Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.02.2021 г.

Коварство и любов – достъпността на фосфора за културите

Практика
Коварство и любов – достъпността на фосфора за културите

sinor

Правилното използване и прилагане на фосфатните торове е от основно значение за ефективния контрол на нивата на фосфор в почвата. „Свързан и недостъпен“, така може да се опише най-адекватно едно от основните хранителни вещества за растенията - фосфорът. Независимо от факта, че общата му концентрация в почвата е много висока, културиту рядко получават повече от 15-20% от фосфора, внесен с торовете. В условията на интензивно отглеждане на различни култури почвите са в постоянен недостиг на фосфор.

Управлението на фосфора и ефективността се свеждат до познаването на потребността на всяка култура, свойствата на почвата и вземането на информирани решения относно вида и количествата на използвания тор.

Незаменимият елемент

Фосфорът заедно с азота и калия е един от трите основни макроелемента, необходими на растенията. Той участва в обменните процеси като фотосинтеза и синтеза, както и в разграждането на въглехидратите. Елементът играе ключова роля в много процеси в растенията, но една от основните му функции е да съхранява и да предава енергия. Поради тази динамична връзка с енергията недостатъчните нива на фосфор водят до намалено клетъчно делене и съответно до намален растеж, а в някои случаи и до спиране на растежа.

С увеличаване на недостига листата придобиват пурпурни отенъци. Пурпурното се свързва главно с натрупването на захари, когато на растението липсва енергия за използването и транспортирането им.

Фосфорът е много важен за растежа и развитието на разсада и неговата коренова система, особено в началото на вегетационния период. Кореновата система на младите растения има ограничена способност да извлича фосфора, така че фосфорните торове е желателно да внасят в близост до развиващите се корени.

Всичко започва от почвата

Много важно е да знаем как почвата влияе върху достъпността на фосфора. Той се намира в в почвата в две форми – органична и минерална. Те съществуват в равновесие и се допълват взаимно, но този процес протича много бавно и именно заради това се налага внасянето на допълнителни количества фосфорни торове, които да покрият нуждите на растенията.

Реакции на фосфора в почвата

„Растенията не дъвчат, те пият“ – казват специалистите, а това означава, че минералният тор трябва да бъде разтворен, за да могат растенията да го абсорбират. Тук е важно да добавим, че по-голяма част от фосфора съществува под формата на стабилни химични съединения, а само малка част е постоянно на разположение на растенията и се абсорбира от тях. Когато корените извлекат фосфора от почвения разтвор, количеството, адсорбирано към твърдата фаза се освобождава отново в почвата – така се поддържа равновесието.

За оборския тор

Минералните съединения съдържат различни елементи – в киселите почви фосфорът обикновено реагира с алуминий, желязо и манган, а в алкалните преобладава фиксацията на калций.

Оптималните граници на почвената реакция за максимална достъпност на фосфора са рН 6,0-7,0.

Увеличаване на достъпността

Торенето се препоръчва за увеличаване концентрацията на достъпен за растенията фосфор през целия вегетационен период. Поради неподвижността на фосфора, който обикновено се премества на по-малко от 3 см от мястото на внасяне, лентовата и браздова схеми са отлична стратегия за производителите.

Отрасловите експерти са установили експериментално, че ефективността на усвояване на фосфора е около 20%.

Внасянето на фосфора в непосредствена близост до семената може да увеличи концентрацията почти стократно, което ще даде предимство на растенията, особено когато се засаждат в по-хладна почва.

Важно за ефективността е и времето на внасяне – максимално се усвоява, когато се внася малко преди или по време на сеитба и засаждане на културите.

Активното поглъщане на фосфор е енергоемък процес и условията, затрудняващи кореновата дейност са предимно  преовлажняване, засушаване, ниски температури.

Фосфорът в почвата може да се увеличи, ако водата за поливане е подкислена с фосфорна киселина. Прекомерно високите дози фосфор пречат на усвояването на манган, цинк и желязо.

Специалистите препоръчват и използването на хелатни торови микроелементи при почви, склонни към свързване с фосфора. В хелатно състояние те не образуват неразтворими съединения, което увеличава усвоимия фосфор и микроелементи.

Недостигът на фосфор води до забавен растеж и пурпурен цвят на по-старите листа, забавяне на цъфтежа и развитието на кореновата система. При повечето растения тези симптоми се появяват при концентрация на фосфор в листата под 0,2%.

Коварство и любов – достъпността на фосфора за културите
10601
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Правила за есенно подхранване на овощните култури
Изключително важно за фермерите!
Физиологични заболявания на разсада – симптоми и причини
Как да противодействат родните фермери
Глобалният недостиг на фосфор ще се влоши от ерозията на почвата
Първите 5000 тона са изпратени в началото на юли
ФосАгро ще изнася течен комплексен тор за България и Унгария
Фосфорът и калцият са критично важни за формиране на завръзите при доматите
Практика
Физиологични болести по разсада при недостиг на хранителни вещества
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини