Начало » Новини » Коментари
21.01.2021 г.

Огромен ръст на СПО-то при гледане на царевица за силаж и спад при пипера и доматите

Проектът за следващия програмен период 2023-2027 г.
Огромен ръст на СПО-то при гледане на царевица за силаж и спад при пипера и доматите

sinor

Преди шест години, преди началото на програмния период 2014-2020 година, Европейската комисия въведе нова мерна единица за изчисляване на икономическия размер на земеделските стопанства, наречена „стандартен производствен обем“ (СПО), която отразява средната парична стойност на селскостопанската продукция при цена на производител.

Важно е да отбележим, че СПО не включва директните плащания, данъкът върху добавената стойност и другите данъци, а се изчислява въз основа на средните цени за земеделската или животинска продукция – на годишна база или за определен период. През програмния период 2014-2020 стопанствата бяха разделени на две групи - със СПО от 2000 до 7 999 евро и със СПО над 8 000 евро. Целта за това разделение беше по-малките стопанства да кандидатстват при облекчени условия и при гарантирани бюджети по новата Програма за развитие на селските райони.

През 2015 година размерът на производствения обем беше коригиран. А за следващия програмен период министерството на земеделието предвижда нови промени в СПО, които бяха обсъдени с бранша на 11 януари тази година. Малко след това на страницата на министерството беше публикуван проект на таблица с поредните корекции в СПО, където точно при зеленчуците имаме сериозен спад в СПО, затова и хора от бранша поискаха от администрацията да обясни новата методика, по която ще бъде преизчислен СПО за периода 2023-2027 г. Това изискване е свързано и с начина на подпомагане в зависимост от СПО-то на стопанствата, което според някои фермери би ощетило сериозно малките и средни стопанства.

Според новия списък СПО на почти всички зърнени, маслодайни, технически и етерично-маслени култури е завишен през новия период, докато при зеленчуците имаме намаление, което означава спад в разходите за тяхното производство.

Производителите на мека пшеница и на лимец например в бъдеще ще имат СПО от 145 единици, при 114 единици по старото изчисление. Увеличение имаме и при царевицата за зърно, където СПО се повишава от 145 на 180 единици за декар, но най-сериозно е увеличението при царевицата за силаж, където СПО скача от 108 на 234 единици, или увеличението е със 126 единици. Въпросът е защо при почти еднакви куртури – като царевица за зърно и за силаж, разминаването е толкова голямо.

В новата таблица с голямо завишение е и производството на фъстъци – от 139 стар СПО новите стойности стават 454. Още по-серизно е увеличението при валерианата и при розата. Старата стойност за СПО при маслодайно-етеричната култура валериана  е 68, докато новата скача до 1 065, или увеличението е с 996 единици. При розата старият СПО е 462, а новият 998. Огромен ръст в СПО се наблюдава още при ментата, кориандъра и др. етерични култури.

Каква е методиката за новия СПО, питат фермери

На този фон намалението при зеленчуците е доста необяснимо. Така например производственият обем за декар домати на открито се намалява с цели 175 единици, а СПО при оранжерийните домати - с цели 482 единици.

От зеленчуците увеличение имаме само при оранжерийните краставици и пипера на открито – новият СПО при краставиците се вдига с 3 759 единици, а за пипера – старият СПО е бил 948, а новото предложение е за 1 373 СПО.

При таблицата за плодовете спад в СПО имаме почти при всички плодове – череши (1 403 нов СПО), вишни (1 403), кайсии (1 402), праскови (997) и сливи (529). По-висок е СПО единствено при ябълките (1 509) и крушите (1 280), дините (1 003) и пъпешите (1 061).

За първи път в списъка със СПО се добавят още пет земеделски дейности – пасища и мери 37 СПО, коноп за семена за фураж  37, фуражни зеленчуци 94, арония  - 319 СПО за декар, женски телета и малчета между 1 и 2 години – 427 СПО за брой.

Ето промените в СПО и при отглеждането на животните. Увеличение имаме при отглеждането и на млечни, и на месни породи крави. При млечните новият СПО е 2 500, като увеличението е 424 единици, а при месодайните е 947, като ръстът на СПО е с 561 единици. Ръст на СПО има и при телетата и малчетата.

При овцете и козите също имаме по-висок СПО – съответно до 158 при овцете и 198 – при козите. При свинете-майки новията СПО е повишен на 1 988 единици, при прасенцата – 571, при кокошките-носачки – 31 и др. По-нисък е СПО за пуйките 101, щраусите 732 и патиците 50. При зайкините също има намаление – новият СПО е 225. СПО при отглеждането на коне също пада от 490 на 166.

Пчеларите също са с по-нисък СПО. По старата таблица за едно пчелно семейство СПО се изчисляваше на 125, а по новата таблица обемът е 117.

Огромен ръст на СПО-то при гледане на царевица за силаж и спад при пипера и доматите
23172
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
Позиция
Аграрната камара твърдо стои зад промените в закона за земята
Въпросителна около това дали проектът ще се одобри и в пленарна зала
Земеделската комисия единодушно прие на първо четене промените в закона за земята
Предстоящо
На 13 март се открива единственото изложение за мебели в България
Промените в закона за земята минават по бързата процедура
До 10 хил. лева ще бъде глобата за шефове на комисии, отдали пасища на фиктивни животновъди
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини