Начало » Новини » Света
06.02.2021 г.

Храните в света поскъпнаха рязко през януари

Захарта и зърното играят основна роля за повишаването на цените
Храните в света поскъпнаха рязко през януари

През януари цените на хранителните продукти, търгувани на международните борси, продължиха да се повишават за 8-ми пореден месец, достигайки най-високата си стойност от юли 2014 година, обявиха от Организацията за земеделие и прехрана. Индексът на цените на храните, изчисляван от експерти на агенцията към ООН и отразяващ месечните промени в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, нарасна със 4,3% спрямо декември до 113,3 пункта. Продължаващото повишаване на индекса е следствие от значителния ръст на поиндекса за захарта, зърнените култури и растителните масла, докато месните и млечните продукти поскъпнаха доста по-слабо.

Подиндексът за цените на зърнените култури отчете ръст от 7,1% спрямо декември до 124,2 пункта, повишавайки се за 7-ми пореден месец. Най-голям принос за по-високата стойност на подинекса е на царевицата, която поскъпна на международните пазари със 11,2% спрямо декември, като цените вече са с цели 42,3% над нивото им от януари 2020 г. Причината е в намалялото предлагане на зърнената култура на международните пазари заради по-слабата от очакваната доскоро реколта в САЩ и запасите там, както и мащабните покупки от Китай. Притесненията за относително сухото време в Южна Америка и временното блокиране на износа на царевица от Алжентина само подкрепиха това развитие, вдигайки цените до най-високото им ниво от средата на 2013 г. Покрай поскъпването на останалите зърнени култури цените и на ечемика през януари се повишиха, този път с 6,9% на месечна база. Пшеницата пък поскъпна с 6,8% покрай царевицата и на фона на очакваното свиване на износа от Русия заради въвеждането на квота и увеличаване на митото при доставките за чужбина. При ориза стабилното търсене от азиатските и африканските вносители заедно с ограничените доставки от Тайланд и Виетнам доведоха до известно поскъпване през януари. Цените на соргото обаче останаха стабилни.

Усреднената стойност на подиндекса за цените на растителните масла се повиши с 5,8% през януари на месечна база до 138,8 пункта, достигайки най-високото си ниво от май 2012 г. Ръстът на подиндекса за осми пореден месец дойде от поскъпването на палмовото, соевото и слънчогледовото масло. Котировките на палмовото масло стигнаха най-високото си ниво от 8 години и половина, след като производството в Индонезия и Малайзия остана под очакванията заради прекомерните валежи в двете страни и недостига на работна ръка в Малайзия, традиционно осигурявана от имигранти.За 8-ми месец поред поскъпва соевото масло заради свитото предлагане на международните пазари и продължителната стачка в Аржентина. При олиото повишаването на цените се дължи на запазващия се недостиг на международните пазари заради резкия спад на реколтата от слънчоглед през настоящия сезон у основни страни-производителки, най-вече от Черноморския регион.

При млечните продукти подиндексът нарасна с 1,6% през януари спрямо декември до 111 пункта, повишавайки се също за 8-ми пореден месец, като стойността му вече е с 6,9% над тази от януари 2020 г. Значителните покупки от Китай на масло и пълномаслено сухо мляко заради предстоящите новогодишни празници там на фона на свиването на износа от Нова Зеландия доведоха до поскъпването на двата продукта. При сухото обезмаслено мляко повишаването на цените се дължи на силния натиск от търсенето за внос в спотовата търговия и свиването на производството в Западна Европа. За разлика от изброените досега млечни продукти обаче цените на сирената се понижиха, оставайки под достигнатия максимум през декември заради ограничените продажби на европейския пазар на фона на увеличаването на запасите в САЩ.

През януари подиндексът за месните продукти регистрира ръст от 1% спрямо декември до 96 пункта, повишавайки се за четвърти пореден месец. Стойността му обаче все още е със 7,3% под тази от януари 2020 г. Всички групи меса в подиндекса поскъпнаха и най-вече птичето, особено произведеното в Бразилия, подпомогнато от силното търсене за внос, докато огнищата на птичи грип ограничаваха износа му от европейските държави и основни производителки в Азия. Същевременно въпреки значителните покупки от Китай в навечерието на тамошната Нова година котировките на говеждото и свинското месо на международните пазари отчетоха минимален ръст, тъй като предлагането им се оказа достатъчно за задоволяване на търсенето. Цените на овчето месо нарастват за 4-ти пореден месец заради ограничения износ от Австралия и нова Зеландия и силното търсене от Китай.

Подиндексът за цената на захарта през януари скочи с цели 8,1% на месечна база до 94,2 пункта, достигайки най-високото си ниво от май 2017 г. Поскъпването се дължи най-вече на опасенията за световните запаси през настоящия сезон след влошаването на перспективите за реколтата в Европейския съюз, Русия и Тайланд, както и по-сухото от обичайното време в Южна Америка. Цените бяха подкрепени и от скорошното поскъпване на суровия петрол и стабилизирането на бразилския реал спрямо щатския долар, което обикновено оказва влияние върху доставките от Бразилия – най-големия износител на захар в света. Допълнителна подкрепа на цените оказа и запазващото се стабилно търсене на захар от вносителите.

Храните в света поскъпнаха рязко през януари
8852
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини