Начало » Новини » Страната
10.02.2021 г.

Кабинетът отпуска близо 9 милиона лева за общинска инфраструктура и за ремонти

Решения на Министерския съвет
Кабинетът отпуска близо 9 милиона лева за общинска инфраструктура и за ремонти

На днешното редовно заседание кабинетът отпусна 8,7 милиона лева за инфраструктурни проекти и ремонти в общините Лесичово, Белово, Смолян, Плевен, Радомир, Мездра, Сливен и Болярово, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Парите се дават за водоснабдяване, канализация, училища, образование, спорт, паркове и то в общини, където кметовете са от целия политически спектър, посочи премиерът Борисов по повод днешните решения.

За община Лесичово се пускат 786 000 лева, с които ще се извърши основен ремонт на улични мрежи на територията на селата Динката и Калугерово. „Имаме голяма нужда от ремонт на инфраструктурата и е ни е добре дошла, защото не е имало сериозен ремонт от години“, заяви пред премиера Борисов кметът на община Лесичово Серьожа Лазаров.

С 1,2 милиона лема се подпомага община Белово, където има нужда от основен ремонт и обновяване на централната градска част на града. Кметът на Белово Костадин Варев изтъкна, че със средствата ще се обнови и преобрази центърът на града и ще се улесни достъпът до автогарата и жп гарата.

Третата подпомогната община от правителството с 285 000 лв. е Смолян, с които ще се извърши ремонт на покрива на сградата на Родопския драматичен театър. „Нашата община е високопланинска и имаме 86 населени места, 486 км е общинската пътна мрежа без улиците на селата и града“, отбеляза кметът на Смолян Николай Мелемов, подчертавайки значението на всяка една финансова подкрепа от страна на правителството.

Общинските проекти по ПРСР

Плевен получава 656 000 лв. за консервация и реставрация на Къща-музей „Цар Освободител Александър II“ и на Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“, както и за ремонт на улица „Генерал Скобелев“ в рамките на заседанието на Министерския съвет. Кметът на града Георг Спартански акцентира, че Плевен е туристически град и разчита на туристическите потоци. „С отпуснатите средства ще реализираме първия етап на проекта за обновяване на инфраструктурата. В момента довършваме и водния цикъл“, уточни Спартански. Кметът изказа благодарност към кабинета, тъй като миналата година бе прехвърлена част от природен парк „Кайлъка” на общината и бяха осигурени средства за поддържането, което гражданите оценяват.

По бюджета на община Радомир ще бъдат преведени 1 568 000 лв. за реконструкция, оборудване и обзавеждане на многофункционална спортна зала в града. „Преди 15 години новопостроената спортна зала беше разрушена, оттогава сме без спортна зала“, посочи кметът на Радомир Пламен Алексиев. Той изтъкна, че волейболът е с традиции в Радомир, а с една реконструирана спортна зала ще се даде възможност за провеждането на сериозни спортни мероприятия в града.

За община Мездра правителството отпусна 1 606 000 лв., с които ще се извърши ремонт и реконструкция на водопроводи и улици в населените места на общината. Кметът на Мездра Иван Аспарухов подчерта, че чрез Оперативната програма „Региони в растеж“ бе подобрена инфраструктурата в общината. „Сега ще се подобри водоснабдяването“, каза Аспарухов и добави, че в същото време се работи за подобряване на състоянието на населените места по периферията на общината. „Средствата към Северозапада потекоха. Усилено се работи и по пътя Ботевград-Мездра“, допълни кметът Аспарухов.

За община Болярово бяха отпуснати 816 600 лв. за реконструкция на улица „Младежка“ в града. „Тази помощ е за улица, където живеят млади хора - 50 семейства. Това е изключително голяма помощ“, подчерта кметът на Болярово Христо Христов. Той изтъкна, че за развитието на района от ключово значение е и направената реконструкция на компресорната станция „Странджа“, където много хора намират работа.

С 1 785 000 лв. е подпомогната община Сливен за изграждане на две допълнителни училищни сгради за Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ и Профилираната гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“. Премиерът Борисов подчерта, че в центъра на града се намират трите най-големи училища и в центъра се изгражда физкултурен салон за едно от тях и затова днес се отпускат средства, за да разполагат и другите две училища с физкултурни салони.

Кабинетът е грасувал и 600 000 лв. за доизграждане на манастирския комплекс „Света Троица“ в местността Кръстова гора.

Кабинетът отпуска близо 9 милиона лева за общинска инфраструктура и за ремонти
5183
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Свързани материали
Виж
ДФЗ плати 4,2 млн. лева за нови инвестиции по Програмата за морско дело и рибарство
Eдин проект не е допуснат на следващ етап, а два проекта са оттеглени от кандидатите
90 проектни предложения минават на следващ етап за оценка по подмярка 7.2
Решения на Министерския съвет
Кабинетът отпусна нови 23 млн. лева за общинските проекти
Решения на Министерския съвет
След анализ ще се тръгне към финансова децентрализация на общините
Фонд „Земеделие”
Нови 36 проекта за улиците в селата са одобрени по ПРСР
Отчет на министъра пред общините
Законовите промени за Стратегическия план са готови за парламента
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини