Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Техники за ускоряване на плододаването при круши и ябълки

Синор.БГ / 29.12.2020 г.
Техники за ускоряване на плододаването при круши и ябълки

В овощарството се използват различни практики за ускоряване на плододаването. Това е възможно най-вече при ябълките и крушите. Управлението на процеса се постига със специфични операции, но зависи също от други фактори – биологичните особености на вида, подложките, на които са присадени, а също и сортовите особености.

Методи за ускоряване на плододаването

Познати са различни овощарски практики, които позволяват на нетърпеливите производители да опитат плодовете на своя труд по-рано. Правилната резитба и формиране също допринасят за ускорявне на плододаването.

Кислородната вода – фунгицид, бактерицид, източник на кислород

Използването на слабо растящи подложки при круши и ябълки е важен фактор. Това е особеност на тези видове овощни дървета, които поради слабо растящата подложка формират много рано цветни пъпки и често дават плод на втората година след засаждане.

Кафявата мраморна миризливка е истинско бедствие за земеделците

Важен елемент за по-бързо встъпване в плододаване е минималната резитба на младите дръвчета – не се допуска съкращаване на едногодишния прираст и полускелетните клони.

Промяна на наклона на по-силните леторасли и клонки

Тази техника е основна в арсенала на овощарите и чрез нея се регулира растежа и плододаването на дървото. С увеличаване на наклона растежът на клона се забавя, пробуждането на цветните пъпки се увеличава, броят и мястото на растеж на силните клони се променя. Наклонът на силно растящите клони до пложение, близко до хоризонтално ги превръща в полускелетни и допринася за по-бързо навлизане в процес на плододаване. Това може да се постигне по различен начин: използване на разпонки, прикрепване към по-ниски клони или ствола, колчета, забити под короната и др.

Деформация на клоните чрез огъване (превиване)

Клоните се огъват в основата, където пъпките не са добре оформени, а най-добре на границата на годишния прираст. По този начин сокодвижението се забавя и връхните пъпки се поставят в неблагоприятно положение. В резултат на преразпределението на хранителните вещества ш короната на дървото се стимулира образуване на плодни пъпки и ускоряване на плододаването.

Най-благоприятното време за превиване е лятото, когато растежът на летораслите е завършил, а клоните са най-еластични и лесни за огъване.

Техниката е приложима и за летораслите от предходната година, но в края на зимата и началото на пролетта.

Превиването е най-успешно при плоско формиране на короната и дава отлични резултати.

Пензиране

Пензирането е добре позната овощарска практика, прилагана при силно растящи леторасли. Това е „зелена“ операция, при която се отстранява растежния връх, заедно с 2-4 недоразвити листа. При ограничаване на нарастването по дължина започва процес на преразпределяне на хранителните вещества. Така една част от пъпките, заложени като листни се трансформират в плодни, а резултатът е ускоряване на плододаването.

Пензирането се прилага предимно при костилковите, но при крушите и ябълките също дава задоволителни резултати.

Известни са и други практики за ускоряване на плододаването:

– пристягане на ствола, което се прави в началото на вегетацията;

– отстраняване на част от кората около пъпките и летораслите, с което се ускорява не само растежа, но се увеличава значително количеството на цветните пъпки;

– отстраняване на кората в основата на клоните, като оптималното време за това е 10-14 дни след цъфтежа.

Техники за ускоряване на плододаването при круши и ябълки
90955
 

Последни материали
Виж
Бюджета по помощта е 2 млн. лв.
Стартира прием по de minimis за компенсиране на фермерите от зоните с шарка по овцете и козите
Фондът отговори
Защо ДФЗ насочва бенефициери по ПРСР да теглят кредит от една банка?
Инвестиции в земеделски стопанства от СПРЗСР
Новите интервенции аналог на подмярка 4.1. ще стартират през ноември
Напоителни системи ще е без инвестиции с държавни пари
Инвестиционни проекти на министерствата няма да се финансират от държавата през 2026 г.
Цената се понижи спрямо предишния въпреки участието само на 3 компании
Йордания пак закупи на търг едва половината от планирания фуражен ечемик
Защо патладжаните имат горчив вкус?
Свързани материали
Виж
Средната цена обаче продължава да се повишава за пореден сезон
Износът на ябълки от Украйна се срина с близо две трети
Увеличава се производството на домати, моркови, лук и круши в ЕС
Реколтата от сливи и джанка е на средно ниво от 44 500 тона
Очаква се реколтата от ябълки в Германия да надхвърли 1 милион тона
Севернокорейски ябълки се появиха по рафтовете на руските супермаркети
Предпочитанията на потребителите към сезонните плодове задържа цените високи
Ябълките от новата реколта в Украйна са тройно по-скъпи спрямо миналия сезон
Мнението на бранша
Марк Цеков: Само в Хасковско и Пловдивско ябълките отчасти ще оцелеят
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини