Начало » Новини » Страната
20.12.2020 г.

Над 90 на сто от едролистните сортове тютюн вече са изкупени

При сорт Басми предлаганите цени не удовлетворяват производителите
Над 90 на сто от едролистните сортове тютюн вече са изкупени

Над 90% от тютюна от едролистната сортова група “Бърлей” вече е изкупен, като са реализирани 510 тона от произведените около 565 тона, става ясно от съобщение, публикувано на официалния уебсайт на Национална асоциация на тютюнопроизводителите - 2010. При това изплащането към стопаните се извършва в законовият срок от 30 дни след продажбата. Средната изкупна цена варира между 3,25 и 3,40 лева за килограм, затвърждавайки параметрите от предходният стопански цикъл на 2019 г. При втората едролистна сортова група “Виржиния” изкупеният тютюн възлиза на 92%, или 1332 т от произведените 1448 т. Средните изкупни цени са 4,30-4,45 лв./кг.

От дребнолистната сортова група ориенталски тютюн “Каба Кулак” до момента са изкупени 84%, равняващи се на 180 т от произведените 215 т. Средните изкупни цени са 5,65-6,05 лв./кг.

При втората ориенталска сортова група дребнолистен тютюн “Басми” ситуацията е по-специфична. С началото на изкупната кампания се появиха индикации за по-ниски изкупни средни цени в сравнение с реколта 2019, което внесе смут сред тютюнопроизводителите и към браншовите организации в сектора заваляха сигнали и обаждания. Оказа се, че търговските дружества, с които стопаните имат предварително сключени договори, предлагат по-ниска с около 1 лев от миналогодишната цена за тютюна. Поради въздържане и отказ от страна на земеделците да продават суровината си при тези условия не е ясно колко от произведените 4530 т. са реализирани досега. Предстои развръзка по казуса, отбелязват от НАТ-2010.

Ръководството на НАТ-2010 напомня на тютюнопроизводителите, че като всички останали сфери и браншове и сектор “тютюн” се развива в условия на пазарна икономика, които са динамично развиващи се и конюнктурно обвързани. Сега и за в бъдеще за производителите, отглеждащи тютюн, е препоръчително да сключват двустранни договори с проверени и надеждни търговски оператори, да следят за адекватно окачествяване и навременно изплащане на тютюневата суровина.Съгласно Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия задължително е реализацията на продукцията да се извършва регламентирано чрез предавателно-приемателни протоколи или фактури, както и ежегодното вписване в регистъра на тютюнопроизводителите.

Очаква се тютюнът от четирите сортови групи в общ производствен обем 6753 т да бъде изкупен на 100 % до края на януари 2021 г, когато ще станат ясни напълно крайните данни за количества и средни изкупни цени.

Екипи на НАТ-2010 са обходили голяма част от тютюнопроизводителните райони на България, за да установят как върви кампанията. Заради пандемията от коронавирус и ограничителните противоепидемични мерки в няколко области на страната ръководството на асоциацията организира видеоконферентна връзка с общинските координатори на браншовата структура за доизясняване на ситуацията по изкупуване на продукцията в национален мащаб.

Над 90 на сто от едролистните сортове тютюн вече са изкупени
8121
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
До 30 април 2024 г. тютюнопроизводителите могат да се регистрират в публичния регистър
ДФЗ
Преведени са 70 млн. лева преходна помощ за тютюнопроизводителите
Вижте ставките за тютюн по Националната преходна помощ за кампания 2023 г.
Одобрени са ставките по сортови групи
Тютюнопроизводителите ще получат 71 млн. лв. преходна помощ за кампания 2023 г.
Минималният осигурителен доход за земделски стопани и тютюнопроизводители става 933 лева
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини