Начало » Пазари » Зърно
12.01.2021 г.

Черноморската пшеница продължава да поскъпва и постави рекорд в Украйна

При относително стабилни цени на международните борси
Черноморската пшеница продължава да поскъпва и постави рекорд в Украйна

Повишаването на цената за износ на пшеницата в пристанищата на Украйна продължава от средата на декември, като вече надхвърли досегашните рекордни стойности, сочат данни на електронното издание АПК-Информ. „За стремителното поскъпване на пшеницата съдейства силното търсене от страна на вносителите, очакваното отслабване на конкуренцията на ключови пазари на реализация на фона на въведената от правителството на Руската федерация такса върху износа и квота за посочената култура, както и неясните перспективи за реколтата от пшеница в САЩ и прогнозираните студове в Черноморския регион, което при липса на снежна покривка може да нанесе щети на посевите с есенници, особено на късно засетите. Освен това приближаването на изнасяните количества пшеница от Украйна към максималното количество за износ, съгласувано с меморандум между правителството и търговците, и сдържането на продажбите от страна на фермерите не позволява на търговците да сключват сделки за доставката на големи партиди, особено за по-дългосрочен период”, коментира положението директорът на отдела за местните пазари в изданието Анна Танская.

Под влиянието на посочените фактори цената на търсене от търговците на пшеница 2-ри клас и на фураж в дълбоководните пристанище на Украйна от средата на декември досега се е повишила със 600-750 гривни (21,2-26,5 долара по текущия курс – бел. ред.) за тон (между 7,6 и 9%), като към 11 януари достигнаха 8450-8800 гривни (298,60-310,95 долара) за тон за пшеницата 2-ри клас и 8350-8650 гривни (295,05-305,65 долара) за тон при фуражната, надхвърляйки досегашните рекордни стойности.

Цената на пшеницата се повиши и през продължителния празничен период в Русия, тъй като от 15 февруари влиза в сила такса върху износа и квота за количествата, съобщи „Ройтерс”. По данни на руския институт за конюнктурата на селскостопанския пазар ИКАР цената на пшеницата FOB с 12,5% протеин с доставка от пристанището Новоросийск за края на януари и началото на февруари се е повишила в края на миналата седмица до 275 долара за тон от 262 долара за тон на 25 декември. „Вина за това имат и руската такса върху износа, и поскъпването на царевицата и соята”, заяви директорът на аналитичния център Дмитрий Ръйлко. В края на 2020 г. правителството на Русия реши да наложи такса върху износа на пшеница от кредата на февруари до края на юни тази година, като въведе и квота от 17,5 млн. тона.

По данни на компанията Refinitiv (бившият отдел за финанси и прогнози на „Ройтерс”, в който агенцията запази миноритарен дял), цената се е повишила до 275 долара за тон на 6 януари от 257 долара за тон на 30 декември.

До поскъпването на пшеницата в Русия и Украйна се стигна в момент, когато цената на зърнената култура на международните борси бе относително стабилна и дори отчете лек спад. Цената на соята обаче е на най-високото си ниво от 6 години и половина, а тази на царевицата също е около многогодишен максимум.

Черноморската пшеница продължава да поскъпва и постави рекорд в Украйна
12044
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини