последния текст, с който Синор.бг ви запозна с правилата за кандидатстване през тазгодишката кампания за директни плащания, ще публикуваме актуалната информация по двете схеми за млад фермер и дребни земеделски стопани, както и за обвързаната подкрепа за плодове, зеленчуци и оранжерийна продукция за 2021 г.

4. СХЕМА ЗА МЛАДИ ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНИ

За разлика от мерките за подпомагане на млади фермери по Програмата за развитие на селските райони, подпомагането е на годишна база.

Кандидатите трябва да декларират площи по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) в заявлението за подпомагане. Субсидия се отпуска за първите до 30 ха допустими площи по СЕПП. Плащането по схемата е надбавка от 50% от плащането на хектар по СЕПП.

1) Възраст: Допустими кандидати са млади земеделски стопани на възраст до 40 г. в годината на първо подаване на заявление.

2) Участници: По схемата могат да кандидатстват както физически, така и юридически лица. Условието за участие на юридически лица е ефективният и дългосрочен контрол по отношение на решенията, свързани с управлението, ползите и финансовите рискове, и да се упражнява от физическо лице на възраст до 40 години. Физически лица упражняват ефективен и дългосрочен контрол върху юридическо лице по отношение на решенията, свързани с управлението, ползите и финансовите рискове, ако:

а) са управители или председатели и/или са повече от половината от членовете на управителния орган на дружеството или кооперацията и

б) притежават повече от половината от гласовете в общото събрание на дружеството или кооперацията; или

в) са повече от половината от неограничено отговорните съдружници, които

управляват дружеството; или

г) притежават капитала на еднолично търговско дружество.

3) Период на създаване на стопанството - то трябва да е създадено преди не повече от 5 години преди кандидатстването по схемата. За създаване на стопанството се отчита:

датата на регистрация на кандидата за първи път като земеделски стопанин

по реда на Наредба № 3 от 1999 г.;

датата на подаване от кандидата на заявление за подпомагане;

 датата на започване на осигуряване на кандидата като земеделски производител, в случай че се осигурява като такъв;

датата на вписване в регистъра по чл. 137, ал. 6 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

И още от наръчника за 2021 г.

4) Допълнителни документи: Кандидатите, които завяват за първи път през 2021 г. участие по схемата и/или досега не са предоставяли документи, трябва да предоставят до 1 декември 2021 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“ един от следните документи за придобити професионални умения и познания:

а) завършено средно образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина, и/или

б) завършено средно икономическо образование със земеделска насоченост, и/или

в) завършено висше образование в областта на селското стопанство или

ветеринарната медицина, и/или

г) завършено висше икономическо образование със земеделска насоченост, и/или

д) удостоверение за завършен курс от минимум 150 часа или свидетелство за получена степен на професионална квалификация в областта на селското стопанство.

Земеделският стопанин може да получи плащане по схемата за максимум 5 последователни години, при условие, че подава всяка година заявление и отговаря на изискванията.

Важно е да се подчертае, че плащане по схемата повече не се отпуска, ако младият земеделски стопанин е престанал да упражнява ефективен и дългосрочен контрол върху юридическото лице. Ако се установи, че кандидатът е предоставил неверни сведения, за да спази изискванията на схемата, се налага санкция в размер на 20% от сумата, която е получил или би получил.

5. СХЕМА ЗА ДРЕБНИ ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНИ

Подпомагането се формира ежегодно и индивидуално за всеки отделен бенефициент в зависимост от заявените схеми, като не надвишава левовата равностойност на 1 250 евро, а плащанията в размер до 500 евро се закръглят на левовата равностойност на 500 евро.

Бенефициентите по схемата са освободени от изпълнението на зелените изисквания и от контрол на изискванията за кръстосано съответствие.

Влизането в Схемата за дребни земеделски стопани беше възможно единствено през 2015 г. Земеделските стопани, които през 2015 г. са влезли в Схемата за дребни земеделски стопани, през следващите кампании ежегодно трябва да потвърждават участието по схемата чрез подаване на общо заявление за подпомагане в рамките на периода за подаване на заявления за директни плащания.

През Кампания 2021 е важно земеделските стопани, които желаят да продължат да участват в схемата, да не забравят да подадат общо заявление за подпомагане като отбележат задължително и СЕПП.

Земеделските стопани, които искат да се откажат от участие по Схемата за дребни земеделски стопани могат да го направят чрез общото заявление за подпомагане.

През целия период на участието си в схемата, стопаните трябва да поддържат най-малко размера на допустимата площ, определен за Кампания 2015.

Отказ от участие - стопаните могат да прекратят участие в схемата, като отбележат в заявлението за подпомагане отказ от схемата. В този случай дължимото финансово подпомагане ще бъде отпуснато на база заявените схеми за директни плащания.

Ако имате намаление на земеделската площ, която обработвате през 2021 г. в сравнение с 2015 г., когато сте влезли за първи път в Схемата за дребни земеделски стопани, е по-целесъобразно да заявите участие по другите схеми за директни плащания, за които сте допустим, като се откажете от участие в Схемата за дребни земеделски стопани.

1. СХЕМА ЗА ОБВЪРЗАНО ПОДПОМАГАНЕ ЗА ПЛОДОВЕ (ОСНОВНА ГРУПА)

Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за плодове имат земеделски стопани на територията на цялата страна, които стопанисват и заявяват за подпомагане по схемата минимум 0.5 хектара допустими площи (заедно или по отделно) от следните видове култури – ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди и малини.

Площите трябва да бъдат допустими за подпомагане по СЕПП. Минималният размер на парцела трябва да е 0.1 ха. Необходимо е от площите да е получен и реализиран добив от съответната култура. Ще се прави съпоставка на съответствието на вида заявена култура с начина на трайно ползване на физическия блок, в който попада културата на базата на данни в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП).

Подпомагането ще бъде на хектар отглеждана култура, като допустимите площи са тези със следния реализиран на пазара добив от заявената култура. В списъка са включени килограмите, получени от 10 декара, или хектар: ябълки 11 914 кг; круши 5 922; кайсии/зарзали - 4 970 кг; праскови/нектарини 7 500 кг; череши 4 700 кг; вишни 3 718, ягоди 4 980 и малини 3 300 кг.

Кандидатите по схемата, които имат и са заявили площи със сертифицирано биологично производство и/или площи в преход към биологично земеделие, удостоверяват минимални добиви от заявените площи със сертифицирано биологично производство и/или площите в преход към биологично земеделие за съответната култура в размер на 50% от изискваните добиви.

Необходимо е да бъдат представени документи, доказващи реализацията на продукцията от съответните култури. Такива документи са:

1. фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство, когато кандидатите са търговци по смисъла на чл. 1 от Търговския закон;

2. документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството, когато кандидатите са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, а в случаите по чл. 9, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица – и с реквизитите по чл. 6, ал. 1, т. 3 от Закона за счетоводството.

Когато кандидатите са търговци и имат обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци, регистрирани по чл. 12 от Закона за храните в Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход, в частта „Обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци“ - Група 2 на БАБХ, могат да представят и документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството за преработена от тях собствена продукция.

Документите, които ще се използват за доказване на добиви за Кампания 2021 трябва да са издадени в периода 1 януари 2021 г.-31 декември 2021 г. Министерството на земеделието, храните и горите и ДФЗ-РА осъществяват контрол на площите по отношение на наличието на заявената култура, както и за спазването на минималните агротехнически мероприятия, позволяващи получаване на добив от площите или за следи от растителни остатъци от заявената култура.

Агротехнически мероприятия представляват съвкупност от технологични операции и дейности, съобразени с биологичните изискванията на вида и сорта, съобразени с района и технологията на отглеждане и включващи спазване на оптимални срокове и норми на сеитба и засаждане, навременно извършване на обработка на почвата в реда и междуредията, торене, напояване, провеждане на растителнозащитни мероприятия за опазване от болести, неприятели и плевели и вписани в дневниците за проведените растителнозащитни мероприятия и торене.

ВАЖНО!

Освен подаването на заявление за подпомагане за Кампания 2021, в периода 1 до 31 декември 2021 г. кандидатите следва да представят и декларация по образец за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация, в съответните областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“-РА, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“. Представените документи ще бъдат изпращани за проверка в НАП.

Земеделските стопани получават завишено плащане на площ за първите до 30 хектара, за които имат право на подпомагане, и плащане с по-нисък размер за допустимите за подпомагане площи над 30 ха.

2. СХЕМА ЗА ОБВЪРЗАНО ПОДПОМАГАНЕ ЗА ПЛОДОВЕ (СЛИВИ И ДЕСЕРТНО ГРОЗДЕ)

Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за плодове имат земеделски стопани на територията на цялата страна, които стопанисват и заявяват за подпомагане по схемата минимум 0.5 хектара допустими площи (заедно или по отделно) със сливи и/или десертно грозде.

Площите трябва да бъдат допустими за подпомагане по СЕПП. Минималният размер на парцела трябва да е 0.1 ха. Необходимо е от площите да е получен и реализиран добив от съответната култура. Ще се прави съпоставка на съответствието на вида заявена култура с начина на трайно ползване на физическия блок, в който попада културата на базата на данни в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП).

Подпомагането ще бъде на хектар отглеждана култура. На подпомагане подлежат допустимите площи, за които има реализиран на пазара добив от заявената култура. При сливите  се изисква добив от 6 246 кг на хектар, а при десертното грозде - 4 500 кг от ха.

Кандидатите по схемата, които имат и са заявили площи със сертифицирано биологично производство и/или площи в преход към биологично земеделие, удостоверяват минимални добиви от заявените площи със сертифицирано биологично производство и/или площите в преход към биологично земеделие за съответната култура в размер на 50% от изискваните добиви.

Необходимо е да бъдат представени документи, доказващи реализацията на продукцията от съответните култури. Такива документи са:

1. фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство, когато кандидатите са търговци по смисъла на чл. 1 от Търговския закон;

2. документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството, когато кандидатите са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, а в случаите по чл. 9, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица – и с реквизитите по чл. 6, ал. 1, т. 3 от Закона за счетоводството.

Когато кандидатите са търговци и имат обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци, регистрирани по чл. 12 от Закона за храните в Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход, в частта „Обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци“ - Група 2 на БАБХ, могат да представят и документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството за преработена от тях собствена продукция.

Документите, които ще се използват за доказване на добиви за Кампания 2021 трябва да са издадени в периода 1 януари 2021 г.-31 декември 2021 г. Министерството на земеделието, храните и горите и ДФЗ-РА осъществяват контрол на площите по отношение на наличието на заявената култура, както и за спазването на минималните агротехнически мероприятия, позволяващи получаване на добив от площите или за следи от растителни остатъци от заявената култура.

Агротехнически мероприятия представляват съвкупност от технологични операции и дейности, съобразени с биологичните изискванията на вида и сорта, съобразени с района и технологията на отглеждане и включващи спазване на оптимални срокове и норми на сеитба и засаждане, навременно извършване на обработка на почвата в реда и междуредията, торене, напояване, провеждане на растителнозащитни мероприятия за опазване от болести, неприятели и плевели и вписани в дневниците за проведените растителнозащитни мероприятия и торене.

Освен подаването на заявление за подпомагане за Кампания 2021 в периода 1 до 31 декември 2021 г. кандидатите следва да представят и декларация по образец за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация, в съответните областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“-РА, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“. Представените документи ще бъдат изпращани за проверка в НАП.

Земеделските стопани получават завишено плащане на площ за първите до 30 хектара, за които имат право на подпомагане и плащане с по-нисък размер за допустимите за подпомагане площи над 30 ха.

3. СХЕМА ЗА ОБВЪРЗАНО ПОДПОМАГАНЕ ЗА ЗЕЛЕНЧУЦИ (ДОМАТИ, КРАСТАВИЦИ, КОРНИШОНИ И ПАТЛАДЖАН)

Право на подпомагане по схемата имат земеделски стопани на територията на цялата страна, които стопанисват и заявяват за подпомагане по схемата минимум 0,5 ха допустими площи със зеленчуци-полско производство (заедно или поотделно) от следните видове култури: домати, краставици, корнишони, патладжан или картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини, пъпеши, пипер и/или зеленчуци оранжерийно производство – домати, краставици, пипер.

Подпомагане по схемата се получава само за площите от следните видове култури полско производство: домати, краставици, корнишони, патладжан. Площите трябва да бъдат допустими за подпомагане по СЕПП. Минималният размер на парцела трябва да е 0.1 ха. Необходимо е от площите да е получен и реализиран добив от съответната култура. Ще се прави съпоставка на съответствието на вида заявена култура с начина на трайно ползване на физическия блок, в който попада културата на базата на данни в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП).

Подпомагането ще бъде на хектар отглеждан зеленчук на полето, като допустимите площи за доматите и корнишоните са при реализиран на пазара добив 19 000 кг на хектар, за краставици - 20 750 кг на ха и патладжан 18 980 кг на ха.

Кандидатите по схемата, които имат и са заявили площи със сертифицирано биологично производство и/или площи в преход към биологично земеделие, удостоверяват минимални добиви от заявените площи със сертифицирано биологично производство и/или площите в преход към биологично земеделие за съответната култура в размер на 50% от изискваните добиви.

Необходимо е да бъдат представени документи, доказващи реализацията на продукцията от съответните култури.

1. фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство, когато кандидатите са търговци по смисъла на чл. 1 от Търговския закон;

2. документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството, когато кандидатите са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, а в случаите по чл. 9, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица – и с реквизитите по чл. 6, ал. 1, т. 3 от Закона за счетоводството.

Когато кандидатите са търговци и имат обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци, регистрирани по чл. 12 от Закона за храните в Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход, в частта „Обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци“ - Група 2 на БАБХ, могат да представят и документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството за преработена от тях собствена продукция.

Документите, които ще се използват за доказване на добиви за Кампания 2021 трябва да са издадени в периода 1 януари 2021 г.-31 декември 2021 г. Министерството на земеделието, храните и горите и ДФЗ-РА осъществяват контрол на площите по отношение на наличието на заявената култура, както и за спазването на минималните агротехнически мероприятия, позволяващи получаване на добив от площите или за следи от растителни остатъци от заявената култура.

Агротехнически мероприятия представляват съвкупност от технологични операции и дейности, съобразени с биологичните изискванията на вида и сорта, съобразени с района и технологията на отглеждане и включващи спазване на оптимални срокове и норми на сеитба и засаждане, навременно извършване на обработка на почвата в реда и междуредията, торене, напояване, провеждане на растителнозащитни мероприятия за опазване от болести, неприятели и плевели и вписани в дневниците за проведените растителнозащитни мероприятия и торене.

Освен подаването на заявление за подпомагане за Кампания 2021 в периода 1 до 31 декември 2021 г. кандидатите следва да представят и декларация по образец за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация, в съответните областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“-РА, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“. Представените документи ще бъдат изпращани за проверка в НАП.

Земеделските стопани получават завишено плащане на площ за първите до 30 хектара, за които имат право на подпомагане и плащане с по-нисък размер за допустимите за подпомагане площи над 30 ха.

4. СХЕМА ЗА ОБВЪРЗАНО ПОДПОМАГАНЕ ЗА ЗЕЛЕНЧУЦИ (ПИПЕР)

Право на подпомагане по схемата имат земеделски стопани на територията на цялата страна, които стопанисват и заявяват за подпомагане по схемата минимум 0,5 ха допустими площи пипер – полско производство и/или домати, краставици, корнишони, патладжан, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини, пъпеши и/или зеленчуци оранжерийно производство – домати, краставици, пипер. ЗАЩО Е ТОВА ИЛИ, СЛЕД КАТО СХЕМАТА Е САМО ЗА ПИПЕР, В НАРЪЧНИКА НЕ СЕ ОБЯСНЯВА?

Подпомагане по схемата се получава само за площите пипер (полско производство).

Площите трябва да бъдат допустими за подпомагане по СЕПП. Минималният размер на парцела трябва да е 0.1 ха. Необходимо е от площите да е получен и реализиран добив от съответната култура. Ще се прави съпоставка на съответствието на вида заявена култура с начина на трайно ползване на физическия блок, в който попада културата на базата на данни в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП).

Подпомагането е на хектар, като допустимите площи, за които има реализиран на пазара добив от 13 400 кг пипер за ха, или 1 340 кг на дка.

Кандидатите по схемата, които имат и са заявили площи със сертифицирано биологично производство и/или площи в преход към биологично земеделие, удостоверяват минимални добиви от заявените площи със сертифицирано биологично производство и/или площите в преход към биологично земеделие за съответната култура в размер на 50% от изискваните добиви.

Необходимо е да бъдат представени следните документи, доказващи реализацията на продукцията от съответните култури.

1. фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство, когато кандидатите са търговци по смисъла на чл. 1 от Търговския закон;

2. документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството, когато кандидатите са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, а в случаите по чл. 9, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица – и с реквизитите по чл. 6, ал. 1, т. 3 от Закона за счетоводството.

Когато кандидатите са търговци и имат обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци, регистрирани по чл. 12 от Закона за храните в Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход, в частта „Обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци“ - Група 2 на БАБХ, могат да представят и документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството за преработена от тях собствена продукция.

Документите, които ще се използват за доказване на добиви за Кампания 2021 трябва да са издадени в периода 1 януари 2021 г.-31 декември 2021 г. Министерството на земеделието, храните и горите и ДФЗ-РА осъществяват контрол на площите по отношение на наличието на заявената култура, както и за спазването на минималните агротехнически мероприятия, позволяващи получаване на добив от площите или за следи от растителни остатъци от заявената култура.

Агротехнически мероприятия представляват съвкупност от технологични операции и дейности, съобразени с биологичните изискванията на вида и сорта, съобразени с района и технологията на отглеждане и включващи спазване на

оптимални срокове и норми на сеитба и засаждане, навременно извършване на обработка на почвата в реда и междуредията, торене, напояване, провеждане на растителнозащитни мероприятия за опазване от болести, неприятели и плевели и вписани в дневниците за проведените растителнозащитни мероприятия и торене.

Освен подаването на заявление за подпомагане за Кампания 2021 в периода 1 до 31 декември 2021 г. кандидатите следва да представят и декларация по образец за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация, в съответните областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“-РА, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“. Представените документи ще бъдат изпращани за проверка в НАП.

Земеделските стопани получават завишено плащане на площ за първите до 30 хектара, за които имат право на подпомагане и плащане с по-нисък размер за допустимите за подпомагане площи над 30 ха.

5. СХЕМА ЗА ОБВЪРЗАНО ПОДПОМАГАНЕ ЗА ЗЕЛЕНЧУЦИ (КАРТОФИ, ЛУК И ЧЕСЪН)

Право на подпомагане по схемата имат земеделски стопани на територията на цялата страна, които стопанисват и заявяват за подпомагане по схемата минимум 0.5 ха допустими площи (заедно или по отделно) от следните зеленчуци, които са полско производство: картофи, лук, чесън и/или домати, краставици, корнишони, патладжан, пипер, моркови, зеле, дини, пъпеши и/или зеленчуци, които са оранжерийно производство: домати, пипер, краставици.

Подпомагане по схемата се получава само за площите с картофи, лук, чесън (полско производство).

Площите трябва да бъдат допустими за подпомагане по СЕПП. Минималният размер на парцела трябва да е 0.1 ха. Необходимо е от площите да е получен и реализиран добив от съответната култура. Ще се прави съпоставка на съответствието на вида заявена култура с начина на трайно ползване на физическия блок, в който попада културата на базата на данни в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП).

Подпомагането ще бъде на хектар отглеждана култура за допустимите площи, от които е получен следният добив от заявената култура, предназначен за пазара. При картофите този добив от 10 декара е 19 900 кг. За лук - 12 450 кг на ха, чесън -  3 510 кг за ха.

Кандидатите по схемата, които имат и са заявили площи със сертифицирано биологично производство и/или площи в преход към биологично земеделие, удостоверяват минимални добиви от заявените площи със сертифицирано биологично производство и/или площите в преход към биологично земеделие за съответната култура в размер на 50% от изискваните добиви.

Необходимо е да бъдат представени документи, доказващи реализацията на продукцията от съответните култури.

1. фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство, когато кандидатите са търговци по смисъла на чл. 1 от Търговския закон;

2. документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството, когато кандидатите са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, а в случаите по чл. 9, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица – и с реквизитите по чл. 6, ал. 1, т. 3 от Закона за счетоводството.

Когато кандидатите са търговци и имат обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци, регистрирани по чл. 12 от Закона за храните в Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход, в частта „Обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци“ - Група 2 на БАБХ, могат да представят и документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството за преработена от тях собствена продукция.

Документите, които ще се използват за доказване на добиви за Кампания 2021 трябва да са издадени в периода 1 февруари 2021 г.-31 януари 2022 г. Министерството на земеделието, храните и горите и ДФЗ-РА осъществяват контрол на площите по отношение на наличието на заявената култура, както и за спазването на минималните агротехнически мероприятия, позволяващи получаване на добив от площите или за следи от растителни остатъци от заявената култура.

Агротехнически мероприятия представляват съвкупност от технологични операции и дейности, съобразени с биологичните изискванията на вида и сорта, съобразени с района и технологията на отглеждане и включващи спазване на оптимални срокове и норми на сеитба и засаждане, навременно извършване на обработка на почвата в реда и междуредията, торене, напояване, провеждане на растителнозащитни мероприятия за опазване от болести, неприятели и плевели и вписани в дневниците за проведените растителнозащитни мероприятия и торене.

Освен подаването на заявление за подпомагане за Кампания 2021 в периода 1 до 31 януари 2022 г. кандидатите следва да представят и декларация по образец за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация, в съответните областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“-РА, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“. Представените документи ще бъдат изпращани за проверка в НАП.

Земеделските стопани получават завишено плащане на площ за първите до 30 хектара, за които имат право на подпомагане и плащане с по-нисък размер за допустимите за подпомагане площи над 30 ха.

6. СХЕМА ЗА ОБВЪРЗАНО ПОДПОМАГАНЕ ЗА ЗЕЛЕНЧУЦИ (МОРКОВИ, ЗЕЛЕ, ДИНИ И ПЪПЕШИ)

Право на подпомагане по схемата имат земеделски стопани на територията на цялата страна, които стопанисват и заявяват за подпомагане по схемата минимум 0,5 ха допустими площи (заедно или по отделно) от следните зеленчуци, които са полско производство: моркови, зеле, дини, пъпеши. Подпомагане по схемата се получава само за площите с моркови, зеле, дини, пъпеши (полско производство).

Площите трябва да бъдат допустими за подпомагане по СЕПП. Минималният размер на парцела трябва да е 0.1 ха. Необходимо е от площите да е получен и реализиран добив от съответната култура. Ще се прави съпоставка на съответствието на вида заявена култура с начина на трайно ползване на физическия блок, в който попада културата на базата на данни в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП).

Подпомагането ще бъде на хектар отглеждана култура. На подпомагане подлежат допустимите площи, за които има реализиран на пазара добив, както следва – за моркови - 12 430 кг на ха, зеле - 17 460 кг на ха, дини - 24 870 кг на ха и пъпеши - 8 450 кг на ха.

Кандидатите по схемата, които имат и са заявили площи със сертифицирано биологично производство и/или площи в преход към биологично земеделие, удостоверяват минимални добиви от заявените площи със сертифицирано биологично производство и/или площите в преход към биологично земеделие за съответната култура в размер на 50% от изискваните добиви.

Необходимо е да бъдат представени документи, доказващи реализацията на продукцията от съответните култури.

1. фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство, когато кандидатите са търговци по смисъла на чл. 1 от Търговския закон;

2. документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството, когато кандидатите са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, а в случаите по чл. 9, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица – и с реквизитите по чл. 6, ал. 1, т. 3 от Закона за счетоводството.

Когато кандидатите са търговци и имат обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци, регистрирани по чл. 12 от Закона за храните в

Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход, в частта „Обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци“ - Група 2 на БАБХ, могат да представят и документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството за преработена от тях собствена продукция.

Документите, които ще се използват за доказване на добиви за Кампания 2021 трябва да са издадени в периода 1 януари 2021 г.-31 декември 2021 г. Министерството на земеделието, храните и горите и ДФЗ-РА осъществяват контрол на площите по отношение на наличието на заявената култура, както и за спазването на минималните агротехнически мероприятия, позволяващи получаване на добив от площите или за следи от растителни остатъци от заявената култура.

Агротехнически мероприятия представляват съвкупност от технологични операции и дейности, съобразени с биологичните изискванията на вида и сорта, съобразени с района и технологията на отглеждане и включващи спазване на оптимални срокове и норми на сеитба и засаждане, навременно извършване на обработка на почвата в реда и междуредията, торене, напояване, провеждане на растителнозащитни мероприятия за опазване от болести, неприятели и плевели и вписани в дневниците за проведените растителнозащитни мероприятия и торене.

Освен подаването на заявление за подпомагане за Кампания 2021 в периода 1 до 31 декември 2021 г. кандидатите следва да представят и декларация по образец за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация, в съответните областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“-РА, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“. Представените документи ще бъдат изпращани за проверка в НАП.

Земеделските стопани получават завишено плащане на площ за първите до 30 хектара, за които имат право на подпомагане и плащане с по-нисък размер за допустимите за подпомагане площи над 30 ха.

7. СХЕМА ЗА ОБВЪРЗАНО ПОДПОМАГАНЕ ЗА ОРАНЖЕРИЙНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Право на подпомагане по схемата имат земеделски стопани на територията на цялата страна, които стопанисват и заявяват за подпомагане минимум 0.5 ха (заедно или по отделно) от следните зеленчуци (оранжерийно производство): домати, пипер, краставици и/или зеленчуци (полско производство): домати, краставици корнишони, патладжан, пипер, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини, пъпеши.

Подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за оранжерийни зеленчуци се предоставя само за следните видове култури в оранжерии: домати; пипер и краставици.

Площите трябва да бъдат допустими за подпомагане по СЕПП. Минималният размер на парцела трябва да е 0.1 ха. Подпомагането ще бъде на хектар отглеждана култура. Ще се прави съпоставка на съответствието на вида заявена култура с начина на трайно ползване на физическия блок, в който попада културата на базата на данни в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП).

Земеделските стопани получават подпомагане по схемата, ако от заявените площи е получен и реализиран на пазара минимален добив. Размерът на помощта се определя на база допустимите площи, за които има реализиран на пазара среден добив от заявената култура, а именно домати – минимален добив от 72 000 кг от ха и максимален - 170 000 кг от ха. Пипер – минимален добив 45 000 кг от ха и максимален 85 000 кг от ха. Краставици – с минимален добив 81 000 кг от ха и максимален -  250 000 кг от ха.

Кандидатите по схемата, които имат и са заявили площи със сертифицирано биологично производство и/или площи в преход към биологично земеделие, удостоверяват добиви от заявените площи със сертифицирано биологично производство и/или площите в преход към биологично земеделие за съответната култура в размер на 50% от изискваните добиви.

Необходимо е да бъдат представени документи, доказващи реализацията на продукцията от съответните култури. Такива документи са:

1. фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство, когато кандидатите са търговци по смисъла на чл. 1 от Търговския закон;

2. документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството, когато кандидатите са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, а в случаите по чл. 9, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица – и с реквизитите по чл. 6, ал. 1, т. 3 от Закона за счетоводството.

Когато кандидатите са търговци и имат обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци, регистрирани по чл. 12 от Закона за храните в Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход, в частта „Обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци“ - Група 2 на БАБХ, могат да представят и документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството за преработена от тях собствена продукция.

Документите, които ще се използват за доказване на добиви за Кампания 2021 трябва да са издадени в периода 1 януари 2021 г.-31 декември 2021 г. Министерството на земеделието, храните и горите и ДФЗ-РА осъществяват контрол на площите по отношение на наличието на заявената култура, както и за спазването на минималните агротехнически мероприятия, позволяващи получаване на добив от площите или за следи от растителни остатъци от заявената култура. Агротехнически мероприятия представляват съвкупност от технологични операции и дейности, съобразени с биологичните изискванията на вида и сорта, съобразени с района и технологията на отглеждане и включващи спазване на оптимални срокове и норми на сеитба и засаждане, навременно извършване на обработка на почвата в реда и междуредията, торене, напояване, провеждане на растителнозащитни мероприятия за опазване от болести, неприятели и плевели и вписани в дневниците за проведените растителнозащитни мероприятия и торене.

ВАЖНО!

Освен подаването на заявление за подпомагане за Кампания 2021 в периода 1 до 31 декември 2021 г. кандидатите следва да представят и декларация по образец за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация, в съответните областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“-РА, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“. Представените документи ще бъдат изпращани за проверка в НАП.

*При необходимост, България ще се възползва от гъвкавостта, предоставена посредством разпоредбата на чл. 53а от Делегиран Регламент на Комисията (ЕС) №639/2014 г. за прехвърляне на финансови средства между схемите за обвързана подкрепа. При установена необходимост могат да се прехвърлят средства между бюджетите за отделните схеми за обвързана подкрепа

Последните схеми са 1. СХЕМА ЗА ОБВЪРЗАНО ПОДПОМАГАНЕ ЗА ПРОТЕИНОВИ КУЛТУРИ

Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за протеинови култури имат производители на територията на цялата страна, които отглеждат и заявяват за подпомагане минимум 0,5 хектара допустими площи (заедно или по отделно) от следните протеинови култури: фасул (зърно); леща; нахут; грах; фъстъци; соя; бакла; люцерна; еспарзета; фий; детелина; вигна; бурчак; лупина; звездан и/или смески от гореизброените.

Площите трябва да бъдат допустими за подпомагане по СЕПП и минималният размер на парцела да е 0.1 ха.

Кандидатите по схемата за обвързана подкрепа за протеинови култури могат с площите, заети с културите по схемата, едновременно да изпълнят изискването за наличие на екологично насочени площи, в случай, че изискванията са приложими за тяхното стопанство, за да получат и зелено плащане.

2. ПРЕХОДНА НАЦИОНАЛНА ПОМОЩ ЗА ТЮТЮН (НЕОБВЪРЗАНА С ПРОИЗВОДСТВОТО)

Право на подпомагане по схемата за преходна национална помощ за тютюн имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през която и да е година на референтния период 2007-2009 г., който е изкупен и премиран по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия (ЗТТИ).

Допустими за участие в схемата за преходна национална помощ за тютюн са земеделски стопани, които продължават да извършват земеделска дейност и са запознати, че това изискване се приема за изпълнено, когато към момента на подаване на заявлението или на плащането на помощта:

1. са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители (ДВ, бр. 10 от 1999 г.) или в база данни за производителите на тютюн, и/или

2. са собственици на животно, животновъден обект или пчелно семейство, регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на Българската агенция по безопасност на храните, и/или

3. са регистрирали правно основание по чл. 41 от ЗПЗП за най-малко 0.1 ха.

Преходната национална помощ за тютюн се изплаща на килограм въз основа на средногодишното количество изкупен качествен (1-3 класа) тютюн по сортови групи през референтния период съгласно данните за изкупения и премиран тютюн, представени от Фонд „Тютюн“. Когато земеделският стопанин не е отглеждал тютюн през всичките три години от референтния период, помощта се определя въз основа на средногодишното количество изкупен тютюн по сортови групи за годините, през които е отглеждал тютюн.

При подаване на общото заявление кандидатите за подпомагане заявяват участие в схемата без да посочват количеството тютюн, подлежащо на подпомагане и декларират, че продължават да упражняват земеделска дейност по смисъла на Закона за подпомагане на земеделските производители.

3. СХЕМА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНИ ЗА ПАМУК

Право на специално плащане за памук имат земеделските стопани, които са спазили следните правила:

1. имат площи, засети с памук

2. минималната гъстота на посевите е не по-малко от 8000 бр./дка;

3. памукът е произведен на територията на страната.

Културата памук трябва да бъде прибрана до 30 ноември 2021 г.

Земеделските стопани трябва да предоставят:

1. официалните етикети от опаковките на семената използвани за посев – при подаване на заявлението за подпомагане; оригиналите на етикетите остават към екземпляра на заявлението за подпомагане, което се изпраща в съответната областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция

2. сключен договор за изкупуване на произведената от тях продукция от културата памук, а когато са производители и преработватели едновременно, могат да предоставят и складови разписки до 1 декември на годината на кандидатстване в съответната областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“-РА по постоянен адрес на кандидата - физическо лице или адрес на управление на кандидата - юридическо лице или едноличен търговец.

Документите по обвързаната подкрепа за плодове, зеленчуци и по схемата за млади фермери през 2021 г.
50483
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Наръчник за директните плащания – четвърта част
При пашуване за екстензивно поддържане на мерите е редно да следите стадата с GPS
Наръчник Кампания 2023 г. - втора част
Сроковете за косене при екосхемата за тераси, синори и противоерозионни зони
Да си отдъхнем!
Фермерите се сдобиха с наръчник за Кампания 2023
Министерство на земеделието
Наръчникът за директните плащания за 2022 г. е достъпен за фермерите
Наръчник Кампания 2021 г. - четвърта част
Схемите за обвързана подкрепа за овце, кози и биволи плюс държаваната помощ през 2021 г.
Наръчник Кампания 2021 г.
Първите пет схеми за обвързано подпомагане при животните – срокове и документи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини