Начало » Хоби земеделие » Цветарство
08.01.2021 г.

Слънчевото цвете калифорнийски мак (Ешолция)

Красоти в градината
Слънчевото цвете калифорнийски мак (Ешолция)

sinor

Ешолцията, или калифорнийският мак, е непретенциозно цвете, което обича много слънце, пропусклива песъчлива и суха почва. Наричат я „дъщерята на вятъра“, защото цветовете й се полюшват леко при най-слабия полъх – като нежни пеперуди на фона на сиво-зеленикавите листа. Цъфти много обилно от май до октомври. Окраската на цветовете е от бяло, жълто, оранжево, розово до лилаво-червено. Има и пъстри видове – жълто и оранжево, червено и бяло и др.

Ешолцията е символ на Калифорния и затова е станала популярна с това си име. В родината си – Америка се отглежда като многогодишно студоустойчиво растение с височина 35-40 см, но у нас може да презимува само при мека зима в някои части на Южна България. Отглежда се предимно като едногодишно.

Калифорнийският мак не понася прекомерна влага, кисели почви и пресни органични торове. Не понася и пресаждане. Цветовете са отворени само при ясно време. В облачни дни и надвечер се затварят.

Цветето е гъсторазклонено и образува компактни или стелещи се храсти с чашеобразни единични цветове, 5-8 см в диаметър и красиви сиво-зелени фино разсечени листа. Блестящи от восъчния налеп, ажурните листа на ешолцията наподобяват тези на пелина и народното и название е „пелин“, но двете растения са от различни семейства.

Калифорнийският мак се сее в ранна пролет – март или началото на април на постоянно място, защото е от растенията, които при никакви условия не понасят пресаждане. При пролетен посев е добре семената да се държат на хладно място (може и в хладилник).

Възможен е и предзимен посев – сее се в края на октомври или ноември. Семената се засяват гнездово на разстояние 15-20 см едно от друго и дълбочина 0,5 см. Поникват при температура 16-18 градуса по Целзий. Растенията оцеляват при отрицателни температури от минус 5-6 градуса.

Предзимният посев дава възможност цъфтежът да насъпи по-рано и е много по-обилен, защото растенията се разрастват бързо.

Ешолцията започва да цъфти 35-40 дни след засяване на семената. За да има постоянно цветове може да се сеят до края на юни.

Семената на ешолцията са дребни, сферични, а плодовете –  капсулирани заострени шушулки, които при пълно съзряване се отварят. Това дава възможност за пълноценен самосев и отглеждане на едно място в продължение на много години.

Слънчевото цвете калифорнийски мак (Ешолция)
72377
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
По старата ПРСР
Прокуратурата разби група за точене на евросредства с проекти на млади фермери
Грешките може да доведат до продукт, нямащ нищо общо с биохумуса и в крайна сметка да не се постигне ефект от използването му
Pезултатите от използването на тор от червени калифорнийски червеи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини