Начало » Новини » Страната
18.12.2020 г.

Дребните фермери да могат да кандидатстват всяка година, се предлага в новата ОСП 2021-2027г.

Пето заседание на ТРГ
Дребните фермери да могат да кандидатстват всяка година, се предлага в новата ОСП 2021-2027г.

sinor

Министерство на земеделието предлага ежегодно кандидатстване по схемата „Плащане за дребни земеделски стопани“ в обхвата на  новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 г., съобщиха от ведомството. Промяната ще позволи повече гъвкавост в прилагането на схемата и включване на нови кандидати за подпомагане. Предложението е обсъждано при петото заседание на Тематичната работна група (ТРГ) по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 - 2027 г.

До момента право на подпомагане имаха единствено дребни земеделски стопани, които са кандидатствали еднократно по Схемата през 2015 г. Същите всяка година подаваха заявление за подпомагане, с което продължаваха участието си през периода 2015-2020 г.

Подпомагането е с фиксирана сума, при облекчени административни условия и с по-голяма добавена стойност за фермерите. Помощта е насочена към дребните земеделски стопани, които са подали заявление по основната схема за директно подпомагане. Бенефициентите по нея няма да бъдат освободени от изискванията за условност в новата ОСП, така нареченото задължително позеленяване. Схемата не е допълняема на останалите, не се обвързва с животни, или с еко-схеми, като допълнителен елемент, създаващ условие за по-високо плащане. 

Дискутирани са още и Стандартите за добро земеделско и екологично състояние и Законоустановените изисквания за управление. Те изграждат предварителните  условия (условност) за получаване на пълния размер плащания, приложими с бъдещия Стратегически план за периода 2023-2027 г. В рамката на условността са включени прилаганите в момента изисквания за кръстосано съответствие и правилата за получаване на зелени директни плащания.

Стандартите за добро земеделско и екологично състояние са практики, които се прилагат по отношение на земеделските площи с цел постигането на екологична устойчивост. Обхващат правила, свързани с диверсификация на културите, поддържане на площи с висока екологична стойност, забрана за изгаряне на стърнищата, опазване на постоянно затревените площи в зоните по Натура 2000, осигуряване на буферни ивици по протежение на водните басейни. Разписани са в съответствие с местната специфика в страната. Целта е осигуряване на добавена екологична стойност и запазване на конкурентоспособността на сектора.

Законоустановените изисквания за управление представляват извадка от приложими правила в областта на екологичното, ветеринарното и фитосанитарното законодателство, както и законодателството за храните и фуражите. При тях не се въвеждат нови критерии, а се следи дали се спазват законови изисквания, които са важни за околната среда и публичното здраве.  

В новия програмен период се предвижда и запазване на прилагането и условията за  подпомагане на Схемата за подпомагане на земеделски стопани за памук. Специалното плащане за културата памук не се включва в Стратегическия план по ОСП. Специалното плащане за културата се отпуска за хектар от площ памук, при условие, че е разположена на земеделска земя, разрешeна за дейността от държавата членка и засята с определените от нея сортове.

Дребните фермери да могат да кандидатстват всяка година, се предлага в новата ОСП 2021-2027г.
10421
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Фонд „Земеделие”
И дребните земеделски стопани получиха 3,2 млн. лева от Кампания 2020
ТРГ - мнението на бранша
Предварителната условност май ще лиши дребните фермери от подпомагане
Позицията на бранша
Малкият бизнес изисква таванът на новата помощ за доходите да падне от 5 хиляди на 2 хил. декара
Нормативни промени
При консултации дребните стопани няма да доказват доход от предходни години
Въпроси-отговори
През 2019 г. малките фермери не поискали бусове, затова те липсват в държавните помощи
Позицията на малките фермери
Последното отворено писмо от дребните фермери, адресирано до първите във властта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини