Начало » Пазари » Животинска продукция
01.01.2021 г.

Свинското поскъпна на международните пазари през третото тримесечие

Благодарение основно на ЕС и донякъде на Канада
Свинското поскъпна на международните пазари през третото тримесечие

През третото тримесечие на 2020 г. цените на свинското месо на международните борси започнаха да се повишават, след като спадаха през първата половина на годината, става ясно от средните цени за износ от големите производствени региони, съобщи електронното издание The Pig Site. От 2,59 долара за килограм през юли свинското поскъпна до 2,71 долара за килограм през септември. Това е и най-високата месечна цена от април , при това отново е надхвърлено средното 5-годишно ниво за този период от годината, макар да остава под рекордно високите стойности от 2019 г.

Цените на прасетата в Русия падат до производствените разходи

Степента на увеличение на цените за износ на свинското през третото тримесечие се различава доста в 4-те основни производствени региона (САЩ, Бразилия, Канада и Европейският съюз). Най-високи са били цените за износ от ЕС – средно 2,99 долара за килограм през септември и увеличение от 3% спрямо юли. Това обаче е в рязък контраст със случващото се при изкупните цени от производител в общността, които са се понижили с 10% в рамките на тримесечния период. Няколко бяха затрудненията пред осигуряването на продукция за износ от ЕС през посочения период, които явно са подкрепили цените. Част от кланиците не можеха да изнасят за Китай, след като сред персонала бе открито заразяване с коронавирус, което доведе до възможността останалите да повишат цените. Освен това Германия откри африканска чума по свинете в глигани на нейна територия в средата на септември, а поскъпването на еврото спрямо долара също допринесе за повишаването на цените за износ. От друга страна ограничаването на възможностите за клане на животните доведе до задържането им във фермите у ключови производители, което ги накара да понижават изкупните цени на свинете.

В САЩ цените за износ на свинското регистрираха доста по-слаби колебания през третото тримесечие, достигайки само 2,42 долара за килограм през септември – едва с 2% над нивото от юли. Това обаче увеличи конкурентоспособността на произведеното в САЩ свинско спрямо европейското в сравнение с второто тримесечие.

Износът на свинско от Бразилия бе най-евтин сред основните производителки при едва 2,31 долара за килограм през септември, макар че увеличението спрямо юли, когато цената бе средно 2,12 долара за килограм, е значително.

Цените в Канада също се повишиха рязко през тримесечието, достигайки 2,55 долара за килограм през септември, докато през юли бяха с 6% по-ниски.

Като цяло силното търсене за внос от страна на Китай при намалелите затруднения в снабдяването от основните износители доведе до увеличаване на цените на свинското на международните пазари. Това може да се окаже валидно и за цените до края на 2020 г., когато бъдат публикувани данните. То обаче не означава задължително, че повишението ще достигне и изкупните цени от поризводител, ако излишъците на пазара не открият външно търсене. Особено характерно може да се окаже това развитие за пазара в ЕС, тъй като наложената забрана за внос на свинско от Германия в Китай остава в сила. 

Свинското поскъпна на международните пазари през третото тримесечие
18805
 

Последни материали
Виж
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
Свързани материали
Виж
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Забавяне на производството
Глобалният пазар на свинско месо под натиск – Rabobank
Вносът продължава да намалява, при това на все по-ниски цени
Китай увеличи производството на свинско и сви поголовието
Цената нараства двойно и тройно от производител до купувач
Само 35 на сто от продаваното свинско у нас е родно производство
Малък марж kd печалбите
Ниски печалби в свиневъдния сектор заради свитото потребление на месо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини