Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.01.2021 г.

Колко корена домати да посадим в оранжерията за високи добиви

Важно за фермерите!
Колко корена домати да посадим в оранжерията за високи добиви

sinor

Много производители на оранжерийни домати се вълнуват от въпроса какъв брой растения да бъдат засадени, така че реколтата да бъде богата, обслужването лесно, да няма застояване на влага, провокираща гниене или други заболявания. Съвременните сортове и хибриди позволяват да намалим количеството растения, без да намаляваме обема на реколтата. И тук е важно да подходим аналитично и задълбочено, а не „на око“. Компетентната организация на пространството ще улесни значително грижите.

Ставките за стандартния производствен обем при зеленчуци и плодове през следващия период

Ето и особеностите, които трябва да имате предвид за засаждане на оптимален брой корени на площта, с която разполагате. Плътността на засаждане на индетерминантните сортове домати, които обикновено се засаждат в оранжериите, за да запълнят максимално целия използваем обем, е 2,2-2,5 растения на 1 квадратен метър (схема на засаждане 60 х 70см). При размер на оранжерията 2,5 на 3 м могат да се засадат 19 корена ((2,5 х 3) х 2,5 = 18,75.

От получената стойност се изважда площта на средния проход, който е възможно да не стига до край – да се запази малко полезен обем в дъното на оранжерията, когато има един вход. Между лехите трябва да  се осигурят достатъчно широки проходи за удобно движение, но  същевременно да могат да се достигат крайните растения.

Приемаме, че ширината на централната пътека е 0,6 м, и тогава се получават следните оптимални стойности за броя на растенията:

при оранжерия с размери 2,5 на 3 м – до 14 индетерминантни или 28 детерминантни;

– при 3 на 4 м – до 24 индетерминантни или 48 детерминантни;

– при 3 на 6 м – до 36 индетерминантни или 72 детерминантни;

– при 3 на 8 м – до 48 индетерминантни или 96 детерминантни.Разбираемо е защо детерминантните сортове могат да се засаждат значително по-плътно. Оптималната схема за тях е 50 х 40 см. Растенията на тези сортове не уплътняват целия обем по вертикалата и затова може да се засадят два пъти повече    на същата площ.

Приемаме, че оранжерията е 3 на 4 м, разделена от централна пътека, широка 60 см на 2 равни части. От двете страни имаме правоъгълници с широчина 1,2 м и площ 4,8 квадратни метра.

От едната страна можем да засадим 2 реда индетерминантен сорт по схема 60 х 67 см (общо 12 растения), а от другата страна 2 реда детерминантен сорт – 24 растения по схема 60 х 33. При по-голяма широчина се правят две пътеки и се засаждат на три лехи.

Какво е важно да се спазва?

1. В зависимост от размерите на оранжерията и сортовите особености на доматите могат да се променят схемите на засаждане.

2. В два съседни реда е добре растенията да се засаждат шахматно.

3. Широчината на пътеките е 60-80 см.

4. На малки пространства е по-изгодно да се засаждат домати с различни характеристики – комбиниране на светлолюбиви с устойчиви на леко засенчване, а сортовете със слаба устойчивост на температурни промени се разполагат по-близо до страничните стени, защитени от теченията.

5. Допуска се засаждането на две растения в една посадъчна ямка, но само при отлично подготвена почва и хранителна среда. Отнася се за всички сортове и се прави в случаите, когато имаме по-голям брой качествен разсад. Формирането в този случай се извършва само в едно стъбло, а всички колтуци и излишни листа под плодната китка се отстраняват своевременно.

Колко корена домати да посадим в оранжерията за високи добиви
140514
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Практика
Ето какво е важно след засаждането на пипера!
Практика
Използване на междуредията в лозето
Практика
Ето как можем да предотвратим стрелкуването на лука!
Практика
Какво можем да садим и сеем в замръзнала почва
Полезно за градинарите
Какво категорично не трябва да правим в градината?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини